Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Knjige samo onima koji ih naruče

Autor: Petra Mičić

26.07.2009. 22:00
Knjige samo onima koji ih naruče

Foto: Andrej PEROVIĆ



Što se tiče slobodne prodaje školskih knjiga, još uvijek čekamo odluku uprave naših knjižara. Međutim, takva prodaja je sama po sebi riskantna, tako da ne vjerujem da ćemo imati knjige u slobodnoj prodaji. No ipak, pričekat ćemo odluku uprave, kazali su iz knjižare “Sv. Donat”
U zadarskim knjižarama započela je predbilježba i priprema za kupovinu školskih udžbenika, tako da roditelji i učenici mogu početi s narudžbom udžbenika.
Knjižara “Petar Zoranić” je započela s narudžbom knjiga, a kako doznajemo, i ostale knjižare su započele s bilježenjem narudžbi.
Malo prostora u knjižarama
– Uprava naše knjižare je objavila kako možemo započeti s predbilježbama školskih udžbenika, jer kako je već poznato, besplatnih knjiga za djecu ove godine nema. U našoj knjižari školske knjige neće moći kupovati, osim onih koji će naručiti knjige. Naime, naša knjžara nema prostor za sve te knjige, a i htjeli bi izbjeći nepotrebne gužve. Ali svi koji žele, mogu naručiti knjige i već sada imamo nekoliko predbilježbi, kazala je djelatnica zadarske knjižare “Petar Zoranić”.
Knjižara “Sv. Donat” je također započela s predbilježbom knjiga za osnovne i srednje škole, a hoće li biti i slobodne prodaje, još ne znaju.
– Što se tiče slobodne prodaje školskih knjiga, još uvijek čekamo odluku uprave naših knjižara. Međutim, takva prodaja je sama po sebi riskantna, tako da ne vjerujem da ćemo imati knjige u slobodnoj prodaji. No ipak, pričekat ćemo odluku uprave, kazali su iz knižare “Sv. Donat”.
Ušteda od 700 milijuna kuna
Podsjetimo, škole su prošli tjedan dobile službeni dopis iz ministarstva u kojem se nalaže školama da objave autore i izdanja udžbenika, koje će djeca morati kupiti za slijedeću školsku godinu.
Ukidanje besplatnih udžbenika za učenike srednjih i osnovnih škola je jedna od restriktivnih mjera novog proračunskog rebalansa. Vlada Jadranke Kosor ovom odlukom planira uštedjeti oko 700 milijuna kuna godišnje, koliko udžbenici koštaju prema cjeniku nakladnika.
Međutim, premijerka Jadranka Kosor je izjavila kako će 42.500 učenika iz najugroženijih obitelji dobiti besplatne udžbenike. To su djeca poginulih i nestalih branitelja te ratnih i vojnih invalida, djeca čije obitelji primaju socijalnu pomoć, udomiteljska djeca te djeca u domovima za nezbrinutu djecu.
Ipak, pitanje je kako će ostali roditelji pretrpjeti ne baš mali financijski izdatak od 600 do 1.800 kuna.