Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Buža u Salima

26.07.2011. 22:00
Buža u Salima


Na svojoj ljetnjoj turneji po županijskim odredištima glumci Dragoon teatra iz Zadra predstavili su se u petak navečer i saljskoj publici. Smjestivši proscenij u mediteranski ugođaj saljskog porta otočnim zaljubljenicima Talijine umjetnosti što željno vape za živom scenskom riječi uprizorili su svoju prošlosezonsku uspješnicu BUŽA nastalu prema tekstualnom predlošku Živka Jeličića . Ovaj scenski uradak ti kazališni alternativci napravili su u koprodukciji sa Teatrom Verrdi i praizveli ga na Obrovačkom kulturnom ljetu 2010. te potom s njim išli na turneju i prikazivali ga po brojnim mjestima i turističkim odredištima diljem cijele županije i šire.
Njihovo gostovanje u Salima omogućila je svojim pokroviteljstvom i nesebičnom potporom ovdašnja TZO Dugi otok koja je omogućila i svu logistiku te predstave u svom mjestu. Saljska publika je već dugo prije njenog početka ispunila sav prostor skalina mjesne kalete koji se pokazao izvrsnom galerijom ljetnoj pozornici na otvorenom.
A na pozornici je tekla priča sa tipičnim mediteranskim zapletom neizbježnih susjedskih sporenja oko trivijalnih stvari a koje su njima kao kruh svagdanji važne. Pritom dolazi i do zajedljivih zasjecanja u sam srž njihove intime, beskrajnih svađa do bola koje na kraju završavaju pomirbom uz obostrano shvaćanje da ne mogu jedno bez drugoga i da nema njima pravog života bez buže u zidu koji dijeli njihove spavaće sobe. Tipični hepiend kakav se često sreće u mediteranskoj sredini punoj bezazlenih barufa i svađa koje u svom raspletu završavaju sretnim rješenjem za obje sukobljene strane, te osim živciranja ne nanose neku naročitu štetu ni jednom sudioniku u tome.
Ova komedija situacije te je večeri pred našim očima tekla ritmičnim slijedom rječitih scenskih slika uz sočne dijaloge pri kojima su iskrile efektne vulgarizacijske specifičnosti i gestikulacije. Pri tome je važno istaknuti dobru glumačku interpretaciju i maniru koja nam je sve to dočarala na sceni. Posebno treba istaknuti vještu karakternu i fizičku transverziju iz jednog u drugi lik što čine dinamičnu sastavnicu ovog dramskog dijela, datu po akterima u predstavi Vinku Radovčiću i Mati Pucaru, mladim nadama zadarskog glumišta, uz stameni standard Mimija Zadarskog te ikone aternativne kazališne scene u Zadru. U epizodnoj roli solidan je bio i Silvije Mumelaš. Režijsku postavu ove predstave potpisuje Maja Šimić, a efektne svjetlosne i zvukovne vizualicije u njoj Juraj Aras, uz scenografiju Marije Jevtić i tehničku potporu Tihomira Franova.
Oduševljena predstavom na kraju je zadovoljna publika glumce i ostale aktere nagradila spontanim i dugotrajnim pljeskom i ovacijama, uz potihu nadu da se još koji događaj sličnog tipa uskoro dogodi u ovoj sredini.