Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Probijen put do Velikog Rujna u Parku prirode Velebit

Autor: Velimir Brkić

26.07.2008. 22:00
Probijen put do Velikog Rujna u Parku prirode Velebit

Foto: Velimir BRKIĆ



Proteklu subotu pomoću teških građevinskih strojeva probijen je protupožarni put na Velebitu iznad Starigrada, od parkirališta na Velikom Vagancu (Korito) do Velikog Rujna, na oko 920 metara nadmorske visine u dužini od oko 6,2 kilometra. Već ranije je probijen protupožarni put od navedenog parkirališta do zaseoka Jatari (Koići) u dužini od oko dva kilometra. Sveukupna investicija iznosi 3,5 milijuna kuna
Podgorci su dočekali ostvarivanje svog višestoljetnog sna, bez obzira što će na to reći zeleni, pasionirani ljubitelji prirode. Proteklu subotu pomoću teških građevinskih strojeva probijen je protupožarni put na Velebitu iznad Starigrada, od parkirališta na Velikom Vagancu (Korito) do Velikog Rujna, na oko 920 metara nadmorske visine u dužini od oko 6,2 kilometra. Već ranije je probijen protupožarni put od navedenog parkirališta do zaseoka Jatari (Koići) u dužini od oko dva kilometra. Sveukupna investicija iznosi 3,5 milijuna kuna. Pod ingerencijom Hrvatskih šuma radove izvode građevinske operative Šumarije Delnice i Šumarije Gospić. U tijeku su završni radovi na prvoj fazi projekta te će se za Veliku Gospu, podgorsku nebesku zaštitnicu, na Veliko Rujno moći doputovati i osobnim automobilom.
Dosad je bilo, što u šali što u zbilji govore Podgorci, lakše stići na Mjesec nego na kultnu velebitsku zaravan Veliko Rujno, pitomu i plodnu ravan stiješnjenu između visokih stijena Bujinca i Višerujna. Veliko Rujno nalazi se u srcu Velebita i poznato je svetište Majke Božje koju štuje cijeli podvelebitski kraj. Do njega se dolazilo samo pješice. Podgorci su tu nekad živjeli. Opstanak im je omogućivalo bavljenje stočarstvom. Sav teret se prenosio uglavnom na mulama i magarcima. 
– Protupožarni put do Velikog Rujna prolazi iznad zaseoka Mali Vaganac i prolazi predio Dolinice u pravcu Bunara. Od tud lijevo prolazi iznad Jatare i povrh male kapelice (koju je 1987. godine u čast Velike Gospe podigao Role Dokoza), izlazi na vrh Strane Modrine te do Progona kod poznate jame Golubinke, gdje je proteklog ljeta izbio veliki požar s katastrofalnim učincima na prirodu, upoznaje nas Role Dokoza, predsjednik općinskog HDZ-a, koji je još 1993. godine uz pomoć Hrvatske vojske, operativom kojom je zapovijedao dobro znani general Ljubo Ćesić Rojs, bio inicijator probijanja makadamskog puta od Starigrada do Velikog Rujna. No, zbog raznoraznih problema put je probijen tek do Velikog Vaganca u dužini od 7,2 kilometra. Navedeni put asfaltiran je tek prije 7-8 godina.
Reporter Zadarskog lista protekle subote za “zvizdana” bio je među prvima uopće koji su se motornim vozilom kroz velebitske vrleti dovezli do višestoljetnih stanova na Velikom Rujnu. Štoviše, nazočio je i na probijanju prvih metara puta kroz veliki plato Velikog Rujna prema zavjetnoj crkvi Velike Gospe. Dobrodošlicu su nam poželjeli stanovi Dokoza, Ercega, Bušljeta, Milovaca i Marasovića.
Putovanje na 920 metara nadmorske visine, do koje se dosad moglo isključivo pješke ili iz zraka, započelo je s Jadranske magistrale kod starigradske Bikarije, tri kilometra uzbrdnom strminom do Dokoza. Prolazeći pored puteljaka uz usku asfaltnu cestu prolazili smo kroz podgorsku povijest, Mirila, pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu. Nastajala su u doba kada se živjelo i umiralo u velebitskim zaseocima (17. – 20. stoljeća), a preživljavalo uglavnom od stočarstva. Od Dokoza do Velikog Vaganca u dužini od oko 4,2 kilometra prolazili smo pokraj slikovitih zaseoka Ercezi, Šimidrići, Donji Dolac, Dolac Županov i Mali Vaganac. Kompjutorskom simulacijom izrađena trasa puta je takva da maksimalni uspon nigdje nije ni približno sedam posto, za razliku od onog od Starigrada do Velikog Vaganca.
– Odsad protupožarni put preko Velikog Vaganca povezuje Starigrad s Jatarom i Velikim Rujnom. Ostvarenje je to stoljetnih snova žitelja podvelebitskog kraja, ponosno će Dokoza, dodajući kako sve velebitske ljepote daju sliku raznovrsnosti i neopisiva bogatstva kralja hrvatskih planina Velebita.
– Nekoć jedno od najvećih naselja na Velebitu, danas se obnavlja i prima planinare, sportaše, hodočasnike, turiste. Tko jednom otkrije ljepote Velebita, uvijek im se iznova vraća, zaključio je Role Dokoza.


Protupožarni put spasa i nade
Projekt protupožarnih putova od parkirališta kod Velikog Vaganca do Velikog Rujna u Parku prirode Velebit, odnosno do Jatara, u cijelosti provode Hrvatske šume, sve zbog zaštite prirodnih bogatstava, naročito u slučaju požara. Mnogo znači i za nas Podgorce, ali i za brojne hodočasnike, planinare i turiste. Naime, Velebit nije samo planina, Velebit su njegovi ljudi, običaji, legende, način života. Na Velebitu se živjelo i umiralo, rekao je starigradski načelnik Krste Ramić.
S jedne strane planine te more s njezine druge strane – savršena formula za rast i razvoj sredine obdarene tim bogatstvima, naglasio je Ramić.


Milenijska fotografija na Velikom Rujnu
Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza na Velikom Rujnu nakon svete mise, koju će  predvoditi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, priprema se bogati kulturno-zabavni i sportski program – dosad neviđena pučka, spektakularna fešta. Pored 9. međunarodne planinske utrke Starigrad – Veliko Rujno održat će se malonogometna utakmica, natjecanje u potezanju konopa, bacanje kamena s ramena… Poznati fotograf Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju hodočasnika koji će svojim tijelima napraviti lik Rujanske Gospe. Predvečer će ispred crkve Velike Gospe Tomislav Bralić i klapa Intrade održati koncert. Priprema se i niz ugodnih iznenađenja. A za sve nazočne osigurat će se dovoljno jela (pečeni vol i janjetina) i pića, kaže glavni koordinator proslave Višeslav Dokoza.