Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kronični virusni hepatitis B ili C u Hrvatskoj ima između 80 i 100 tisuća osoba

26.07.2011. 22:00
Kronični virusni hepatitis B ili C u Hrvatskoj ima između 80 i 100 tisuća osoba


U povodu Svjetskog dana hepatitisa, koji se po prvi put obilježava na sutrašnji dan, provest će se velika javna akcija savjetovanja i besplatnog anonimnog testiranja na plaži Zrće na otoku Pagu u šatoru Crvenog križa i to u vremenu od 14 do 17 sati.
S obzirom da je ovo središnje događanje u ovom povodu u Republici Hrvatskoj važno je naglasiti da će joj se uz 40 liječnika stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo Gospića, Splita, Rijeke, te predstavnika Ličko-senjske županije i grada Novalje pridružiti i zadarski Zavod za javno zdravstvo. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa, službenog sponzoriranog od Svjetske zdravstvene organizacije je “Hepatitis se može dogoditi svakome, svugdje. Saznaj. Suoči se.”, a naglašava veliki utjecaj ove epidemije, važnost informiranja, kao i potrebe korištenja tih informacija u borbi protiv stigme koja je kriva za neznanje o ovoj epidemiji.
Organizator je Hrvatska udruga “Hepatos” i Savez oboljelih od hepatitisa (SOH RH) pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), uz podršku i sudjelovanje Referentnih centara MZSS za liječenje i dijagnostiku virusnih hepatitisa i kronične bolesti jetre. Kako pojašnjava dr. Tatjana Reić, predsjednica Hepatos-a, cilj ove akcije je podizanje svijesti o virusnom hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.
– Ovaj put smo za obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa odlučili izmaknuti iz velikih gradova i odabrali smo plažu Zrće upravo zato jer je ljeto i jer je to lokacija na kojoj se u ovim mjesecima okuplja veliki broj mladih. Na ovaj način im želimo skrenuti pozornost na važnost zdravstveno odgovornog ponašanja, istaknula je dr. Reić, dodavši kako se testiranjem ovaj put neće provjeravati krv, nego će se testiranje vršiti putem sline.
Dr. Reić je također podsjetila kako riječ hepatitis znači upala jetre, a jedan od uzroka nastanka ove upale može biti i virusni.
– To je akutna ili kronična virusna bolest jetara uzrokovana virusom hepatitisa A, B, C, D, E ili G, a najopakiji su virus B i virus C hepatitisa, koji u slučaju kroniciteta i neliječenja, u visokom postotku, dovode do ciroze ili karcinoma s fatalnim ishodom. Najveći problem je tihi tijek ovih bolesti, što znači da one i desetke godina mogu biti u organizmu, a da čovjek to ne zna, kazala je dr. Reić, naglasivši kako se ovaj virus prenosi krvlju i spolnim putem, tako da rizičnu skupinu predstavljaju najprije intravenozni ovisnici, ali i svi zdravstveni djelatnici te pacijenti na hemodijalizi kao i svi koji se odlučuju na tetovaže i piercinge.
Kako je istaknula veliki je problem i u činjenici da i u svijetu i u Hrvatskoj postoji čak 80 posto osoba koje su zaražene jednim od ova dva najopasnija tipa hepatitisa, a da to ne znaju. Ova bi se situacija znatno poboljšala kada bi u se u Hrvatskoj konačno uveo program screeninga, o kojemu se već dugo govori, a čija je realizacija još uvijek daleka.
– Vjeruje se da Republici Hrvatskoj kronični virusni hepatitis B ili C ima između 80 i 100 tisuća osoba. Iako je Sabor još 2009. prihvatio Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa još uvijek nemamo nacionalni program, kazala je dr. Reić, naglasivši kako virusni hepatitisi predstavljaju globalni javnozdravstveni problem kojem treba pristupiti na ozbiljan način, kompleksnim mjerama koje uključuju edukaciju stanovništva, preventivne mjere i liječenje prema međunarodnim standardima.
Žalosno je, kako je istaknula dr. Reić, što je kronični hepatitis B još uvijek neizlječiva bolest, a na listi HZZO-a još uvijek se ne nalaze brojni lijekovi za ovu bolest koji na svjetskom tržištu odavno postoje.
– Ono što je dobro je činjenica da je od 2007. godine kod nas uvedeno cjepljenje novorođenčadi protiv hepatitisa B, što znači da za nekih 60 do 80 godina možemo očekivati potpunu iskorjenjenost ove bolesti u Hrvatskoj. Za hepatitis C, pak, ne postoji cjepivo, ali moguće je izliječenje, ovisno o podvrsti, i to do 85 posto. Danas u EU i u Hrvatskoj za liječenje hepatitisa C se koristi kombinacija dvaju lijekova koji pružaju izliječivost od oko 60 posto, a znamo da u SAD-u postoji još jedan lijek, koji bi se trebao pridružiti kombinaciji postojećih čime bi se izliječivost trebala podići na 70 posto, pojasnila je dr. Reić, dodavši kako je neznanje o ovoj bolesti ono što ih najviše muči i to ne samo neznanje javnosti nego i neznanje zdravstvenih djelatnika, koji trebaju edukaciju, a na čemu, kako je kazala, Hepatos u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom konstantno.


 VIŠE OD POLA MILIJARDE OBOLJELIH


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima oko 170 milijuna osoba oboljelih od HCV-a i 350 milijuna oboljelih od HBV, dakle više od 500 milijuna osoba ima kronični hepatitis B ili C, a novo dijagnosticiranih slučajeva HCV svake je godine 3 – 4 milijuna. Procjenjuje se da je samo u europskoj regiji SZO 14 milijuna oboljelih kroničnog HBV i oko 9 milijuna od kroničnog HCV, a godišnje umire 36.000 od HBV i 86.000 od posljedica uzrokovanih HCV – duplo više nego od AIDS-a. Godišnje se na razini SZO regija Europa registrira više od 8.000 novih slučajeva HBV i više od 29.000 novooboljelih od HCV.