Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U petak 51. paški ljetni karneval

26.07.2010. 22:00
U petak  51. paški ljetni karneval


Ovog tjedna kreću karnevalski dani, a radi se o uvodnim događanjima koji će kulminirati ludom karnevalskom zabavom koja će se održati u petak i subotu. Za ovu tzv. karnevalsku “šetemanu” u organizaciji Turističke zajednice Pag i Centra za kulturu i informacije Pag priređen je doista bogat program.
Danas na Trgu Petra Krešimira IV. orkestar paške Gradske glazbe održava koncert na kojem će se predstaviti sa zanimljivim glazbenim repertoarom, a svirat će evergreene, diskohitove i koračnice.
Gradska riva u srijedu će biti izuzetno živa uz karnevalske plesne večeri. Klapa “Sol” dobitnik ovogodišnjih dvaju festivala MIK-a i Splitskog festivala, održat će koncert na trgu.
U petak kreće 51. po redu paški ljetni karneval. Kao po starom običaju od starog trajektnog pristaništa uz pratnju paških glazbara, članova KUD-a “Družina” u predivnoj paškoj nošnji, kreće maškarana povorka koja će biti stacionirana na gradskom trgu. Tamo će se odvijati cjelovečernja luda karnevalska zabava uz bogati kulturni program, paško kolo, nastup paških folkloraša, Dječjeg zbora “Vijolice”, živu glazbu, i, naravno, puno dobre spize i pića.
Subota je drugi dan karnevala i slijedi nastavak zabave, a točno u ponoć maškarana svita oprostit će se i od ovog ljetnog karnevala paleći Mezopusta Marka, a za kraj je najavljen spektakularan vatromet.
Grad Pag tradiciju održavanja karnevala kao pučke zabave ima već 125 godina. Prvi veliki organizirani paški karneval na središnjem gradskom trgu spominje se 1884. godine. Te godine definirana je paška narodna nošnja i paški folklor, koji su postali nezaobilazan dio karnevala. Tih godina paško kolo se pleše uz zvuk mišnica. Dvadesetak godina kasnije u Pagu se osniva paška Gradska glazba, a 1929. godine poznati skladatelj i muzikolog Šime Dešpalj uglazbio je paško kolo i prilagodio ga muziciranju puhačkog amaterskog orkestra.
Tradicija karnevala se nastavlja. Razvojem turizma na Pagu, 1959. godine grupa entuzijasta, kao što su znameniti Pažani Stjepan Sabalić, Zvonko Usmijani i drugi, došli su na ideju o organiziranju ljetnog karnevala, reprize zimskog, s namjerom obogaćivanja i profiliranja paške turističke ponude.
Ideju su podržali Grad Pag i gradska Turistička zajednica kao glavni organizatori svih dosadašnjih paških karnevalskih zbivanja. Od tada sve do danas ljetni se karneval svake godine organizira s velikim žarom te privlači sve generacije.