Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ostvareni snovi skromnog slikara

Autor: Katina Vrsaljko

26.07.2009. 22:00
Ostvareni snovi skromnog slikara

Foto: Katina BAŽDARIĆ



Stipe je “trinaestić”, trinaesto dijete iz ribarske težačke obitelji, a rođen je u Staroj kući, u istoj ulici gdje je i ova Zavičajna zbirka. Imao je teško djetinjstvo i morao je napustiti rodni Novigrad. Kako mu je uvijek bio neiscrpna inspiracija, ljubav prema Novigradu prenio je na platno i ovom izložbom mu se vraća, rekao je Jadran Anzulović
Motivi kamena, ribara, maslina, mora i sunca u tehnici ulja na platnu u subotu su otvorenjem prve samostalne izložbe Novljanca Stipe Anzulovića upotpunili kamene zidove Zavičajne zbirke u Novigradu.
Na svečanom otvorenju izložbe pod nazivom “Moji snovi” Jadran Anzulović, voditelj Zavičajne zbirke i djelatnik za kulturu u Općini Novigrad, upoznao je okupljene, one koji ga ne poznaju, sa životom i radom autora.
– Stipe Anzulović je “trinaestić”, trinaesto dijete iz ribarske težačke obitelji, a rođen je u Staroj kući, u istoj ulici gdje je i ova Zavičajna zbirka. Imao je teško djetinjstvo i morao je napustiti rodni Novigrad. Kako mu je uvijek bio neiscrpna inspiracija, ljubav prema Novigradu prenio je na platno i ovom izložbom mu se vraća, rekao je Jadran.
Autor je amaterski slikar, a novigradski i dalmatinski motivi na njegovim radovima, kako kaže Jadran, razrađeni su u najsitnije detalje te su vrlo dobro i izražajno kolorirani. Te su boje utkane u povijesni prostor stare kamene crkve, gdje je sad Zavičajna zbirka i to između artefakata starih preko 1.000 godina.
Kako priča autor, počeo je crtati prije pedesetak godina, a dok je pohađao osnovnu školu u Novigradu, njegovi radovi su uvijek bili izloženi na školskim izložbama. Želio je crtati, ali nije imao novca za boje.
– Rekao sam sebi da ću od prve plaće kupiti boje. Tako je i bilo. Tada sam slikao u maloj podstanarskoj kuhinji. Ovom izložbom trud mi se isplatio, rekao je Stipe.
Također, na otvorenju izložbe se zahvalio svima koji su mu pomogli da se izložba otvori te da se ljudi počaste na pravi način, a kasnije je rekao kako je prezadovoljan svime.
– Prekrasno je kada nešto radite prvi put i vidite da su svi oko vas zadovoljni. Prodalo se desetak radova, a izložba će biti otvorena još desetak dana, rekao je Stipe.
Jadran ističe kako je autor samozatajan i skroman, svoje brojne radove do sada je poklanjao prijateljima i obitelji, a sada je došlo vrijeme da ih predstavi svojim Novljancima.
I zaista, slike su došli vidjeti brojni Novljanci, ali i stranci, koji su zajedno s članovima KUD-a Fortica, obučenim u izvorne novigradske nošnje, ovaj kulturni događaj pretvorili u pravu zabavu, s domaćom spizom i dalmatinskom pjesmom do jutra.