Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sutra Američka papisa

26.07.2010. 22:00
Sutra Američka papisa


U četvrtak na programu Zadarskog kazališnog ljeta  je premijera predstave “Američka  papisa” u režiji Ozrena  Prohića i izvedbi Jasne Ančić.  Predstava je nastala prema  djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski  jezik preveo Andrija Seifried.  Predstava u produkciji HNK  Zadar će se igrati u dvorištu  Providurove palače s početkom u 21 sat i 30 minuta.
O predstavi čija je praizvedba bila prije deset godina  na Dubrovačkim igrama glumica Jasna Ančić je napisala:  “Znatiželjom intelektualca,  ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog  životnog i vjerskog alibija,  progovarajući pri tom iz same  suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene  koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća” obnašati funkciju za koju su predodređeni  odabrani i koja je rezervirana  isključivo za muškarca. Američka  papisa tako uspijeva ispričati život žene koja je po  svemu posebna i koja je vjeri  podredila svoju sudbinu.”
Pozvavši sve na premijeru  Jasna Ančić je za naš list kazala:
– Kao što sam i napisala radi  se o izrazito čudnom djelu  Esther Vilar, argentinske  književnice. To je jedan futuristički upad u vjerske predrasude ili, mogli bismo i tako  kazati, izazivanje vraga. Naime, u budućnosti 2044. godine  prva je žena izabrana za papu…