Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Koncesionari bova i sidrišta strahuju od povećanja cijena odvoza otpada

27.06.2020. 10:45


Epidemija koronavirusa ostavila je tragove na sve pore društva, a najviše se osjeti na turizmu. Dio onih koji su zahvaćeni cijelom ovom situacijom su svakako i vlasnici koncesija za bove i sidrišta, a čije bove ovih dana stoje prazne ili je popunjen tek jedan dio njih.
Ovih dana javio nam se jedan od njih, koji ima koncesije za bove na jednom od otoka koji spadaju pod nadležnost Grada Zadra i koji nam se požalio na situaciju u kojoj su se svi koncesionari našli.
– Svi mi koncesionari pored koncesija za držanje bova moramo plaćati i zadarskoj Čistoći naknadu za skupljanje otpada. Cijene po bovi su slične onima koje u gradu plaćaju kućanstva, pa čak i više. Dakle, bez obzira bila bova puna ili prazna mi moramo platiti punu cijenu. Na godišnjoj razini to ispada oko 15.000 do 20.000 kuna koje platimo Čistoći. Ovo do sada nije bio problem jer bismo kroz cijelo ljeto uspjeli zaraditi dovoljno da platimo sva davanja i da nam ostane. Međutim, ono što nas brine je da smo čuli kako bi početkom srpnja Čistoća mogla poskupiti cijene usluga, a što će s obzirom na cijelu situaciju oko korone biti strašno, rekao nam je naš sugovornik. Istaknuo je kako je Županija izašla u susret koncesionarima te je smanjila iznos godišnje koncesije za 50 posto, ali gradska tvrtka Čistoća ne izlazi im u susret tako da im smanji cijene.
– Tražili smo razgovor u Čistoći, ali nas tamo nisu mogli primiti. Zanima me je li ovo način da se podrže mali poduzetnici?, rekao nam je naš sugrađanin koji je htio ostati anoniman.
Provjerili smo u Čistoći o čemu se radi te nam je direktor Dragan Maračić rekao kako oni imaju utvrđenu cijenu te kako ne planiraju dizati cijene odvoda otpada za koncesionare.
– Koncesionarima u ugovoru stoji kako moraju plaćati naknadu za odvod smeća koja iznosi oko 125 kuna po vezu. Mi smo javno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Zadra i ne možemo naplaćivati nego prema službenom cjeniku. Što se tiče snižavanja cijena odvožnje otpada naši djelatnici i dalje normalno i uredno rade te odvoze otpad. Osim toga, bove su u nadležnosti Županije pa smatram kako bi svi akteri trebali sjesti zajedno i dogovoriti se, zaključio je Maračić.


»Mi smo javno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Zadra i ne možemo naplaćivati nego prema službenom cjeniku
Dragan Maračić