Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Karamarko ne želi ništa prejudicirati

26.07.2010. 22:00
Karamarko ne želi ništa prejudicirati


Slučaj akceptiramo i surađujemo s njemačkim kolegama oko toga – izjavio je Karamarko, a iz USKOK-a poručuju da je predmet u tijeku
Nadležne institucije ne žele komentirati navode o namještanju utakmice finala nogometnog kupa između Dinama i Hajduka, sve dok akcija ne bude finalizirana.
– Ta istraga, akcija “Offside”, još je u tijeku i ne bi bilo dobro da uopće komentiram ili prejudiciram bilo što. Slučaj akceptiramo i surađujemo s njemačkim kolegama oko toga – izjavio je jučer ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.
Poput Karamarka, ni glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić nije htio komentirati “predmet koji je u tijeku”, pa je javnost ostala bez informacije je li i sportski direktor Dinama Zoran Mamić obuhvaćen istragom, te je li Njemačka odgovorila na USKOK-ov zahtjev za pravnu pomoć. Kako tvrdi jedan hrvatski sportski dnevnik, tim zahtjevom za pravnu pomoć od njemačkih tužitelja tražene su informacije o više osoba iz NK Zadar, te o još nekim igračima i dužnosnicima, među kojima su upravo Zoran Mamić i nogometni sudac Bruno Marić, koji je sudio spornu utakmicu Dinama i Hajduka.
Međunarodna istraga
Akciju “Offside”, pak, njemački tužitelji prihvatili su kao dio međunarodne suradnje na njihovoj istrazi, što je vidljivo iz posljednjeg priopćenja tužiteljstva u Bochumu od prije dva tjedna. U tom priopćenju ne spominje se utakmica Dinama i Hajduka, no iz objavljenih dokumenata jasno je da ju Nijemci istražuju još od prošlog lipnja.
Navodni dobitak njemačkog Hrvata Ante Šapine na toj utakmici procjenjuje se na 1,4 milijuna eura. Vrijedi podsjetiti da je Šapini i njegovom kompanjonu Mariju Cvrtaku još prošlog tjedna, na njemački zahtjev, blokirano 3,4, odnosno 3,6 milijuna eura, koliko su bili pohranili u Zagrebačkoj i Privrednoj banci. Sudac Županijskog suda u Zagrebu Ratko Ščekić potvrdio nam je jučer kako u međuvremenu nisu stigli nikakvi novi zahtjevi za blokiranjem imovine ili za ispitivanjem svjedoka ili osumnjičenika.
Iz tužiteljstva u Bochumu, pak, poriču da su informacije do medija procurile od njih.
Uskoro optužnice
– Nemamo ništa za reći. Odakle su mediji dobili informacije, ne znam, ali siguran sam da ih nisu dobili od nas, jer nikad nismo objavljivali identitete osoba koje su pod istragom ili navodili za koje utakmice sumnjamo da su namještene – rekao je Bernd Bieniossek, glasnogovornik područnog tužiteljstva u Bochumu.
Na internet stranicama tužiteljstva u Bochumu još stoji priopćenje od prije dva tjedna u kojem se najavljuje da će uskoro biti podignute i prve optužnice. U tom priopćenju se podsjeća da je istragom obuhvaćeno više od 250 osoba i 270 utakmica diljem Europe, od čega 33 međunarodne. U odnosu na studeni prošle godine, kad je pod lupom njemačkih istražitelja bilo 14 utakmica u Hrvatskoj, posljednje priopćenje navodi da se istražuje 15 utakmica.
Prva lanjska izvješća o istrazi njemačkog tužiteljstva govorila su da su sumnjive uplate iznosile oko 12 milijuna eura, s dobiti od 7,5 milijuna i potrošnjom na mito od 1,5 milijuna eura. Danas je pod lupom šest tisuća sumnjivih pojedinačnih oklada s ukupno 32,5 milijuna eura uplata samo u azijskim kladionicama. Od toga je zabilježeno 118 oklada preko telefona i online messenger servisa na kojima se može dobiti i do 20 puta veća uplata nego u uobičajenim azijskim kladionicama. Kroz tih 118 oklada, osumnjičenici su uplatili ukupno 6.5 milijuna eura, a dobit im je bila oko 1,1 milijun eura.