Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Josipović: Ustaše i četnici služili su zajedničkom gazdi

26.07.2010. 22:00
Josipović: Ustaše i četnici služili su zajedničkom gazdi


Mjesto Srb danas je više izgledalo kao poprište nogomete utakmice, nego kao mjesto u kojemu se obilježavala 69. obljetnica ustanka naroda Like i BiH. Brojni pripadnici antifašističkog pokreta, njih preko 2000 i državni izaslanici prisustvovali su otkrivanju obnovljenog spomenika palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma, srušenom nakon Oluje 1995. godine, dok je tristotinjak pripadnika braniteljskih udruga i pravaša, stjeranih u posebno ograđeni prostor, okupljenima uzvikivalo razne pogrdne nazive te su pjevali domoljubne i ustaške pjesme. Skup je osiguravalo više od 200 interventnih policajaca, koji su raspoređeni kako bi spriječili eventualne sukobe između dvije strane. Ove godine skup u Srbu je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, a glavni organizator je Srpsko narodno vijeće (SNV) u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te Općinom Gračac.
Po prvi put predsjednik Ivo Josipović je za svog mandata čuo i zvižduke, a dok je prolazio prosvjednici su uzvikivali “Nemojte nas ograđivati, već one četnike, bando crvena” i slično, što predsjednik nije želio pretjerano komentirati, već je rekao kako svatko ima pravo na svoj stav. Suprotno prosvjednicima antifašisti su Ivu Josipovića, predsjednika RH, dočekali burnim pljeskom koji je prekidan jedino uzvicima Ivo, Ivo.
–  Ponosan sam što mi je pružena čast da ponovno otkrijem ovaj spomenik. I Hrvati i Srbi su ovdje znali tko je za slobodu i izabrali su partizane. Iako danas ne piše puno o povijesti u udžbenicima, kad sam ja učio povijest, nikada nisam pročitao da su četnici i ustaše ratovali jedni protiv drugih, odnosno da su imali neku veliku bitku. Nisu je imali jer su služili istom gazdi – rekao je Josipović dodajući kako mu je drago kada vidi ljude koji nose partizanske kape, jer one nose poruku mira i ljubavi.
– Ovaj je spomenik dokaz da su partizani pobijedili i drago mi je da s ponosom nosite odličje, kao i što ih nose i branitelji iz Domovinskog rata, jer su i jedni i drugi pokazali junaštvo i želju za slobodom i mirom odnosno pobjedom nad zlom, kazao je Josipović.
Okupljene je pozdravila i predsjednica Saveza antifašističkih boraca Vesna Čulinović Konstantinović koja je kazala kako je zlo u Hrvatskoj donijela uspostava NDH i odmah nakon toga ubojstvo 2000 Srba. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i izaslanik Sabora RH kazao je kako je logor Jadovno prethodio ustanku u Srbu te je okupljene pozvao da minutom šutnje odaju pijetet svim žrtvama, i Srbima i Hrvatima. Savica Todorović, predstavnik 6. ličke divizije iz Beograda, u svom je govoru kazao i kako se nada da će sljedeće godine na kupu biti više antifašista.


 MARIJA BRNIN: NE ŽALIM KOLIKO SAM IH POBILA


Među zadarskim antifašistima sreli smo i Mariju Brnin, koja je sjedila ponosno pokazujući tri medalje koje je dobila za hrabrost iskazanu u 2. svjetskom ratu i borbi protiv fašista. Marija je sudionica NOR-a od 1940. godine, priključila se s nepunih 18 godina, a kako nam je rekla ova u ratu je nosila mitraljez šarac s kojim je ubila brojne fašiste, a kako nam je rekla zbog toga ne žali.
– Od 1940 sam u ratu, prvo su me strpali u zatvor u Zadru i nakon bjega iz zatvora stupila sam u jedinicu 5 brigade, 19 divizije u drugi bataljun. Išla sam u Bosnu i ranjena sam u Livnu, a u zatvoru sam izgubila sve i ubili su Boga u meni. Poslije toga sam otišla na Sali i tamo su me neke babe izliječile, a poslije sam opet išla u Bosnu i Liku ratovati, kazala nam je Marija.
Prije nego je došla na obljetnicu posjetila je i spomenik njenim suborcima, koji su se smrznuli u blizini Srba.
– Tu se smrznulo nas 40 iz jedinice, tko god je sjeo umro je. Nosila sam jednu djevojčicu od 15 godina, zvala se Rada Šalabru i nosila sam šarca i tako sam ostala živa. Imam tri medalje koje sam dobila za hrabrost. Jurišala sam bez obzira, svi moji su poginuli i poginuo mi je momak s kojim sam se trebala vjenčati. Poslije sam uzela njegov mitraljez i sve do kraja rata ga nisam pustila. Ne žalim koliko sam ih pobila, a da sam još toliko nikada ne bi svoje osvetila, kazala je baka Marija dodajući da sve zločine treba kazniti, pa makar ih počinio i njen rođeni brat.
Za kraj je ova 87-godišnjakinja poručila kako će na ovaj skup dolaziti dok god mogne.




 UZ VLADU OBNOVU POMOGLE I SRBIJANSKE FIRME


Među okupljenima bila je i Milka Forcan, bivša potpredsjednica srbijanske tvrtke Delta, ovoga puta u ulozi predsjednice organizacijskog odbora za skupljanje novca za obnovu spomenika u Srbiji.
– Drago mi je da je spomenik obnovljen zahvaljujući odluci hrvatske Vlade, koja je donijela odluku, a dio sredstava prikupljen je od nekoliko većih firmi iz Srbije. Milorad Pupovac imao je sastanak s grupom čije je porijeklo iz ovih krajeva kako bi se pomoglo obnovi, obzirom da sredstva koja je odobrila Vlada nisu bila dovoljna. Mi smo se uključili u akciju i kupili mramor kojim je spomenik obložen. Moji su porijeklom iz Like i u ovim krajevima bila sam već više puta, kazala je Forcan dodajući kako su prosvjedni skupovi realnost.
Poručila nam je i kako više nije u kompaniji Delta, te ne može komentirati planira li Delta ulagati u Hrvatsku.