Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KUD-u Bezdan iz Pirovca nagrada za najbolju interpretaciju festivala

Autor: Julijana Bačić

26.07.2008. 22:00
KUD-u Bezdan iz Pirovca nagrada za najbolju interpretaciju festivala

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prošle subote na brdu Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero održan je 1. etnofestival Benkovac Kamenjak 2008. Festival je organizirao KUD Branimir Benkovac u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero pod pokroviteljstvom Grada Benkovca. Festival je održan pod medijskim pokroviteljstvom Zadarskog lista, Slobodne Dalmacije, TV Vox-a, Radija Benkovca i Radija Biograda.
 Program prvog benkovačkog Etnofestivala vodio je Mihovil Mijo Brkić. Nastupile su muške i ženske pjevačke skupine iz različitih krajeva Hrvatske koje su pjevale pučke, izvorne i tradicijske pjesme. U žiriju koji je trebao odlučiti o pobjednicima bili su Danijel Šota, umjetnički voditelj državne smotre Vinkovačkih jeseni, Jasenka Lulić-Štorić, kustosica Narodnog muzeja Zadar, Jordanko Miloš, profesor i umjetnički voditelj klape Asseria, Milivoja Marini, profesorica i predsjednica KUD-a Branimir, Ksenija Čirjak, voditeljica folkorne skupine KUD-a Branimir Benkovac, te Marko Jurković, stručni suradnik KUD-a Branimir. Zadatak prosudbenog povjerenstva bio je odlučiti o trima najboljim interpretacijama kao i dodijeliti nagradu za izvornost.
Na samom početku programa svi prisutni su pozvani na minutu šutnje za poginule hrvatske branitelje, nakon čega se prisutnima obratio i otvorio festival Marko Babić, član Gradskog poglavarstva Benkovca, koji je uime Poglavarstva, gradonačelnika Benkovca te u svoje ime pozdravio sve prisutne te im zaželio ugodan boravak na brdu Kamenjak.
Nakon Babića prisutne je pozdravio Ivica Prtenjača, upravitelj Parka prirode Vransko jezero, kazavši kako je ovaj etnofestival prilika za uživanje u narodnim običajima i tradiciji ne samo ovog kraja, već čitave Hrvatske.
 Prva je nastupila muška pjevačka skupina iz Vukšića, nakon koje je nastupio KUD Popovača. Od ženskih pjevačkih skupina nastupile su mlađa i starija ženska pjevačka skupina iz KUD-a Bezdan iz Pirovca, zatim ženska pjevačka skupina KUD-a Branimir 888 iz Muća, ženska pjevačka skupina KUD-a Bokolje iz Dobropoljane te ženska pjevačka skupina KUD-a Vranovci – Bukovlje. Od muških pjevačkih skupina, uz onu iz Vukšića su nastupile muška pjevačka skupina KUD-a Nevijana iz Neviđana, KUD-a Sveti Nikola Tavelić iz Lišana, KUD-a Branimir 888 iz Muća, muška pjevačka skupina KUD-a Bosut iz Podgrađa te izvorna pjevačka skupina “Sokolovi Ravni kotari”. 
 Nakon što su se svojim izvedbama predstavili svi natjecatelji, prije samog proglašenja pobjednika nastupila je benkovačka klapa Asseria. Svojim interpretacijama oduševili su publiku na Kamenjaku, a zajedno s njima publika je zapjevala pjesmu “Croatijo, iz duše te ljubim”. Tijekom programa nastupila je i Samanta Bačić, članica folklorne sekcije KUD-a Branimir, koja je izrecitirala pjesmu “Jama” Ivana Gorana Kovačića i pročitala svoju pjesmu “Suri kamen i modro nebo”.  Nekoliko svojih pjesama pročitali su Branko Antunović i Ana Došen iz Radašinovaca.
Na samom kraju manifestacije Danijel Šota, umjetnički voditelj državne smotre Vinkovačke jeseni, proglasio je najbolje izvođače.  Treća nagrada za najbolju interpretaciju pripala je KUD-u Vranovci – Bukovlje. Druga nagrada za najbolju interpretaciju pripala je muškoj pjevačkoj skupini KUD-a Sv. Nikola Tavelić iz Lišana, dok je najboljima na prvom Etnofestivalu Benkovac Kamenjak 2008. jednoglasnom odlukom prosudbenog povjerenstva proglašena starija ženska pjevačka skupina KUD Bezdan iz Pirovca. Nagradu im je uručio gradonačelnik grada Benkovca Mirko Erstić.
 Nagrada za izvornost pripala je KUD-u Branimir 888 iz Muća i to muškoj i ženskoj pjevačkoj skupini. Uručenjem nagrada pobjednicima te zahvalnica svim sudionicima završila je ova etnovečer, a svi posjetitelji na Kamenjaku  imali su priliku kasnije razgledati etnoizložbu koja sadržava velik broj strinskih predmeta iz kućanstava, alata, dijelova nošnji te fotografija iz fundusa Narodnog muzeja Zadar.