Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sirani Mih nagrada za najbolji proizvod, uljarima šest medalja

28.06.2020. 14:45


Dodjelom medalja i priznanja u kategoriji pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline, u petak navečer je u hotelu Kolovare završena najveća međunarodna manifestacija maslinara i uljara u Hrvatskoj, Noćnjak 2020. U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i po prvi puta u ljetnom terminu, ovaj je Noćnjak održan u specifičnim uvjetima, određenima epidemiološkom krizom.
-Danas u ovim specifičnim okolnostima se odvija Noćnjak u Zadru. Na žalost, nije onakav kakav bi trebao biti. Međutim, prihvaćenjem suorganizacije i pokroviteljstva Zadarske županije, htjeli smo pokazati koliko nam maslinarstvo, a i organizator Zadružni savez znači za naš kraj. Suradnja sa zadružnim savezom je višegodišnja, iako smo za ovu godinu bili B varijanta, jer je ovogodišnji noćnjak koji se inače održava u 3.mjesecu trebao biti na Braču, ali zbog okolnosti oko koronavisrusa uletili smo kao aletrnativa, ali nam nije žao, kazao je ovom prigodom pročelnik Županijskog UO za poljoprivredu, Danijel Segarić te dodao:


Manifestacija podstrek maslinarima
-Noćnjak je od velikog značenja za našu Županiju, jer je riječ o manifestaciji koja ima najveću tradiciju na razini Dalmacije. Imamo Dane maslina, ali ovo pokriva šire područje i našim maslinarima i uljarima je uvijek neko mjerilo kvalitete ulja i priznanje na Noćnjaku ili biti šampion. Nekako im to daje podstrek da idu dalje. Uz to se održava niz dobrih i kvalitetnih predavanja, edukacija, kao i druženja maslinara.
Ocjenjivalo se 86 pakovina ulja proizvođača iz Bosne i Hercegvine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U konkurenciji je također bilo 69 različitih proizvoda od masline ili s maslinovim uljem
Uljari i maslinari s područja Zadarske županije osvojili su i ove večeri niz vrijednih priznanja.
U ocjenjivanju proizvoda od maslinovog ulja, titulu najboljeg proizvoda u kategoriji najbolji prehrambeni proizvod s maslivnovim uljem osvojila je Mih sirana iz Kolana na otoku Pagu za svoj Tartufin – kravlji sir s crnim tartufom.
Zlatnu medalju za prehrambeni proizvod od masline – konzervirane crne masline, dobio je OPG Marin Matešić iz Dikla.
Dvije srebrne medalje za prehrambeni proizvod od masline dobio je OPG Marin i Vesna Zalović iz Tkona na Pašmanu za svoju tortu od maslinovog ulja i kruh s motarom i maslinovim uljem. U Tkon je otišla još jedna srebrna medalja u ovoj kategoriji i to Nevenu Brziću za crne masline u maslinovom ulju.


Proizvodi od maslinova drva
Ante Urem iz Biograda na Moru osvojio je zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica. Zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja sljubljenih sorti, osvojili su proizvođači iz Polače, OPG Josip Kulaš i OPG Milenko Zagorac po jednu, a PZ Maslina i vino dvije. PG Otres iz Ostrovice osvojio je srebrnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti
Zlatnu diplomu u kategoriji proizvod od maslinova drva osvojila je Domaća radinost Željko Jerolimov iz Preka na otoku Ugljanu za dva proizvoda – kemijsku olovku i dugmad za manžete.




»Danas u ovim specifičnim okolnostima se odvija Noćnjak u Zadru. Na žalost, nije onakav kakav bi trebao biti. Međutim, prihvaćenjem suorganizacije i pokroviteljstva Zadarske županije, htjeli smo pokazati koliko nam maslinarstvo, a i organizator Zadružni savez znači za naš kraj. Suradnja sa zadružnim savezom je višegodišnja, iako smo za ovu godinu bili B varijanta, jer je ovogodišnji noćnjak koji se inače održava u 3.mjesecu trebao biti na Braču, ali zbog okolnosti oko koronavisrusa uletili smo kao aletrnativa, ali nam nije žao
Danijel Segarić


Ljubenkov: Očekujemo prosječan urod
Što se tiče maslina mi sada imamo obećavajuću godinu u smislu da bude prosječna, da bude u redu, ali kad to kažemo, onda treba imati na umu mikrolokalitete. Kad govorimo o slijedećoj sezoni govorimo o urodu od 9 do 11 mjeseca i u tom periodu kad se bude bralo očekujemo za sada kako stvari stoje – prosječan urod. Međutim, može biti difenecijalno od lokaliteta do lokaliteta, kaže predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubekov.