Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Počast za 37 poginulih suboraca

Autor: Velimir Brkić

26.07.2009. 22:00
Počast za 37 poginulih suboraca

Foto: Velimir BRKIĆ



Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju te misom zadušnicom u kapelici Gradskog groblja, jučer je obilježena 17. godišnjica utemeljenja 7. domobranske pukovnije Zadar, koja se dokazala u svim važnijim bitkama u Domovinskom ratu, od Maslenice do Oluje.
Ratni zapovjednik pukovnije, predstavnici svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a i Hrvatske vojske zapalili su svijeće i položiti vijence u spomen na poginule pripadnike 7. domobranske pukovnije i na sve pale hrvatske branitelje.
Tomo Brkić i Tonka Bajlo iz Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata prvi su se poklonili hrvatskim vitezovima, položili vijenac, zapalili svijeću. Izaslanstvo Sedme domobranske pukovnije predvodio je ratni zapovjednik Danijel Telesmanić Did, zapovjednik interventnog voda Policijske uprave Zadarske Sandro Šindija, a 93. zrakoplovne baze Zemunik časnik za odnose s javnošću Vojarne Zemunik pukovnik Marinko Karačić. Počast poginulima u ime Grada Zadra odali su gradonačelnik Zvonimir Vrančić u pratnji dogradonačelnika Darka Kasapa i Dražena Grgurevića. U ime Zadarske županije vijenac je položio župan Stipe Zrilić sa suradnicima. Vijence su položile i svijeću zapalile mnogobrojne županijske udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Molitvu odrješenja i misu zadušnicu predvodio je vojni kapelan o. Ivo Topalović. Ulomke iz knjige “S nama su” pod nazivom “Samo je jedna 7. domobranska” čitao je autor, pukovnik Ivica Matešić Jeremija. Mirozov je odsvirao zadarski trubač Klaudio Krizman.
7. domobranska pukovnija u okviru preustroja Hrvatske vojske i ustrojavanja domobranstva u oružanim snagama utemeljena je u srpnju 1992. godine. Okosnicu i udarnu jezgru postrojbe sačinjavali su iskusni ratnici iz 112., 159., 134. i 164. brigade HV-a. Potvrdu o visokom stupnju obučenosti i bojovnoj spremnosti 7. domobranska pukovnija je zorno iskazala tijekom svih pobjedonosnih operacija te je zbog svog doprinosa stekla veliki ugled i poštovanje unutar oružanih snaga RH. Domobranska pukovnija, uz 134., pokrivala je područje Zadarske županije od Suhovara do Vinterinaca kod Sv. Filipa i Jakova. Jedna je od prvih domobranskih postrojbi koja je sudjelovala u velikim borbenim operacijama, kao što je akcija Maslenica. Pukovnija je iznjedrila veliki broj visokih časnika, dočasnika i zapovjednika. Kroz sastav 7. domobranske pukovnije prošlo je preko 2.000 branitelja. Njih 37 je poginulo, a više stotina ih je ranjeno. Novim ustrojem HV-a 1998. godine pukovnija je ukinuta, no sjećanje na teške ratne dane ostaje zauvijek.