Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na dug prehranjuje četvoro djece

26.07.2010. 22:00
Na dug prehranjuje četvoro djece


– Sramota me više zaduživati se, a pogotovo što ja nešto svog novca imam. Problem je što do tog novca ne mogu doći, a policija i sudovi tako sporo rade – ogorčeno priča Marina koja je zbog duga od 80 tisuća kuna još prošle godine prijavila svog donedavnog poslodavca
Očajna sam i ne znam kome se više obratiti. Samohrana sam majka s četvoro djece, ne radim, a živimo u podstanarstvu. Dvoje djece mi je bolesno, a mlađa kćerka za dva mjeseca treba krenuti na kemoterapiju jer joj je operiran zloćudni tumor na mozgu i to već po drugi put – priča kroz suze 30-godišnja Marina Kalac, udovica koja u ovo recesijsko vrijeme s četvoro djece mjesec preživljava s obiteljskom mirovinom od 1700 kuna, dječjim doplatkom i dodatkom koji njezina 11-godišnja kći dobiva zbog teške bolesti. Zbog cijelog spleta okolnosti nagomilala je dugove, kako na kreditnim karticama, tako i zaduživši se kod prijatelja i rodbine, a zbog kćerina liječenja uskoro joj slijede i dodatni izdaci.
– Sramota me više zaduživati se, a pogotovo što ja nešto svog novca imam. Problem je što do tog novca ne mogu doći, a policija i sudovi tako sporo rade – ogorčeno priča Marina koja je zbog duga od 80 tisuća kuna još prošle godine prijavila svog donedavnog poslodavca Šimu Jovića. Toliko iznose, tvrdi ona, dugovanja za neisplaćene plaće, ali i neke račune koje je ona kao zaposlenica njemu posudila za robu. To je činila, kaže, jer su bili “nešto više” od poslovnih partnera i jer je vjerovala da će joj sav novac vratiti. No njihovi su se dobri odnosi narušili zbog nagomilanih problema i različitih interesa, a s time je došao i raskid poslovnog odnosa. Kako joj nije vraćao novac odlazila je k njemu u “Zalogajnicu” i tražila da joj vraća barem na rate, po malo, no kaže kako je zauzvrat dobila prijetnje, ucjene prijavom na Centar za socijalnu skrb, a 24. srpnja prošle godine sukob među njima je kulminirao nakon čega ju je Šime, tvrdi, udario šakom u glavu. I taj napad je, kaže, prijavila policiji te otada zbog cjelokupne situacije loše spava i u strahu je. Osim zbog dugova i prijetnji na bivšeg poslodavca i partnera ljutita je i zbog toga što je u dobroj namjeri radila čak i 16-satne smjene, a sada od njega ne može izvući ni plaću za osam sati radnog vremena. Upitan za dugovanja Šime Jović je rekao kako Marinina priča nema osnove niti je istinita.
– Riječ je o jednoj psihički rastrojenoj osobi s kojom sam ja bio u prijateljskim odnosima. Taj odnos smo temeljili po onoj “ja tebi, ti meni”, ali kad je došla “treća osoba” ona je htjela od mene izvući korist. Iako je sve to tako, ja nju izuzetno cijenim zbog toga što je samohrana majka koja dobro skrbi o svojoj djeci. Znam da joj nije lako, ali ovo što radi nije način – rekao je Jović napomenuvši da je Marinu prijavio u radni odnos kako bi dobila zdravstveno osiguranje i mogla se liječiti.
Zategnute odnose između sukobljenih strana rješavat će Općinski sud u Zadru gdje će se ujedno i dokazivati tko je u pravu, a tko u krivu.


 PRIJAVA “ČEKA RED” NA OPĆINSKOM SUDU


Zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada Marina Kalac prijavila je Šimu Jovića, vlasnika “Zalogajnice” u kojoj je radila kao pomoćna radnica, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru još 26. listopada 2009.
– Nakon izvida putem Policijske uprave koji su dovršeni 20. siječnja 2010., podnijeli smo 18. veljače 2010. Općinskom sudu u Zadru optužni prijedlog protiv Šime Jovića zbog istovrsnog kaznenog djela na štetu Marine Kalac. Nakon što nam je Marina Kalac 5. srpnja 2010. dostavila pismo u kojem između ostalog traži “…molim da me pozovete na sud…”, isto pismo smo uz požurnicu 7. srpnja 2010. dostavili Općinskom sudu u Zadru u čijim je rukama daljnja dinamika rješavanja ovog kaznenog predmeta – izvijestili su iz ODO-a Zadar napomenuvši da samo sud može oštećenicu “pozvati na sud”.




 RAČUN ZA POMOĆ


Jedanaestogodišnja djevojčica prije svega dva tjedna po drugi je put operirana zbog zloćudnog tumora na mozgu. Za svaga mjesec i pol trebala bi krenuti na kemoterapije kako bi savladala opaku bolest, a njezino liječenje dodatno će opteretiti skromni kućni budžet njezine obitelji. Stoga, ljudi dobre volje koji imaju želju pomoći jedanaestogodišnjakinji mogu to učiniti uplatom na račun OTP banke: Marina Kalac: 3200798421.