Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

I Premuda u Milenijskom skoku

Autor: Suzana Bandić

26.07.2009. 22:00
I Premuda u Milenijskom skoku

Foto: Veljko ŽUVANIĆ



Drugu godinu za redom mještani otoka Premuda organizirali su masovni skok u more s premuškog trajektnog pristaništa po uzoru na zadarski Millenium jump, a posvetili su ga SV. Jakovu
Dvjestotinjak mještana i gostiju okupilo se u subotu na novom trajektnom pristaništu u uvali Krijac, na zapadnoj strani otoka Premuda, odakle je po uzoru na Zadrane njih više od 150 skočilo u more. Ideja za Premuda Jump ili mini millenijum jump, kako ga od milja zovu, rodila se prošle godine, a potekla je od grupice mještanki. Za ovo inače mirno otočno mjesto, koje u zimskom periodu broji svega 40-ak stanovnika a u ljetnom oko 300-tinjak, okupljanje na rivi i masovni skok od kojeg se točno u 17 sati more doslovno zabijelilo, dočekano je s oduševljenjem.
Iako se u subotu poslijepodne živa u barometru penjala i do 36 stupnjeva, ovaj je masovni skok u more osim sudionika s rive promatralo i 100-tinjak mještana i gostiju.
Minispektaklu nisu odoljeli ni turisti koji su nedaleko uvale usidrili svoje jahte. Njih 20-ak približilo se rivi s morske strane gumenjacima odakle su sa zanimanjem i oduševljenjem promatrali događaj.
Inače, u subotu se u Premudi slavila i fešta Svetog Jakova, zaštitnika Premude, pa je u mjestu bilo živo od ranih jutarnjih sati. Sve je započelo u 10 sati svetom misom, a potom se nastavilo slavljem ispred crkve Sv. Jakova. Gužva na rivi započela je već oko 16 sati, a nakon masovnog skoka u more zabava je nastavljena po ugostiteljskim objektima do ranih jutarnjih sati. Mještani Premude ovjekovječili su ovaj minimasovni skok u more fotoaparatima i kamerama, jer kažu da se nikada ranije nije okupilo toliko mještana na jednom mjestu, niti ih je toliko ikada objektivom uhvaćeno na jednoj fotografiji.
Vjeruju kako će skok postati tradicionalan i da će svake godine okupiti sve veći broj prijatelja Premude.