Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milanović: Zajedništvo Hrvata i Srba u temelju antifašizma i hrvatske države

Autor: Siniša Klarica

26.07.2008. 22:00
Milanović: Zajedništvo Hrvata i Srba u temelju antifašizma i hrvatske države

Foto: Filip BRALA



Kod ostataka Radauševog spomenika u Srbu, u nedjelju je obilježena 67. obljetnica ustanka naroda Like. Na dan koji se u bivšoj državi slavio kao Dan ustranka u Hrvatskoj, oko dvije tisuće antifašista, nekadašnjih partizana i njihovih simpatizera evociralo je uspomene iz narodnooslobodilačke borbe. Tom prilikom skupili su se iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Srbije, iz koje su došli predstavnici udruge koja nastavlja tradicije 6. ličke brigade. Obilježavanje dana ustanka u Lici zajednički su organizirali Srpsko naroidno vijeće i Savez udruga antifašističkih boraca i anatifašista Hrvatske, koji su položili vijence na mjestu nekadašnjeg spomenika. Vijence je također položilo izaslanstvo predsjednika Republike Hrvatske, Vladina savjeta za manjine, te predstavnici SDP-a i HNS-a.
Izaslanik hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Boro Vučković istaknuo je koliko je danas važno djecu u školama učiti o ulozi antifašizma na osnovi kojeg je nastala i suverena i slobodna Hrvatska. Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Zadra Jakov Jukić kazao je da je Lika u antifašističkoj borbi dala 25.000 boraca od kojih je 9000 poginulo, a 6000 žitelja s područja Like bili su žrtve fašizma i nacizma. Lika je, kazao je Jukić, dala i dvije divizije – 6. i 35. ličku koje su sudjelovale u mnogim oslobodilačkim akcijama u Drugome svjetskom ratu.
Potpredsjednica Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Katica Sedmak podsjetila je da je 250.000 partizana iz Hrvatske sudjelovalo u NOB-u. Svaki deseti, govorila je Sedmakova, bio je iz Like. Malo je poznato, nastaviula je ona da je ZAVNOH, tri godine prije deklaracije UN donio svoju rezoluciju o ljudskim pravima koju je potvrdio AVNOJ.
– 45 godina kasnije Lika je ponovno postala žrtvom, ovog puta velikosrpske agresije i Miloševićeve politike. Od toga se narod Like još nije oporavio. U naletu euforije oslobađanja zemlje, 1995. spomenici su postali žrtve. Međutim, njegova obnova je u tijeku, što je moralna potpora svim antfašistima, rekla je Katica Sedmak.
Okupljenima se obratio predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je, obraćajući se drugaricama i drugovima, istaknuo kako antifašizma u Hrvatskoj ne bi bilo bez Srba kao što ga ne bi bilo ni bez Hrvata.
– Zajedništvo Hrvata i Srba tog 27. srpnja 1941. godine bilo je čvrst temelj koji je omogućio da se narod digne protiv režima koji je dijelio ljude prema vjeri i naciji. Taj antifašizam u kojem su sudjelovale tisuće Hrvata i Srba temelj je hrvatske države i tomu se moramo uvijek vraćati, rekao je Milanović.
Jozo Radoš je u ime HNS-a rekao da je zajednička povijest Srba i Hrvata na ovim prostorima bila teška, ali da je bilo i događaja kao što je zajednički ustanak naroda ovog kraja protiv fašista. Predsjednica zadarskog SDP-a i saborska zastupnica Ingrid Anntičević-Marinović je rekla da je danas antifašizam nešto što se samo po sebi podrazumijeva.
Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo što su na ovogodišnju proslavu ustanka naroda Like mnogi došli i iz Zadra, Splita, Šibenika, Pule, Bjelovara, Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i mnogih drugih hrvatskih gradova, te iz Beograda, posebno pozdravljajući nekadašnje borce 6. ličke brigade.
– Danas iz Like želimo cijeloj Hrvatskoj pronijeti ideju slobode i sloge u slobodi, kazao je Pupovac, dodajući kako svi oni koji u Hrvatskoj o antifašizmu govore a da ne spominju Srbe ne govore punu istinu. Isto tako, Pupovac je rekao da je tadašnji ustaški režim htio istrijebiti cijeli jedan narod i da mu je to djelomično uspjelo, ali da je političko rukovodstvo unutar tadašnje Kominističke partije Jugoslavije pružilo ruku. No, ta ideja o slozi nestala je 1991. u 24 sata zbog ljudi destruktivnih ideja, a posljedica je bilo nestajanje oko 3.000 spomenika NOB-a. Pupovac je pozvao sve da obnovu tih spomenika počnu upravo od ovoga u Srbu, te najavio za sljedeću godinu ponovno okupljanje antifašista, ali kod obnovljenog spomenika.