Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naoružati se hladnom vodom i strpljenjem

Autor: Dragana Glavočić

26.07.2008. 22:00
Naoružati se hladnom vodom i strpljenjem

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedan od pokazatelja da su turisti odlučili provesti ljetovanje na jednom od otoka zadarskog arhipelaga, brojne su kolone automobila koje se protežu od trajektnog pristaništa do pješačkog prijelaza kod mosta, pa čak i dalje. Iz godine u godinu reprizira se uvijek ista slika kolona koje čine osobni automobili s prikolicama, kamp-kućice, kamioni, motoristi s bisagama…
Kad razmišljamo o pokazateljima koji ukazuju na činjenicu da je turistička špica u punom jeku, tada se zasigurno sjetimo brojnih štandova pored Arheološkog muzeja, uličnih glazbenika i slikara i nesnosnih gužvi kamo god krenemo. No jedan od pokazatelja da su europski, ali i domaći turisti odlučili provesti ljetovanje na jednom od otoka zadarskog arhipelaga, sigurno su brojne kolone automobila koje se protežu od trajektnog pristaništa do pješačkog prijelaza kod mosta, pa čak i dalje. Svjedoci smo da se iz godine u godinu reprizira uvijek ista slika kolona koje čine osobni automobili s prikolicama, kamp-kućice, kamioni veće nosivosti, motoristi s bisagama koje blokiraju promet pješaka, ali i ostalih automobila.
Iako ovo zvuči prilično obeshrabrujuće, ima i onih koji su vični strpljivosti i sve navedeno dosta dobro podnose.
Strpljivi Slovenci
Čekajući ukrcaj u trajekt za Preko tročlana obitelj iz Velenja u Sloveniji nije imala nijednu primjedbu na kolonu automobila i na tridesetminutno čekanje, iako su bili s dvogodišnjim djetetom.
– Dosta dugo smo putovali, i to vrlo dobro. Kad smo stigli u Zadar, odmah smo zauzeli mjesto u redu za ukrcaj. Što se pak vrućine tiče, to je normalna pojava krajem srpnja i najvažnije je naoružati se strpljenjem i hladnom vodom. S obzirom da smo prvi put u Zadru s lakoćom smo našli trajektnu luku, jer su na svim raskrsnicama postavljene tabele koje su nas vodile do našeg odredišta, kazuju gosti iz Slovenije.
Da bi sve štimalo u trajektnoj luci, brine se Županijska lučka uprava Zadar. O radu Uprave tijekom ljetnih mjeseci upoznao nas je lučki nadzornik Josip Glavan.
– U razdoblju od 20. srpnja do 20. kolovoza traju najveće gužve u zadarskoj trajektnoj luci. Tijekom tjedna najveće gužve su u danima kad je smjena gostiju na otocima. Od petka poslijepodne pa do subote navečer vrlo je prometno u luci, kazuje Glavan.
No i nedjeljom je često gusti promet jer se tad mnogi otočani koji žive i rade tijekom radnog tjedna u Zadru, vraćaju svojim kućama nakon vikenda provedenog na otoku.
Domaći i inozemni turisti trajektom putuju na Brbinj i u Preko, no ide se i na druge otoke – prema Molatu, Rivnju, Žverincu i ostalim udaljenijim otocima. No ipak, trajektne linije prema Dugom otoku i Ugljanu su najprometnije, pa tako trajekt za Preko prometuje svakih sat vremena, a za Brbinj 4 do 5 puta dnevno.
Pomoć prometnih policajaca
Sudeći po proteklim godinama, u kolovozu se očekuje najezda talijanskih gostiju, koji svoju oazu za ljetni odmor nalaze na jednom od brojnih mjesta na Dugom otoku.
Kako bi se trajekti mogli nesmetano privezati za kopno te se putnici i automobili iskrcati, brinu se djelatnici Lučke uprave.
– Naša je služba zadužena za pristajanje trajekta, za ukrcaj i iskrcaj putnika i automobila te za razmještaj automobila u tri kolone namijenjene ukrcaju, a time se želi izbjeći stvaranje prometnog čepa na pješačkom prijelazu pored mosta. Često se događalo, a osobito dok su trajali radovi na Muraju, da su brojni automobili bili parkirani u trećoj koloni namijenjenoj za ukrcaj. U takvim situacijama pozvali bismo prometnu policiju koja bi taj problem efikasno riješila, pojašnjava Glavan, dodajući da je kad nastane gužva red teško održavati. Prilikom iskrcaja automobila iz trajekta stvara se prometni kolaps zbog dolaska automobila iz tri smjera. Kako bi se ta situacija riješila, u pomoć su pozvani prometni policajci koji kontroliraju cestovni promet i iskrcaj automobila iz trajekta.
Za razliku od prijašnjih godina, trajekti većeg kapaciteta putnika i automobila rasterećuju luku od stvaranja nepoželjnih čekanja i gužvi. Trajekt Sis može ukrcati 60 automobila, Vladimir Nazor od 55 do 60, a Juraj Dalmatinac čak 138.
Osim što djelatnici Lučke uprave Zadar omogućuju nesmetano funkcioniranje trajektnog prometa, također su uvijek na usluzi brojnim stranim i domaćim gostima.
– Često gosti ne znaju kad koji trajekt prometuje, gdje se mogu kupiti trajektne karte i mnoge druge informacije. Do sad nitko nije imao primjedbe na naš rad. Uvijek nastojimo pomoći putnicima na bilo koji način, i to radeći pod vrlo visokim temperaturama, kazao je Glavan.
Dok se trajektna luka ne preseli u Gaženicu, a to bi bilo za neke tri godine, valja imati dobre živce, podnoseći učestale prometne čepove.