Smokva je ipak njegova ljubimica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
TRUD SE ISPLATI - U sklopu Noćnjaka izloženi prirodni proizvodi OPG-a Novaković
Kupci nam se vraćaju zbog kvalitete. Treba puno truda i rada i ponovit ću, ljubavi, ali se isplati i može se od ovog posla živjeti, poručio je Novaković
Suzana BANDIĆ
Degustacija proizvoda OPG-a Novaković

Poznati OPG-ovac iz Posedarja, Eugen Novaković, izložio je svoje proizvode od smokava i ekstra djevičansko ulje u sklopu međunarodne manifestacije Noćnjak 2020. koja se ove godine održala u zadarskom hotelu Kolovare. Kada su u obilasku svih sudionika sajmišnog dijela ove najstarije i najutjecajnije manslinarske manifestacije do njegova štanda došli državni tajnik za poljoprivredu Zdravko Tušek, predsjednik Združenog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja Sandra Petričević, voditelj službe za pripremu i provedbu natječaja i projekata sufinanciranih iz fondova i instrumenata Europske unije za održivi razvoj otoka Milivoj Bratinčević i drugi, Novaković je vrlo brzo zaokupio njihovu pažnju.

Zaboravljeno voće

- Znate li što je praska, upitao ih je, dok im je nudio na degustaciju jedan svoj novi proizvod i nastavio s pitanjem: Znate li što je ovo? Špice ima, a nije smokva, nastavio je, a kad je za »prasku« čuo da je to breskva, spremno je negirao.
- Neee, ne, rekao je te pojasnio kako je riječ o sorti vinogradske breskve koja je sitnija, svjetlije pulpe i intenzivnog mirisa. Odgonetnuo je i tajni sastojak koji su posjetitelji štanda kušali jer nisu pogodili ni nakon što je otkrio kako nije bilo domaćinstva koje u dvorištu nije imalo crvenu murvu. Riječ je o plodu koji je jako bogat vitaminima, posebice vitaminom C.
- Jako kvalitetno, a zaboravljeno voće. Vrlo je zahtjevna kod pripreme jer ima peteljku zbog koje ju je potrebno četiri puta provući kroz pasirku za rajčice da bi dobili ono najvažnije, a to je njezina pulpa, koja je jako bogata vitaminskim vlaknima. Prošle godine smo radili čips od smokava. Izrada je vrlo zahtjevna jer se smokva reže na debljinu od dva milimetra i onda ju je potrebno s dvije špatule okretati. Naš slogan je da su ovo sve proizvodi sunca, mora kamena i ljubavi je takavi zaista i jesu. Uz ove prirodne pogodnosti potrebna ljubav da bi sve ovo bilo kakvo jeste, prirodno i kvalitetno, kazao je Novaković dodajući kako je novitet njegova OPG-a ove godine marmelada od murve te da svake godine imaju po jedan novi proizvod i šire paletu ponude. Pohvalio se i kako uzgaja 800 stabala maslina i proizvodi tehnikom hladnog prešanja ekstra djevičansko maslinovo ulje, oko 1000 trsova vinove loze, no naglasio je kako je smokva ipak njegova ljubimica.

«Ono za ono«

Posjetiteljima štanda ponudio je na degustaciju i kuglice kojima je osnova suha smokva umočena u med te potom uvaljana u mljevene orahe.
- To vam je »ono za ono« dobacio je Novaković i pojasnio i zahtjevnu tehniku izrade »kranjske kobasice od smokava« koju jedino on ima u ponudi uz okruglice s čokoladom i kokosom, valjuške od smokava, energetske pločice od suhih smokava, tradicionalni kolač smokvenjak, te džemove i marmelade od smokve.
- Kupci nam se vraćaju zbog kvalitete. Treba puno truda i rada i ponovit ću, ljubavi, ali se isplati i može se od ovog posla živjeti, poručio je Novaković.


»Izrada je vrlo zahtjevna jer se smokva reže na debljinu od dva milimetra i onda ju je potrebno s dvije špatule okretati. Naš slogan je da su ovo sve proizvodi sunca, mora kamena i ljubavi je takvi zaista i jesu. Uz ove prirodne pogodnosti potrebna ljubav da bi sve ovo bilo kakvo jest, prirodno i kvalitetno«
Eugen NOVAKOVIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)