Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U ovoj kampanji žene su izložene mentalnom nasilju

27.06.2020. 10:50


Prema statističkim podacima prošle godine bilježimo porast od gotovo 20 posto rodno utemeljenog nasilja, odnosno nasilja nad ženama te je lani bilo zabilježeno čak 4.500 slučajeva. Kod pitanja i problema nasilja nad ženama svjedočimo kako je proteklih nekoliko godina mijenjan zakonski okvir kojim se želio poboljšati status žena, ali to nije ključ. Ključ je u senzibilizirati javnost te pravosuđe mora brže rješavati slučajeve nasilja nad ženama. Naime, samo 10 posto slučajeva odlazi u zatvor, a u 90 posto slučajeva slučaj ide ili u zastaru ili okrivljenici dobivaju uvjetne kazne. Osim toga trebalo bi otvoriti više skloništa za žene koje su zlostavljane kao i omogućiti im financijsko osamostaljivanju žrtve. Uz državu, žrtvama mora pomoći i lokalna samouprava, rekla je Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a na konferenciji za novinare nazvanom »Žene odlučuju!«.
Naglasila je važnost edukacije te uvođenja građanskog odgoja u škole. Također, dotaknula se i pitanja pobačaja te prava žene na izbor, a koje je zajamčeno Ustavom.
– U ovoj kampanji na žalost na površinu su izašle teme iz područja rodne ravnopravnosti i prava žena, a razni kandidati otišli u u krajnji dio povlačeći temu silovanja potpuno bezočno, jezivo i sramotno. Takvim ljudima ne bi trebao biti dan javni prostor, nije im mjesto u politici, a s takvim stajalištima nije im mjesto ni u Saboru. Hrvatska nije crna onoliko koliko oni misle da jest, naglasila je Maja Sporiš poslavši poruku Domovinskom pokretu i krajnjoj desnici istaknuvši kako su se građani izjasnili u velikoj većini da žena ima pravo na izbor. Istaknula je i kako priziv savjesti liječnika nije ništa drugo nego odbijanje obavljanja zahvata, a koji je u opisu posla kojeg liječnik ima.
Danijela Vukoša, predsjednica Foruma žena SDP-a Zadar postavila je pitanje zašto u gradu Zadru učenici u školama nemaju građanski odgoj. Naglasila je potrebu edukacije mladih te se čak i zalaže za besplatnu kontracepciju, a sve kako bi se smanjio broj neželjenih trudnoća.
– U ovoj kampanji žene su izložene mentalnom nasilju te nam neki kandidati poručuju kako nemamo slobodu, a neki bi čak ženama uzeli i pravo glasa. Mi zato pozivamo građane da izađu na izbore i glasuju za ideje 21. stoljeća, zaključila je Vukoša.