Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dođi diko u Kotare ravne

Autor: Velimir Brkić

26.07.2009. 22:00
Dođi diko u Kotare ravne

Foto: Velimir BRKIĆ



“Ovo su vam zemuničke lole, oženjeni, a divojke vole…”, riječi su starog narodnog napjeva kojima je muška sekcija KUD-a “Sv. Kata” uz višeminutni frenetični aplauz i gromoglasne povike oduševljenja i odobravanja preko tisuću i pol gledatelja na sportskom centru u središtu Zemunika Donjeg započela prvu, povijesnu večer pisme, folklora i starih običaja pod nazivom “Dođi diko u Kotare ravne – Zemunik 2009.”
Zemunik je u nedjelju navečer postao istinsko središte folklora Zadarske županije i šire okupivši 11 KUD-ova s područja Zadarske županije te hrvatskog Srijema. U sklopu manifestacije na zaista impozantnoj pozornici, nastupila je mlada zemunička ženska klapa “Kandelora” i pučki pjesnik Dinko Buljat. Program su vodili vješti animatori, šarmantna Doris Pinčić i stasiti Tomislav Paleka.
Ovu spektakularnu etnomanifestaciju pod pokroviteljstvom zemuničke Općine i uz blagonaklonost brojnih sponzora i donatora, oraganizirao je jedan od najmlađih i najbrojnijih folklornih skupina u Zadarskoj županiji i šire, Udruga za promicanje i očuvanje običaja i tradicije Zemunika “Sveta Kata”. Zemuničani su raširenih ruku dočekali sve one koji s djetinjom radošću, ali i dužnim poštovanjem prema folklornoj tradiciji svojih predaka, istu nastoje sačuvati od zaborava.
Nakon raspjevanog mimohoda kroz centar Zemunika, hrvatske himne “Lijepa naša domovino” i minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, program je započeo prigodnim nastupom vrijednih, radišnih, zavidno uvježbanih i gostoljubivih domaćina KUD-a “Sv. Kata”. Okupljene je biranim riječima i toplom dobrodošlicom pozdravio predsjednik Marko Alvir, koji nije skrivao radost zbog izuzetnog odaziva. Potom je zamjenica županijskog pročelnika za društvene djelatnosti Renata Peroš istaknula neprocjenjivu ulogu kulturno-umjetničkih društava i udruga u očuvanju ostavštine naših predaka, koja bi trebala biti istinskim adutom u turističkoj promociji naše županije. Etnomanifestaciju je otvorio načelnik Josip Marušić, kazavši da je ovo područje kulturom vrlo bogato i nadasve gostoljubivo.
– Smotra folklora je izuzetan događaj za Zemunik. Narodne običaje, pjesme i nošnje trebalo bi češće pokazivati, vaditi iz starih škrinja i prenositi na mlađe naraštaje. Tradicija i baština razlog su našeg postojanja, izvorni hrvatski proizvodi i ono što nas razlikuje od drugih, poručio je Marušić.
Sudionici smotre su bogatim koloritom narodnih nošnji, pjesmom, svirkom i neizostavnim kolom, koje je imalo veliku ulogu u kulturnom i društvenom životu naših predaka, promovirali stare običaje i kulturu Ravnih kotara, Bukovice i priobalja te cijele Zadarske županije.
Veliku pažnju su privukli i izvođači iz Srijema koji su došli pokazati kako se u Iloku i u Nijemcima prije mnogo godina plesalo, kolalo, sviralo i pjevalo. .
Plesalo se, kolalo, orcalo, sviralo i ciktalo do kasno u noć. Bio je to koloplet rasplesane i raspjevane kulturne baštine, prema mnogima još nedoživljen u ovom kraju. Kolanje i pjesma nastavljeni su i nakon službenog dijela programa, uz obilnu hranu i piće, a zatim je pjesma u noći s nedjelje na ponedjeljak potekla i zemuničkim ulicama.


Sudionici smotre


KUD-ovi: “Nadin” – Nadin, “Debeljak” – Debeljak, “Galeb” – Karin, “Sv. Ivan Glavosijek” – Raštane Donje, “Ivan Goran Kovačić” – Bibinje, “Sv. Mihovil” – Galovac, “Luzarice” – Pridraga, “Gradina” – Polača, “Julije Benešić” – Ilok, “Pri DVD” – Nijemci, “Sv. Kata” – Zemunik.