Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Paleka: Dužni smo slijediti odluke Nacionalnog stožera

27.06.2020. 18:45


Zbog porasta oboljelih od koronavirusa Nacionalni stožer civilne zaštite donio je mjeru o novom režimu prijelaza granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom. Riječ je o mjeri koja je u problem dovela mnoge turističke djelatnike, kao i turiste koji su rezervirali ljetovanje u našoj zemlji te tome podredili i svoje godišnje odmore.
Najnovija mjera Stožera praktično znači da turisti koji uđu u Hrvatsku najprije moraju dva tjedna u samoizolaciju, odnosno cijeli svoj godišnji provesti – zatvoreni u sobi.
Ministarstvo unutarnjih poslova već je najavilo kako će oni i Državni inspektorat kontrolirati samoizolaciju osoba koje su iz ovih zemalja ušle u Hrvatsku te da će se prema njima postupati na jednak način kao prema hrvatskim državljanima kada je infekcija COVID-om u pitanju. No, treba napomenuti kako su od mjera Stožera izuzeti samo oni koji u RH dolaze poslovno te zbog sahrane ili liječenja, odnosno na putovanja osobne naravi koja se ne mogu odgoditi. Tako je Mladen Bužančić, voditelj Službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u dnevniku Nove TV čak izjavio da turisti koji već imaju potvrđene rezervacije u Hrvatskoj »moraju biti svjesni da taj aranžman vjerojatno neće biti realiziran«.


Neizvjesna situacija
S obzirom da je riječ o mjeri koja će onemogućiti dolazak jednog dijela gostiju u Hrvatsku, za komentar smo upitali čelne ljude gradske i županijske Turističke organizacije.
Mario Paleka, direktor TZ-a Grada Zadra, predočio nam je i ovogodišnji udio turista iz zemalja čiji građani moraju u samoizolaciju po dolasku u Hrvatsku, a koji govori da broj tih turista ipak nije velik. Naprotiv.
– Uvidom u strukturu gostiju i udio ukupno ostvarenih noćenja prije situacije uzrokovane koronavirusom, bilježimo udio gostiju iz Srbije od 0,74 posto, BiH 1,66 posto, Sjeverne Makedonije 0,11 i Kosova 0,14 posto. S obzirom da se globalno nalazimo u neizvjesnoj situaciji, teško je predvidjeti daljnji tijek turističkih kretanja osobito po tržištima, kaže Paleka, napominjući kako smo svakako dužni slijediti odluke i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite.
– Zdravlje je apsolutni prioritet te se nadamo stabilizaciji epidemiološkog stanja i otvaranja tržišta za što uspješnije pokretanje turističkih migracija, optimističan je prvi čovjek zadarske Turističke zajednice.


Ovakve su situacije očekivane
Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Mihaela Kadija o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se nalaže 14-dnevna samoizolacija za građane navedenih zemalja, pak, kaže kako se poštuju odluke Stožera koje su donesene stručno i temeljem promijenjenih okolnosti.
– Činjenica je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama s kojima, podsjetimo se, granice nisu otvorene već mora postojati isključivo ekonomski razlog posjeta. Ovakve su situacije očekivane. Važno je spriječiti pogoršanje epidemije u Hrvatskoj, kako odgovornim ponašanjem svakog pojedinca, tako i odgovornim odlukama Stožera i sukladnih tijela. Nadamo se kako će naše susjedne zemlje uspjeti nadvladati epidemiju kako bi došlo do ponovnog normalnog protoka na granicama, ističe Kadija.
Uskoro ćemo znati koliko će ova mjera Nacionalnog stožera utjecati na turističke brojke u našoj županiji, odnosno koliko će gostiju ipak otkazati svoje rezervacije.




Kako kontrolirati one koji su ušli u RH?
No, postoji još jedan problem ove odluke, a taj je da je praktički nemoguće kontrolirati nekoga tko je ušao u Hrvatsku zbog navodnog poslovnog putovanja, pa produljio svoj boravak ovdje. Iako u MUP-u poručuju kako takve putnike mogu kontrolirati s obzirom da njihov sustav pokazuje kada je netko ušao u Hrvatsku i kada izišao, pitanje je – tko i kako može kontrolirati kontakte ovih ljudi, čak i ako je zaista riječ o poslovnom dolasku u Hrvatsku.
Poslovna putovanja u našu zemlju jesu dozvoljena, no nitko nema odgovor na pitanje što ako određena osoba u tih nekoliko poslovnih dana u Hrvatskoj ipak ostvari velik broj kontakata, možda i veći od onih kakve ostvare turisti, odlazeći u restorane, trgovine ili na poslovne sastanke.
Osim toga, uvijek postoji i mogućnost manipulacije sa zdravstvenim razlozima, te je na kraju očito kako situacija sa zabranom ulaska u RH temeljem vrste putovanja ipak nije tako jednostavna.


»Važno je spriječiti pogoršanje epidemije u Hrvatskoj, kako odgovornim ponašanjem svakog pojedinca, tako i odgovornim odlukama Stožera i sukladnih tijela. Nadamo se kako će naše susjedne zemlje uspjeti nadvladati epidemiju kako bi došlo do ponovnog normalnog protoka na granicama«
Mihaela KADIJA


POSLOVNA PUTOVANJA
Poslovna putovanja u našu zemlju jesu dozvoljena, no nitko nema odgovor na pitanje što ako određena osoba u tih nekoliko poslovnih dana u Hrvatskoj ipak ostvari velik broj kontakata, možda i veći od onih kakve ostvare turisti, odlazeći u restorane, trgovine ili na poslovne sastanke