Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar tri minute dijelilo od iznenađenja

Autor: Šime Ćurko

26.07.2008. 22:00
Zadar tri minute dijelilo od iznenađenja

Foto: Vedran SITNICA



Sumnjivi prekršaj na Bartoloviću s lijeve strane u 86. minuti, slobodan udarac, tzv. skraćeni korner, udarac Ibričića u bliži kut, onaj koji je trebao pokriti Antonio Ježina i – gol. Do tada odličan mladi zadarski vratar na trenutak je zaspao, dovoljno da splitska “desetka” poništi sve dobro što je Zadar do tada napravio, a napravio je Zadar sinoć na Poljudu puno toga dobroga. Momčad sa Stanova bila je veći dio utakmice ravnopravan suparnik renimoranijem Hajduku i velika je šteta što Zadar prvi put u Prvoj HNL nije odigrao s Hajdukom u Splitu barem neodlučeno. Ostaje ona jedna pobjeda iz 1998. i sve sami porazi.
U 11. minuti Gabrić proigrava Kalinića, koji pada u kaznenom prostoru u dvoboju s Parmakovićem, no sudac Krečak se nije oglasio.
Nakon što se dobro obranio i izdražao očekivani nalet Hajduka Zadar je do daha došao u 23. minuti nakon odličnog udarca Milina pod gredu, a vodstvo Zadrana spriječio je Subašić. U 28. minuti nova velika zadarska prilika, Tomasov je dobio loptu od Raše i krenuo sam prema Subašiću. Neuspješno je Tomasova pokušao zaustaviti Pandža, ali zadarski veznjak pokušao je zaobići dojučerašnjeg suigrača na golu Hajduka i pri tome sebi dao predug for. Propala je tako do tada najveća prilika za pogodak na utakmici.
Do kraja poluvremena Splićani su ponovno pritisnuli Zadar, ali bez prave šanse. U 31. Ai 32. minuti neprecizni su najprije bili Živković glavom, a potom i Ibričić nogom. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena nakon ubacivanja Rubila s desne strane Kalinić je zaboravljen od Zadrana skočio u petercu i glavom pucao ravno u Ježinu. Bila je to najbolja prigoda Hajduka u prvih 45 minuta.
I drugo poluvrijeme počelo je velikom šansom “bilih”. U 48. minuti Kalinić glavom spušta loptu glavom na pet metara, Ježina ju je promašio, a Bušić promašio prazan gol. Bio je to uvod u veliki pritisak Hajduka i potpuno povlačenje Zadra koje je trajalo od sredine drugog poluvremena do pogotka Hajduka. Dugo je Zadar izdržao, ali ono što je Dalibor Zebić i rekao u uvodu u utakmicu, njegova momčad teško može bunkerom izbjeći poraz. Nije to bio klasičan bunker, više je Hajduk pritiskom natjerao Zadrane na njihovu polovicu i sve bi bilo dobro po Zadar da Ježina nije platio cijenu neiskustva. Bez obzira na poraz dobar uvod u sezonu Zadrana koji s onim što su pokazali protiv Hajduka mogu biti zadovoljni.
Zadrani su u 76. minuti tražili od suca da pokaže žuti karton Pandži zbog namjernog igranja rukom što bi bio drugi žuti karton, isključujući domaćem stoperu no, Krečak je samo mahnuo rukom.
SPLIT – Gradski stadion na Poljudu. Gledatelja: 12.000. Sudac: Ivo Krečak  6,5 (Šibenik). Pomoćnici Leo Krstičević (Ploče), Goran Perica (Šibenik), G. Proleta (Opuzen). Strijelac: 1:0 Ibričić (86′). Žuti kartoni: Pandža (Hajduk), Parmaković i Župan (Zadar).
HAJDUK: Subašić 6, Rubil 5,5 (od 85 M. Buljat -), Pandža 6, Živković 6,5, Strinić 6, Jertec 5 (od 46′ Skoko 6), Linić 6, Gabrić 6, Ibričić 6,5, Kalinić 6, Bušić 5 (od 62′ Bartolović 6).
ZADAR: Ježina 5,5, Puljić 6,5, Batkoski 6, Parmaković 6, Bilaver 6, Milin 6, Surać 6, Pletikosić 5,5, Tomasov 5,5, Rašo 5 (od 56′ Župan 5), Mitrović 5 (od 54′ Terkeš 5).


REZULTATI 1. KOLA
Dinamo – Rijeka 2:0 (Badelj 82, Balaban 90),  Hajduk – Zadar 1:0  (Ibričić 86),  Cibalia – Slaven Belupo 0:0,  Croatia Sesvete – Osijek 1:1 (Petrović 71/11m – Babić 90), Varteks – Zagreb 2:1 (Mujanović 7, Smrekar 23 – Vugrinec 75),  Inter – Šibenik 2:3 (Cavrić 75/11m, Dodik 90 – Iftić/ag 32, Božić 64, Zec77)


Terkešijada se nastavlja
Želimir Terkeš sinoć je ipak bio u momčadi. Utakmicu je počeo na klupi da bi u drugom poluvremenu ušao umjesto Mitrovića. Nakon svega ishod Terkešova toliko puta spomenutog “sigurnog odlaska”, malo se tko više usudi prognozirati. Ukratko, Terkešijada se nastavlja.Malim iznenađenjem se može smatrati i to što je na golu bio Antonio Ježina, a ne Andrija Vuković.




Reflektori se sastavljaju
Do utakmice 3. kola s Osijekom ostalo je još manje od dva tjedna. Do tada rasvjeta bi trebala zasvijetliti na Stanovima. Reflektori se trenutačno sastavljaju na tlu, a nakon toga bit će podignuti u zrak. Novica Erlić, direktor, kaže da vjeruje da će do Osijeka sve biti gotovo. Problema s rokovima nema samo Zadar, i Zagreb je najavio da će tražiti zamjenu domaćinstva za utakmicu 3. kola s Hajdukom.


Hajduk neće biti nositelj
Hajduk u drugom pretkolu Kupa UFEA neće biti nositelj kako su to priželjkivali na Poljudu. Naime, konačni ishodi utakmica Intertoto kupa nisu Splićanima išli na ruku. Nakon što u četvrtak na Malti odrade uzvrat protiv Birkirkare, dan poslije “bijeli” će biti usmjereni na ždrijeb koji se održava u Nyonu. Mogući protivnici Hajduku su Crvena zvezda (Srbija), Deportivo (Španjolska), Bešiktaš (Turska), Napoli (Italija), Sporting Braga (Portugal), AEK Atena (Grčka), Hapoel -Tel Aviv (Izrael), Vaslui (Rumunjska), Lokomotiv Sofija (Bugarska) i Litex (Bugarska) Cherno More Varna (Bugarska). Utakmice su na rasporedu 14. i 28. kolovoza.