Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatska bez prehrambenih i poljoprivrednih tvrtki

26.07.2010. 22:00
Hrvatska bez prehrambenih i poljoprivrednih tvrtki


Janaf, Croatia osiguranje, Croatia Airlines i Luka Rijeka – najvrjednije što Fond ima. Manjinski udjeli ostali su u industrijama poput Končara ili Tesle, a HFP ima i deset poduzeća zrelih za stečaj
Hrvatska država većinski je vlasnik u još 75 poduzeća, ako se u to uračuna i 21 javno poduzeće poput HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma ili Hrvatske pošte. Uz to udjele manje od 50 posto ima u još 245 dioničkih društava i 185 društava s ograničenom odgovornošću. Rezultat je to petnaestogodišnje privatizacije u koju je Hrvatska krenula s oko tri tisuće poduzeća i procijenjenom vrijednošću koja se kretala od 92 do 98 milijardi kuna. Ukupnu vrijednost te imovine precizno nisu izračunali ni u Hrvatskom fondu za privatizaciju koji upravlja tom imovinom ali se kreće nešto više od osam milijardi kuna.
Što je ostalo u vlasništvu države pokazuje popis društava raspoloživih za privatizaciju što ga je nedavno usvojila Vlada, ali ga nikada nije javno objavila. Bez 17 javnih poduzeća, koja nisu u portfelju Fonda za privatizaciju, dok u četiri javna poduzeća Fond ima dionice, ta institucija drži većinski paket (od 50 do sto posto) u još 57 poduzeća ukupne vrijednosti 7,2 milijarde kuna. Najvrjedniji dio tog paketa je osam društava koja su ujedno i poduzeća od posebnog državnog interesa i njihova je ukupna vrjednost oko 6,1 milijardu kuna. Većina njih kotira na burzi pa je to i stvarna vrijednost tih društva, a država bi, ako se odluči za prodaju, najviše zaradila trgovanjem dionica Janafa u kojem ima udio od 64 posto vrijedan ukupno 1,677 milijardi kuna.
Nema ponuda
No, ta tvrtka odavno je izuzeta iz privatizacije, još u vrijeme Vlade Ivice Račana zbog svoje strateške važnosti. Isto je i s ACI-jem i Lukom Rijeka i Lukom Ploče, s time da je državni dio od 84,59 posto najskuplji u Luci Rijeka i vrijedi gotovo milijardu kuna. Za dionice ACI-ja bi se moglo dobiti 240 milijuna kuna, a za Luku Ploče 231 milijun kuna. Trgovina na burzi pokazuje i da  bi prodajom svojih 80 posto u Croatia osiguranju država dobila 1,3 milijarde kuna, dok dionice Hrvatske poštanske banke iz portfelja Fonda vrijede oko 600 milijuna kuna.
Među tim poduzećima su još i Croatia Airlines gdje Fond ima udio od 99,25 posto vrijedan 974 milijuna kuna i Petrokemija čijih 50,63 posto dionica vrijedi 203 milijuna kuna. No, to što su te dionice raspoložive za prodaju ne znači i da će država doista uskoro krenuti u njihovu prodaju, jer kako je već rečeno riječ je o društvima od posebnog državnog interesa. Bez tih osam poduzeća državni je portfelj u Fondu puno siromašniji. U njemu je deset poduzeća u kojima su odavno stvoreni uvjeti za stečaj i gdje su dugovi “pojeli” temeljni kapital, pa se u Fondu nisu trudili ni računati njihovu vrijednost.
Osam se poduzeća, a među njima i pet brodogradilišta prodaje na javnom natječaju za ukupno 407 milijuna kuna, od čega 397 milijuna kuna otpada na početnu cijenu Uljanika za koji nije pristigla nijedna ponuda. U pripremi su i natječaji za prodaju još pet poduzeća u većinskom vlasništvu države, devet ih se još može privatizirati prodajom na javnom natječaju, a u po dva treba upisati male dioničare ili se još vode sudski sporovi. I to je sve što je ostalo u većinskom vlasništvu države koja više nema nijednu prehrambenu ili poljoprivrednu tvrtku u svome portfelju, što je vjerojatno jedinstven primjer u Europi.
Šutnja o Podravci
Ostao joj je tek manjinski udio u Podravci, koja spada u  među 245 poduzeća u kojima država ima udjele manje od 50 posto. Iako je Vlada za jesen najavila prodaju manjinskih udjela, nitko u Banskim dvorima nije spreman reći i da će se na burzi prodati i dionice Podravke. Isto je i s Končarom, a u tom poduzeću ne žele govoriti o tome što će vlasnik napraviti s dionicama, ističu tek da je važno da dioničari podrže investicijski ciklus, zadrže postojeći broj zaposlenih i njihova prava.
Od tih 245 društava na burzi se trguje dionicama njih 77 i tržišna vrijednost paketa što ih ima država je oko 700 milijuna kuna. Ostala društva nisu na burzi a vladini manjinski udjeli po nominalnoj cijeni vrijede oko 220 milijuna kuna.
Što će od svega toga u prodaju još nitko ne zna, a popis poduzeća u kojima država ima udjele prva je inventura stanja u portfelju Fonda za privatizaciju od 2003. godine, otkada se nije sastao nadzorni odbor HFP-a koji je dva puta godišnje dužan Saboru podnositi takva izvješća, ali se to nije događalo proteklih sedam i pol godina. Pokazuje to i da je država u posljednjih 15 godina privatizirala više od 90 posto imovine s kojom je krenula u privatizaciju.  


 OSAM MOĆNIH


Janaf – 1,677 milijardi kuna.
Luka Rijeka – 1 milijardu kuna.
ACI – 240 milijuna kuna
Luka Ploče – 231 milijun kuna.
Croatia osiguranju – 1,3 milijarde kuna
Hrvatske pošt. banke – 600 milijuna kn.
Croatia Airlines – 974 milijuna kuna
Petrokemija – 203 milijuna kuna