Svetkovina s misnim slavljem, procesijom i pučkim veseljem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
BLAGDAN SV. IVANA KRSTITELJA - U Benkovačkom Selu ispred kamene kapelice
Na trgu u Benkovačkom Selu ispred kamene kapelice sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa na kojoj je istaknut značaj ovoga kršćanskog sveca, pustinjaka i mučenika, prethodnika Isusova. Potom je uslijedila veličanstvena procesija te pučko veselje
Mnoštvo vjernika u Benkovačkom Selu

U Benkovačkom Selu iznad Benkovca, u kojem uglavnom žive prognani Hrvati iz Bosne i Hercegovine, na poseban je način obilježena svetkovina sv. Ivan Krstitelja ili kako ga u Bosni i Hercegovini od milja zovu sveti Ivo.
Na središnjem trgu ispred kamene kapelice sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa na kojoj je istaknut značaj ovoga kršćanskog sveca, pustinjaka i mučenika te prethodnika Isusova. Uz koncelebraciju benkovačkog župnika don Anđelka Buljata, euharistijsko slavlje je predvodio don Ivica Bašić, župnik Korlata, Popovića i Rodaljica.

Gospodin je milost

- Ti mali povijesni podsjetnici pomažu nam shvatiti koliko je bilo drevno i duboko čašćenje svetog Ivana Krstitelja, posljednjeg i najvećeg proroka. U evanđeljima je vrlo jasno istaknuta njegova uloga s obzirom na Isusa, naglašeno je u propovijedi.
Naime, Ivan je pretskazao dolazak Mesije, kojeg je prepoznao u osobi Isusa, predstavio ga je mnoštvu i krstio u rijeci Jordanu.
- Ivan Krstitelj bio je, prema riječima proroka Izaije, ˝Glas jednoga koji viče u pustinji: Pripravite put Gospodnji, poravnajte mu staze˝. Ime mu u prijevodu znači Gospodin je milostiv, rekao je između ostalog u svojoj propovijedi don Ivica Bašić.
Sveta misa je obilovala i posebnom molitvom, ali i posebnim napjevima, kao svojevrsna molitvena pratnja kada se vjernički puk okuplja na ovakvim misnim slavljima. Nakon svete mise krenula je veličanstvena procesija kroz naselje s kipom sv. Ivan Krstitelja i crkvenim barjacima.

Zastava sveca

Nakon vjerskih obreda, kojima je nazočio i gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i njegov zamjenik Tomislav Klarica, za sve je pripremljen domjenak uz poznata jela poput bureka i pite sirnice, tulumbi i raznih drugih slastica, delicija s područja iz BiH, s kojih potiču današnji stanovnici Benkovačkog Sela. Bila je ovo još jedna potvrda dobre i uspješne organizacije mještana ovoga naselja koji su se pokazali već tradicionalno kao dobri i gostoprimljivi domaćini.
Do godine će se, kažu sugovornici, razmišljati o još detalja koji će doprinijeti još bogatijoj duhovnoj obnovi prigodom obilježavanja svetkovine sv. Ivana Krstitelja, a župnik benkovačke župe don Anđelko Buljat najavio je i zastavu koje bi predstavljala sveca koji se itekako štuje i slavi u Benkovačkom Selu.    


Mjesto molitve svetom Ivi

Na glavnom trgu u Benkovačkom Selu kamena kapelica je 2016. izgrađena dobrovoljnim radom, prilozima u novcu i materijalu te velikoj pomoći Grada Benkovca.
- Kapela je izgrađena da se zaustavimo, da svetom Ivi kažemo što nas muči, što nas tišti, da se pomolimo svecu za kojega se kroz višestoljetnu povijest vežu i mnogobrojna čudesa, rekao je Branimir Jarmanović.
Svečev kip je donirao tadašnji nadbiskupov tajnik don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru, koji je rođen u Doboju, a do odlaska u sjemenište je živio u roditeljskoj kući u Benkovačkom Selu, 50-ak metara od kapelice.
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)