Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

15. međunarodni festival suvremenog kazališta ‘Zadar snova’

26.07.2011. 22:00
15. međunarodni festival suvremenog kazališta ‘Zadar snova’


Međunarodni festival suvremenog kazališta “Zadar snova”, što će se održati od 8. do 14. kolovoza u Zadru, u svom 15. izdanju donosi umjetnička ostvarenja s područja suvremenog autorskog, inovativnog i eksperimentalnog kazališta, a ugostit će istaknute kazališne grupe iz Francuske, Italije, Poljske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, te ponajbolje od suvremenog europskog i hrvatskog kratkog filma, izvijestio je danas organizator.
Kao zvijezde ovogodišnjeg programa najavljuju se kazališna skupina Santasangre iz Rima, Teatar A Part iz Katowica, Orian Theatre iz Pariza, Via Negativa, Mini Teater iz Ljubljane, Kazalište Hotel Bulić iz Zagreba i Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Cetinja.
Festival otvaraju zadarske kazališne skupine s dvije nove produkcije, Zadarski plesni ansambl slavi 20. obljetnicu prve izvedbe, a skupina “U biti” priprema preemijeru predstave “Decipula”, kojom se označava i povratak jedne od najtalentiranijih zadarskih izvedbenih umjetnica Vjere Vidov. Isti dan u podne na programu je “Doručak u 12”, prvi od četiri čina koreodrame “Tri sestre” koreografkinje Jasne Frankić Brkljačić, koja će se u cijelosti izvesti do kraja festivala.
U nastavku programa izdvajaju se predstave “Ma and Al” redatelja Ivice Buljana, nastala prema tekstovima B. M. Koltesa i J. D. Salingera te “Rozamunda” redateljice Senke Bulić i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja, nastala prema tekstu Nobelovke Elfriede Jelinek.
Slovenska skupina “Via Negativa” će u predstavi “Miting istine” istraživati odnos izvođača i gledatelja, dok pariški “Orian Theatre” Mehdia Farajpoura u predstavi “Beckett” obrađuje monodramu tog slavnog pisca koja se smatra Beckettovim autobiografskim radom.
U suptilnoj i intimnoj atmosferi “Klepsydre” Marcina Hericha poljskog Teatra A Part, priča prati ženu u tridesetim godinama, dok se kao velika završnica najavljuje predstava “Seigradi” talijanske grupe autora Santasangre, koja donosi priču o životu i vodi.
Uz kazališni program, kasnovečernji festivalski termin rezerviran je za filmske projekcije u Sv. Donatu, u okviru kojih će se prikazati 34 kratkometražna filma, među ostalim, s 58. Festivala igranog filma u Puli te izbor pobjedničkih filmova Europske filmske akademije.