Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Paški sir oduševio sultanovu suprugu

26.07.2011. 22:00
Paški sir oduševio sultanovu suprugu


Ovaj nas je posjet obradovao, a obradovalo nas je i to što je naša gošća bila je oduševljena paškim sirom i ostalim proizvodima, a posebno našom skutom, rekao je Šime Gligora, izvršni direktor Sirane “Gligora”


U Sirani “Gligora” u Kolanu su se iznenadili kada im je najavljen posjet Hajjah Kalsom, supruge sultana Ahmad Shaha od Pahanga, treće najveće države u Maleziji koju su članovi njene pratnje nazivali Njenim Veličanstvom.
Hajjah Kalsom su dočekali Ivan Gligora, vlasnik i osnivač i Šime Gligora, izvršni direktor Sirane “Gligora”. U pratnji domaćina Hajjah Kalsom je razgledala siranu, a u lijepo uređenoj kušaonici na katu sirane degustirala je sireve i druge proizvode.
– Ovaj nas je posjet obradovao, a obradovalo nas je i to što je naša gošća bila je oduševljena paškim sirom i ostalim proizvodima, a posebno našom skutom, rekao je Šime Gligora.
Ivan Gligora je gošći darovao paški sir, na što je ona srdačno zahvalila, a onda je upitala gdje se mogu kupiti proizvodi Sirane “Gligora”. Domaćini su je uputili u trgovinu u prizemlju sirane gdje je razgledala sve proizvode i oduševila se lijepim ambalažama.
Naime, u Sirani “Gligora” proizvode stavljaju u ambalažu koja podsjeća na ovčarske nastambe i na druge tradicijske elemente života u Kolanu. Nakon razgledavanja trgovine Hajjah Kalsom je kupila veću količinu sireva i drugih proizvoda Sirane “Gligora”. Rekla je da je veliki dio proizvoda kupila za darove svojim prijateljima.
Kako smo uspjeli doznati, Hajjah Kalsom je u Kolan došla iz Zadra.
– Nismo pitali kako je doznala za našu siranu, ali pretpostavljamo da se radilo o preporuci, rekao je Šime Gligora.
Paški sir Sirane “Gligora” je ove godine po četvrti put u Bruxellesu dobio priznanje “Superior Taste”, a prošle godine je na “World Cheese Awardsu” u Birmingemu u Engleskoj osvojio tri zlatne medalje i uvršten je među deset najboljih sireva na svijetu.