Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvorena izložba Ivke Nekić

26.07.2010. 22:00
Otvorena izložba Ivke Nekić


U ponedjeljak  navečer je u Gradskoj knjižnici Zadar svečano otvorena  izložba slika Ivke Nekić.
Samouka slikarica rođena  je u Zagrebu 1953. godine.  Slikanjem se počela baviti tek  od svoje pedesete godine života, rspirvši tako u mladosti  zatomljenu strast prema crtanju i slikanju. Vlastiti napredak bio joj je najveća nagrada i motiv da svoje slikasrtvo proširuje svakodnevno istražujući nepoznato.  Najčešći motivi na izložbi u  Gradskoj knjižnici su pejsaž,  arhitektura, a posebno ju fascinira velebitski krajolik. Ivka, naime, posljednjih petnaestak godina živi u Jasenicama. Svoj bi likovni izraz,  kaže, okarakterizirala kao  realizam.
– Ovo je moja prva izložba u  Zadru i zbog toga sam silno  uzbuđena. Imala sam već tri  smostalne izložbe u Jasenicama, a kritike i komentari na  moje su radove bili uvijek pozitivni. U organizaciji i postavljanju ove izložbe mnogo  su mi pomogli Udruga Zagrepčana, caffe bar Relax iz  Obrovca i Jamnica, kazala je u  razgovoru za naš list Ivka Nekić.
U katalogu njezine izložbe  piše: “Ivka Nekić svoj stvaralački domet nije stekla na  likovnim akademijama, svladala je likovnu abecedu svojom beskompromisnom voljom. Ona i dalje traga za  vlasttitim izrazom unutar realizma, no svakodnevno pomiče granice svog slikarskog  umijeća. Svoje motive nalazi  izvan urbanog prostora. U likovnom opusu Ivke Nekić,  tehnika akrila na platnu, slikarski je medij za kojim poseže kako bi izrazila duboku  fascinaciju velebitskim krajolikom i svime što ga čini prepoznatljivim. Njen slikarski  odraz najdublje je povezan i s  morem koje je često ishodište  slikarskog interesa. U njenom  opusu nailazimo i na motive  mrtve prirode, te pejzaže parka Maksimir, odakle autorica  potječe.”
Svečanost otvorenja svojim  je nastupom uveličala klapa  “Težaci” iz Paljuva, a Ivkina  izložba u predvorju info pulta  Gradske knjižnice Zadar ostaje postevljena do 31.  srpnja.