Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Studentski dom pun turista!

26.07.2010. 22:00
Studentski dom pun turista!


Mjesec i deset dana koliko traje naša turistička sezona, svi naši raspoloživi kapaciteti su popunjeni. Dom ima 97 soba, od toga 18 trokrevetnih i 79 dvokrevetnih te može primiti 212 gostiju. Smještaj po osobi i danu iznosi 120 kuna, a u cijenu je uključena boravišna pristojba i PDV, navodi voditeljica Šubašić
Provesti ljetovanje na atraktivnim turističkim destinacijama s minimalnim troškovima za smještaj, želja je svakog turista. No, mladim ljudim ova se želja može ispuniti ako se odluče za hostel. Riječ je o smeštaju namijenjenom pretežno mladim ljudima koji s prtljagom na leđima putuju kamo žele i kada žele, nastojeći da količinu novca kojom raspolažu iskoriste tako da njihov put traje što duže. Stoga su hosteli interesantni jer su cijene noćenja višestruko manje nego u hotelima. Druga stvar koja ih razlikuje od hotela je što su, uvjetno rečeno, manje komforni. Dok hotel osigurava određenu dozu privatnosti, hostel ima upravo suprotan cilj, a to je da omogući upoznavanje i druženje s mladima iz svakog kutka svijeta.
Tri hostela
Trenutačno su u Zadru otvorena tri hostela, a jedan od njih je u Studentskom domu. Voditeljica Ivanka Šubašić kazala je da u posljednje četiri godine Dom posluje kao hostel, i to od 20. srpnja do 30. kolovoza.
– Nakon što studentima završe ispiti, napravimo generalno čišćenje svih prostorija i spremni smo primiti prve turiste. Mjesec i deset dana koliko traje naša turistička sezona, svi naši raspoloživi kapaciteti su popunjeni. Dom ima 97 soba, od toga 18 trokrevetnih i 79 dvokrevetnih te može primiti 212 gostiju. Smještaj po osobi i danu iznosi 120 kuna, a u cijenu je uključena boravišna pristojba i PDV, navodi voditeljica Šubašić dodajući da se sva ostvarena dobit ulaže u Dom i povećanje standarda studenata.
O ovom hostelu mladi doznaju uglavnom preko interneta. Na web stranici Sveučilišta u Zadru www.unizd.hr mogu se pronaći informacije o hostelu, virtualno prošetati prostorom Doma, ali i gradom. Turistička zajednica grada Zadra na svojim internetskim stranicama navodi Studentski dom /Youth hostel kao mogućnost smještaja za mlade.
Hostel funkcionira kao i hotel, a to znači da se na ulazu nalazi recepcija gdje se svi gosti evidentiraju. Gosti na raspolaganju imaju sve prostorije koje imaju i studenti – fitness dvorana, čajna kuhinja, praonica rublja te prostrano dvorište namijenjeno održavanju različitih društvenih događaja. U sklopu hostela, svim su gostima dane na korištenje dvije velike i klimatizirane kongresne dvorane za seminare.
Nadalje Šubašić kazuje da za smještaj postoji vrlo veliki interes. Godinu dana unaprijed individualci ili veće grupe rezerviraju smještaj jer, kako napominje ravnateljica, ništa ne prepuštaju slučaju.
– Trenutačno u hostelu boravi grupa studenata University of Pitsburg, Touro Law Center iz New Yorka i studensti Pravanog fakulteta iz Zagreba u organiziranoj ljetnoj školi studenata prava. U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, ugostili smo sudionike II. hrvatskih svjetskih igara te su hostelski kapaciteti popunjeni, navodi voditeljica.
Gosti Zoranićeve arkadije
Kraj srpnja i kolovoza rezerviran je za Europsku udrugu studenata ELSA Zagreb koji treću godinu zaredom u hostelu organiziraju ljetnu školu. U istom periodu svoje ljetovanje u hostelu provest će Međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika Zoranićeva arkadija, potom zbor iz Norveške – sudionici Glazbenih večeri u Donatu, grupa djece iz Mađarske, grupa studenata u organizaciji NUROPE, Nomadic University i Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru te voditelji i sudionici Međunarodnog projekta za mlade Zemlja bez granica, kao i individualni gosti.
– Prošle godine u razdoblju od 15. srpnja do 30. kolovoza ostvarena su ukupno 2.463 noćenja. Najviše gostiju je iz Hrvatske, potom iz Slovačke, Mađarske, Španjolske, Rusije i Velike Britanje. U ovom hostelu, ali u puno manjem broju, odmarali su se i mladi iz Brazila, Cipra, Čilea, Danske, Japana, Koreje, Litve, Malte, Meksika, Moldavije, Novog Zelanda i Argentine, kazuje voditeljica.
Među gostima je i Chris Monatukwa koji, kako je kazao, uglavnom ljetuje u hostelima.
– Prvi put sam u Hrvatskoj i zadovoljan sam smaještajem. Ovdje sam dva tjedna i još ću toliko ostati u Zadru. Smještaj u hostelu je izvrstan i vrlo je čisto. Do sada sam ljetovao u kanadskim hostelima i mogu reći da je ovaj hrvatski na istoj razini, navodi Chris.
Istog je mišljenja i Martine iz New Yorka koja isključivo ljetuje u hostelima jer je, kako naglašava, smještaj odličan i povoljan, a i postoje velike mogućnosti za sklapanjem novih prijateljstava.
Šubašić kazuje da upita za smještajem ima tijekom cijele godine.
– Nažalost, ne možemo udovoljiti svim zahtjevima. Reakcije gostiju su izuzetno dobre, zadovoljni su smještajem kao i prehranom u restoranu Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru, zaključuje Šubašić.