Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nakon sastanka s Otočnim saborom, Vlada mijenja Zakon o otocima!

27.06.2020. 17:30


Sastanci Otočnog sabora s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Markom Pavićem, konačno su dali rezultat – Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o izmjeni Zakona o otocima!
Velik je ovo uspjeh Udruge za razvitak hrvatskih otoka koja se godinama zalaže za bolji život otočana, pa su tako čak uspjeli i ministra Pavića dovesti i u Zadar kako bi mu izložili konkretne probleme otočnog stanovništva. Naime, rijetko se dogodi da jedna udruga uspije ishoditi ovakav utjecaj na ministarstvo, a kamoli da Vlada čak ide u izmjene nekog zakona, kao što je to Plenković prekjučer učinio radi brojnih reagiranja ove udruge.
Iznimno zadovoljan najnovijom odlukom, predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, jučer nam je kazao kako je Udruga već dobila niz pozitivnih reakcija otočana.


I dalje ćemo se boriti za otočane
– Na sveopću radost nas u Udruzi i otočana uspjeli smo ishoditi povećanje godišnje kvote vode po članu domaćinstva. Uredba je donesena temeljem zaključka u Zadru sa sastanka Otočnog sabora, predstavnika otoka sa specifičnim položajem i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića. Jedan od zaključka sastanka bio je potreba za izmjenom količine vode po članu domaćinstva na otocima koji nisu spojeni na javni sustav vodoopskrbe. Uredbom se mijenja članak 33. Zakona o otocima u kojem se govori da se otočaninu osigurava opskrba zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju u količini do najviše 85 metara kubičnih godišnje po cijeni jednakoj cijeni vode koju plaća ista kategorija korisnika u mjestu iz kojeg se voda isporučuje. Dosadašnja količina je bila 45 kubika godišnje, no upornim zalaganjem i razgovorom s ministrom Pavićem došlo je do izmjene Zakona o otocima, kazao nam je Barić, poručujući kako će se Otočni sabor i dalje boriti za bolju i kvalitetniju provedbu Zakona o otocima.
– Ovo što smo postigli u četvrtak nije sve, odmah nakon izbora nastavljamo razgovore s novom Vladom čim se formira Sabor, i to oko problema vode, pogotovo u otočnom gospodarstvu. Sretni smo i zato što nam je ovo već drugi uspjeh u mjesec dana, a prvi je došao nakon našeg zahtjeva da na trajektnim i katamaranskim linijama ne bude sezonskog formiranja cijena. Ministarstvo prometa to je odobrilo samo za trajekte, ali bolje išta nego ništa. Sada smo realizirali i ovo povećanje kvota za vodu, pa možemo reći da smo zaista zadovoljni, poručuje Barić.


Dobili bolje uvjete vodoopskrbe
Vladina odluka o uredbi kojom će se mijenjati ovaj zakon na taj je način postala konkretan rezultat sastanka ministra Pavića s predstavnicima Otočnog sabora i načelnicima otočnih općina 19. listopada prošle godine u Zadru. Kako bi mogli otvoreno raspravljati o problemima, uoči zajedničkog susreta pred medijima ministar je iza zatvorenih vrata Velike vijećnice Zadarske županije održao sastao s predstavnicima Otočnog sabora i načelnicima otočnih općina. Trebao je to biti prvi u nizu ovakvih sastanaka s ministrom, no pandemija koronavirusa odgodila je one već dogovorene sastanke.
Zanimljivo je da je sastanak u Zadru uslijedio upravo nakon konkretnog problema s otokom Kaprijem i to zbog izdavanja visokih računa za vodu. Čelnik Otočnog sabora, Denis Barić, poduzeo je tada sve da dogovori sastanak s najvišim predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na kojemu bi bili i predstavnici otoka proglašenih specifičnim područjem. Barić je na ovaj sastanak tada uspio progutati i temu provedbe Zakona o otocima proglašenim specifičnim područjima, te je najnovija Vladina odluka upravo rezultat zaključka sastanka.
Naime, otočani će sada dobiti bolje uvjete vodoopskrbe, jednako kao što su nakon sastanka u Zadru poništeni svi računi za vodu mještanima koji žive na Kapriju. I to je bio uspjeh Otočnog sabora, s obzirom da su mještani dobili nove račune za isporučenu vodu, ovoga puta bez naknade za njen prijevoz.




»Otočnom saboru je ovo već drugi uspjeh u mjesec dana, a prvi je došao nakon našeg zahtjeva da na trajektnim i katamaranskim linijama ne bude sezonskog formiranja cijena. Ministarstvo prometa to je odobrilo samo za trajekte
Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora


Barić: Uspješni smo jer nas ne zanima politika, već isključivo otoci
Iako djeluje kao udruga, Otočni sabor ostvaruje iznimne rezultate na području zaštite otočnog stanovništa i ostvarenje boljih uvjeta života, poput onog najvažnijeg – vodoopskrbe. Predsjednika Udruge, Denisa Barića, stoga smo pitali kako uspijevaju doći do ministara i kako uopće ostvaruju ove kontakte kojima dovode čak i do izmjene Zakona o otocima?
– Imamo dobre kontakte sa svim ministarstvima, posebno s ministarstvima turizma, pomorstva, regionalnog razvoja i poljoprivrede. Za sebe volim reći da nisam predsjednik Otočnog sabora, već njegov glasnogovornik jer jedna osoba ne čini udrugu, a ovdje je puno entuzijasta koji pomažu. Već više od deset godina smo na sceni i drago mi je da smo se uz, naravno bivše rukovodstvo, izborili za renome Udruge u odnosu na nadležna ministarstva. U Otočnom saboru su ljudi koji nisu na funkcijama, a ono što mi je posebno drago istaknuti je činjenica da nas ima iz svih političkih stranaka, ali nam je interes samo jedan – otoci, zaključuje Barić.