Ribarska luka Lamjana ide dalje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
lamjana_ribarska luka_kali
Adam VIDAS
Nakon što je 2007. godine izgrađeno 90 metara operativne obale, radova u Veloj Lamjani nije bilo

Izgradnja ribarskih  luka, barem jedne u svakoj  morskoj županiji, često je isticana kao jedan od državnih  prioriteta.

No prošlo je četiri godine  od kada je na svečanosti otvorenja obnovljene i proširene područne škole u Kalima  ministar Božidar Kalmeta  najavio je da će ribarska luka  u Veloj Lamjani biti gotova  tijekom 2009. godine, a izgradnja luke nije niti započela.

Doduše, 2007. godine izgrađeno je 90 metara operativne obale te se nakon toga  stalo. Barem kad su radovi na  terenu u pitanju.

Tri UPU-a

Radilo se ipak na rješavanju  dokumentacije te su za područje Vele Lamjane bila  izrađena tri UPU-a - UPU 11,  UPU 12 i UPU 13.

No ubrzo je uočeno da je tri  UPU-a teško provesti, budući  da je riječ o različitim investitorima i poslovnim subjektima - Državnoj lučkoj  upravi i tvrtki Nauta Lamjana,  a planovi su se naslanjali i  ovisili jedan o drugome.

Od Općine Kali tražilo se  stoga da krene u izradu drugih  izmjena i dopuna općinskog  Prostornog plana, koje se usklađuju sa Zakonom o gradnji. Također su ovim izmjenama predviđene i izmjene na  spomenutim UPU-ima.

O svemu ovome riječi je  bilo tijekom prve polovine  2009. godine, a od tada se o  ribarskoj luci Vela Lamjana  veoma malo govorilo.  

Sve do prekjučer održane Tunuare na kojoj je načelnik  Općine Kali Tino Vidov kazao  da projekt ribarske luke Vela  Lamjana ide dalje.

- U tijeku je javni natječaj za  izvođača projektne dokumentacije za luku. Dosad je natječajnu dokumentaciju preuzelo sedam pravnih osoba, a  javno otvaranje ponuda predviđeno je za 23. kolovoza  2010. godine, informirao nas  je načelnik Vidov koji nam je  ispričao i slijed događaja oko  Vele Lamjane u posljednjih  osam mjeseci.

Doznali smo tako da su temeljem raspisanog javnog  natječaja Općina Kali i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 9.  prosinca 2009. godine zaključili Ugovor o sufinanciranju projekta Izrade projektne dokumentacije za izgradnju ribarske luke u Veloj  Lamjani u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

 Sedam zainteresiranih  tvrtki

Pod izradom projektne dokumentacije podrazumijevaju  se prethodni i istražni radovi,  izrada studije utjecaja zahvata  na okoliš, izrada stručne podloge za dobivanje lokacijske  dozvole te izrada glavnog i  izvedbenog projekta dogradnje ribarske luke u Veloj Lamjani.

Pri nego je objavljen javni  natječaj za izvođača radova na  projektnoj dokumentaciji,  pristupilo se izmjenama i dopunama Idejnog projekta Ribarske luke kao i utvrđivanju  granica pomorskog dobra na  području buduće ribarske luke.

Kako nas je informirao  načelnik Vidov, izrađivač izmjena i dopuna Obala Split  Idejni je projekt Općini predala u lipnju.

Od kaljskog načelnika doznajemo i da je Općinsko vijeće  Kali na svojoj sjednici od 28.  lipnja donijelo odluku o donošenju II. izmjena i dopuna  Prostornog plana uređenja  općine Kali po kojem je utvrđena obveza 3 UPU-a u  Veloj Lamjani.

Općinsko vijeće Kali donijelo je odluku o pristupanju  izrade Urbanističkog plana  uređenja (UPU-11) gospodarske zone (oko 17,4 hektara). Za izradu ovog UPU-a  potpisan je i Ugovor sa splitskom tvrtkom Arhing, a jučer  je održana i prethodna rasprava o nacrtu prijedloga  UPU-a gospodarske zone.

Općinsko vijeće također je  donijelo odluku o pristupanju  izrade UPU-a ribarske luke  Vela Lamjana (6,9 hektara zajedno s dijelom akvatorija od  21,1 hektara) - UPU-12. Za  izradu ovog UPU-a objavljen  je javni natječaj te je otvaranje  ponuda predviđeno za 3. kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno