Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski malci genijalci briljirali iz mentalne aritmetike

27.06.2021. 08:12


Zadarski malci genijalci briljirali su na 1. državnom natjecanju Malac Genijalac škola te su se iz Varaždina gdje se održavalo natjecanje vratili s čak 14 medalja – pet zlatnih, pet srebrnih i četiri brončane. Na natjecanju je sudjelovalo 8 škola iz raznih dijelova Hrvatske te 124 učenika od 4 do 12 godina. Među njima su iz Zadra bila 24 polaznika škole Malac Genijalac za mentalnu aritmetiku.


120 zadataka u 10 minuta
Kako kaže ponosna ravnateljica zadarske škole Malac Genijalac koja djeluje na principu franšize, Jelena Pelajić Penđer, radi se o natjecanju s više kategorija, ovisno o dobi, to jest godini upisa u školu Malac Genijalac, te o vrsti zadataka.
– Čak je 10 medalja iz mentalne aritmetike, a to je ono što prvenstveno i radimo. Jako smo ponosni na naše polaznike jer su nakon ovako teških i izazovnih godina, gdje smo kombinirali online i nastavu uživo, savladali sve što smo učili, i to na ovako visokoj razini, rekla je Pelajić Penđer te nabrojila uspjehe svojih genijalaca.
U kategoriji najstarije djece upisane u rujnu 2019. godine, Zadar je osvojio sve tri medalje. Zlato iz mentalne aritmetike kući je donio Adrian Popović, 2. mjesto je osvojila Iris Ćurjurić Žagar, a 3. mjesto Bruno Steković. Antonia Matošević je iz iste skupine osvojila 3. mjesto u rješavanju zadataka na abakusu. U najmlađoj kategoriji upisanoj u rujnu 2019. godine zlato je osvojila Mila Biloglav Sinovčić za mentalnu aritmetiku, a Mila je osvojila i 3. mjesto za rješavanje zadataka na abakusu. Iz iste skupine je Matija Ivanović osvojio 3. mjesto iz mentalne aritmetike, a Niko Ljubičić 2. mjesto iz pisanih zadataka na abakusu.
U skupini najstarije djece upisane u veljači 2020. godine u mentalnoj aritmetici 1. mjesto je osvojila Lara Jović, a 2. Nika Kresoja. Djeca upisana u rujnu 2020. godine u Zadar su donijela dva zlata u mentalnoj aritmetici i to u kategoriji starije djece Matija Katačić i u kategoriji djece vrtićke dobi Ivan Tokić.
Trebalo je riješiti 120 zadataka u 12 minuta, a 6-godišnji Ivan ih je uspio riješiti u čak manje od 10.
Zadarski Malac Genijalac ima i medalje za upisni rok u veljači 2021. godine. Obje je osvojila Antona Matulić – 2. mjesto iz mentalne aritmetike i 2. mjesto u rješavanju zadataka na abakusu.
Kako ističe ravnateljica škole, ništa to ne bi bilo moguće bez učiteljica – Katarine Matijašević, Ane Pelajić Tomasović i Petre Rončević.
Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac otvorena je u Zadru u rujnu 2019. godine.


Na jesen – pobjedničko učenje
– Koliko je naš grad žudio za tim posebnim znanjem i za edukativnom te nadasve zabavnom izvannastavnom aktivnošću, pokazao je veliki interes djece i roditelja već na prvom upisnom roku. Vrlo brzo smo izgradili osnove matematičkog znanja generacijama djece, a radimo s darovitom djecom, kao i djecom s teškoćama u razvoju. Osim u samoj matematici, djeca pokazuju napredak u učenju, logičkom razmišljanju, koncentraciji, fokusiranju, samostalnom pisanju domaćeg rada, a redom se pokazalo da im je podignuto i samopuzdanje, ističe ravnateljica.
Od samih početaka škola je bila suočena velikim izazovima i preprekama, a to je prvenstveno koronavirus, to jest online nastava koja je bila velika patnja kako i školarcima tako i roditeljima.
– Od samog početaka koristili smo aplikaciju zoom, power-point prezentacije i pomoćnici u nastavi poput programa wordwall te Live worksheets. O tome koliko su roditelji i djeca bili zadovoljni online radom svjedoče mnoge zahvale, pohvale i pozitivne usporedbe sa školskim radom. Tome je pridonio suvremeni pristup nastavi pomoću medija poput televizije, tableta, računala te platforme za mentalno računanje koja omogućuje malcima vježbanje i kod kuće. Ukratko, prava škola 21. stoljeća koja uči djecu koristiti medije u edukativne svrhe, zaključuje ravnateljica.
Škola upisuje djecu u dobi od 3 godine pa do odrasle dobi. Od 3 do 6 je program Numicon, učenje kroz igru, mentalna aritmetika je sljedeći stupanj koji traje dvije godine, a neki ga žele pohađati i duže, dok je zadnja kategorija super um. Zadarski Malac genijalac za jesen priprema i novi program pod nazivom pobjedničko učenje.




»Vrlo brzo smo izgradili osnove matematičkog znanja generacijama djece, a radimo s darovitom djecom, kao i djecom s teškoćama u razvoju. Osim u samoj matematici, djeca pokazuju napredak u učenju, logičkom razmišljanju, koncentraciji«
Jelena PELAJIĆ PENĐER