Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

I mađarski premijer Orban prošao odiseju od Zadra do Silbe

26.07.2011. 22:00
I mađarski premijer Orban prošao odiseju od Zadra do Silbe


Najnoviji slučaj, kako ih je Subić nazvao, “morskih radosti” dogodio se zbog kvara katamarana “Bišovo” koji nije mogao iz Zadra isploviti po zadanom plovidbenom redu u 16 sati. Dogodila se tako jako ružna situacija da su putnici, među kojima je bio i mađarski premijer Viktor Orban, iskrcani s katamarana na rivu. Na Silbu su nakon nekoliko prekrcaja stigli tek oko 21 sat


Velimir Subić, suradnik “Emergensea”, udruženja čarter tvrtki, privatnih vlasnika brodova, osiguravajućih društava, ronilačkih klubova, udruge ribara te ostalih nautičkih subjekata koje pružaju uslugu pomoći i intervencija na moru, javio se u našu redakciju kako bi ukazao na, kako tvrdi, čest problem prekrcanosti katamarana “Princ Zadra”, koji Silbu povezuje sa Zadrom te na nedostatan broj brodskih linija za ovaj otok, pogotovo u udarnim vikendima turističke sezone.
Zbog gore navedenog događa se da se tijekom ljetnih vikenda i praznika dio putnika ne uspije ukrcati na taj katamaran, a takav se neugodan scenarij ponovio i 15. srpnja.
Da stvar bude još neugodnija, ističe Subić, među putnicima, koje se “kao vreće krumpira” prekrcavalo iz broda u brod, glavom i bradom našao se i mađarski premijer Viktor Orban.
 “Morske radosti”
Po mišljenju Velimira Subića i mišljenju, kako on tvrdi, žitelja Silbe općenito, do ovakvih problema ne bi dolazilo kada bi se u udarnim terminima uvela još pokoja linija, a što, prema njegovim riječima, priječi Agencija za obalni linijski pomorski promet.
Najnoviji slučaj, kako je on to nazvao, “morskih radosti” dogodio se zbog kvara katamarana “Bišovo” koji nije mogao iz Zadra isploviti po zadanom plovidbenom redu u 16 sati. Riječ je o brodskoj liniji koja spaja Zadar s Pulom te upravo petkom pristaje i na Silbi. (Brod je tijekom dana popravljen i prema Subićevim je riječima 15. srpnja iz Zadra isplovio oko 20.30 sati).
– Dogodila se jako ružna situacija da su putnici, među kojima je bio i mađarski premijer Viktor Orban, iskrcani s katamarana na rivu. Orbanova obitelj redovito ljetuje u Hrvatskoj, a ove godine su ljetovali na Silbi. Supruga i djeca su već bili na otoku, a premijer im se krenuo pridružiti u petak 15. srpnja. No proživio je ‘veselu Odiseju’ koju će kao i ostali putnici vjerojatno pamtiti cijeli život, govori Subić, nastavljajući da je dio putnika za Silbu s “Bišova” preusmjeren na katamaran “Princ Zadra” koji iz Zadra isplovljava u 17 sati te na Silbi pristaje u 18.35 sati. No i ovoga je puta do izražaja došao problem prekrcanosti ‘Princa Zadra’ pa je jedan dio putnika morao čekati ukrcaj na katamaran ‘Silba’ koji vozi za Ist, a iz Zadra isplovljava u 17.30 sati.
– Na Istu sam putnike, koji su katamaranom ‘Silba’ stigli u 19.20 sati, dočekao sa svojim brodom ‘Adrenalin’. Već izmoreni i iznervirani stalnim prekrcajima, na Silbu su tako umjesto oko 17 stigli tek oko 21 sat. Među putnicima koje sam prevozio bio je i premijer Orban, što dokazuje i fotografija koju prilažem Zadarskom listu, rekao je Subić.
Zlonamjerne objede
On tvrdi da se ista “radost” dogodila i na Veliki petak, a ponavlja se uvijek kada je neki veći blagdan ili udarni vikend tijekom ljeta. A sve bi, smatra Subić, bilo drugačije da Vlada, odnosno Agencija za obalni linijski pomorski promet, čiji je Vlada osnivač, ima malo više sluha te u razdobljima kada je promet izraženiji dopusti dodatne plovidbe za Silbu.
Voditelj službe za informiranje prozvane Agencije za obalni linijski pomorski promet Marijan Žuvić ističe da Agencija u pravilu ne komentira niti demantira neutemeljene tvrdnje poput ovih koje je iznio Velimir Subić.
– Osobito ne komentiramo zlonamjerne objede kakva je tvrdnja stanovitog gospodina Subića kako ‘uvođenje još pokoje linije priječi Agencija za obalni linijski pomorski promet’.
No zbog svih onih koji bi takvim izjavama mogli biti dovedeni u zabludu, moramo kazati da je upravo u 2011. godini učinjen poseban napor kako bi se dodatno poboljašala povezanost Silbe upravo u vrijeme visoke turističke sezone, osobito u dane vikenda te je uveden dosad najveći broj dodatnih putovanja. Zahtjev za uvođenjem dodatnih putovanja uputila je Turistička zajednica otoka Silbe u suradnji s brodarom Linijskom nacionalnom plovidbom d.d. Nakon što je, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, postupak usuglašavanja plovidbenoga reda proveden u županijskim gospodarskim komorama u Zadru, Rijeci i Puli, te nakon što je pristanak pismeno potvrdio i brodar Miatrade d.o.o. koji brzim brodom ‘Princ Zadra’ održava državnu liniju 9401 Olib – Premuda – Silba – Zadar, Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet dalo je suglasnost, navodi Žuvić.
Temeljem te suglasnosti brzi brod ‘Bišovo’, koji plovi na državnoj liniji 9141 Pula – Unije – Mali Lošinj – Ilovik – Zadar, počev od 8. srpnja pa do zaključno 27. kolovoza, tri puta tjedno – ponedjeljkom, petkom i subotom, pristaje u Silbi i na putovanju iz Pule s polaskom u 7 sati i na plovidbi iz Zadra u 16 sati.
– Sama Turistička zajednica otoka Silbe, koju držimo meritornom institucijom, toliki je broj dodatnih putovanja ocijenila optimalnim.
Žalosno je što je gospodin Subić upravo petak 15. srpnja 2011. uzeo kao primjer loših veza sa Silbom, premda su teškoće kojih jest bilo uzrokovane isključivo višom silom, odnosno havarijom brzoga broda ‘Bišovo’, zaključuje Marijan Žuvić.


 VELIKI LJUBITELJ HRVATSKE OBALE




Mađarskog premijera s hrvatskom obalom vežu čvrste veze. Nakon što je medeni mjesec proveo na Hvaru, Viktor Orban se rado i često vraćao na hrvatski Jadran.
S obitelji je dolazio na ljetovanja u Istru, bio je i u Biogradu te Šibeniku, ljetovao je na Mljetu, a prije nekoliko godina bio je gost jedne privatne kuće u Mulinama na Ugljanu.


 ORBANOVI OTPUTOVALI


U Turističkoj zajednici otoka Silba potvrđeno nam je da je obitelj mađarskog premijera Orbana zaista ljetovala na Silbi s koje su otputovali prošlog tjedna. Nadajmo se da odluku o odlasku nije ubrzao mogući loš dojam koji je ostavila, u najmanju ruku, neobična i svakako dugotrajna plovidba za Silbu.