Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Roditelji za 25 tisuća eura

26.07.2011. 22:00
Roditelji za 25 tisuća eura


Iako je bilo nekoliko pokušaja, niti jedan hrvatski par nije uspio ostvariti surogat-majčinstvo u Ukrajini. Hrvatska je daleko od legalizacije i tek kad zemlje okruženja naprave pomake, tada promjene možemo očekivati i kod nas, kaže dr. Rajko Ostojić


Po cijeni od oko 25.000 eura, koja uključuje kompletnu medicinsku uslugu, devetomjesečnu skrb o trudnici i ostale troškove postupka, parovi iz Europe mogu u Ukrajini postati roditeljima uz pomoć surogat-majke. Ukrajina i Rusija, jedine europske države koje nemaju ograničenja za surogat-majčinstvo, danas su prava “meka” za neplodne parove koji zbog zakonskih ograničenja u matičnim državama ne mogu računati da bi na ovaj način mogli do djeteta. Velika Britanija također radi takve postupke, ali samo za svoje državljane.
“Iznajmljivanje” majki-rodilja koje rađaju djecu parovima koji ne mogu začeti prirodnim putem niti postupcima medicinski potpomognute oplodnje, etički je neprihvatljivo za većinu europskih država, među njima i za Hrvatsku. Razlog tome dijelom leži u komercijalizaciji ove usluge, koju su obilato počeli koristiti poznati i slavni, i to nerijetko zbog vlastite komocije, kako bi izbjegli nepotrebne neugodnosti poput trudnoće i poroda. Ipak, mnogim parovima koji muku muče s neplodnošću i u tome im ne mogu pomoći ni najmodernija medicinska dostignuća, ovo je jedini način da na svijet donesu svoje zajedničko biološko dijete. Takvi se parovi, nakon godina neuspjelih pokušaja, nalaze pred skučenim izborom: posvojiti dijete, što je također mučan i dugotrajan postupak kao i onaj što su ga već prošli, ili odustati od roditeljstva. U takvoj situaciji, odlazak u ukrajinsku, indijsku ili neku drugu kliniku koja, naravno uz pozamašnu naknadu, obećava osigurati surogat-majku koja će u vlastitom tijelu iznijeti trudnoću i roditi dijete nastalo iz oplođene jajne stanice biološke majke i oca, vraća nadu parovima koji se nađu pred zidom.
Nešto ne štima
– Ja sam svoju borbu s umjetnim oplodnjama izgubila. Dobila sam karcinom i odstranjena mi je maternica, jajovodi i jajnici. Predali smo zahtjev za posvojenje, ali to je duga borba bez cilja. Preostaje nam još samo surogat majka – povjerila se na jednom od internetskih foruma Zagrepčanka koja ne vidi način kako da u postojećem sustavu i svim njegovim ograničenjima napokon dobije beskrajno željeno dijete. Putem interneta svojedobno je surogat majku tražio i bračni par, koji više jednostavno nije vidio drugi izlaz: “Ovim putem pokušavamo naći ono što nam jede dušu. Očajni smo. Svatko onaj tko žarko želi dijete, a ne može ga dobiti normalnim putem, učinit će sve da pokuša nemoguće. Jednostavno ne vidimo izlaza. Kad bi se našla osoba koja bi mogla učiniti nešto tako veliko kao što je dati nam šansu da i mi postanemo roditelji, nema tih riječi zahvale i sreće koju bi nam pružila”. Je li spomenuti par uspio ostvariti svoj naum na nekoj od inozemnih klinika koje nude ovakve usluge, nije nam poznato, no liječnici svjedoče da Hrvati koji su to pokušali u Ukrajini, nisu uspjeli.
– Imali smo četiri do pet pacijentica koje su pokušale ostvariti surogat-majčinstvo u Ukrajini. Dolazile su k nama na kontrolu ciklusa, jer su to žene koje imaju jajnike i moraju uzimati lijekove za sazrijevanje više folikula. Kad su folikuli zreli šaljemo ih u Ukrajinu, a oni bi tamo trebali sinkronizirati akciju sa zamjenskom majkom. Tu evidentno nešto ne štima, jer niti jedan par nije uspio u tome – kaže Velimir Šimunić, pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju i endokrinologiju KBC-a Zagreb.
Surogat majčinstvo podrazumijeva uzimanje jajne stanice od žene, oplodnju stanice spermijem partnera, nakon čega se embrij transferira u maternicu “zamjenske” majke koja će iznijeti trudnoću i roditi dijete. Ako jajnici žene ne proizvode jajne stanice, može se uzeti donirana jajna stanica. Prema mišljenju dr. Šimunića, među tranzicijskim zemljama jedino je Češka razvila kvalitetnu umjetnu oplodnju in-vitro, ali je u Češkoj surogat majčinstvo zabranjeno, dok Ukrajina i Rusija, sa slabom tradicijom još uvijek nisu spremne za takve medicinske postupke koji traže tehnološki savršenu izvedbu.
Liberalizirati MPO
U odluci na plaćanje usluge surogat-majčinstva kriju se mnoge zamke, pokazalo je iskustvo parova koji su se odlučili na ovu uslugu. Uvijek postoji opasnost da surogat-majka promijeni mišljenje i odluči zadržati dijete, a bilo je parova, među njima i poznati gay-dvojac iz Belgije, koji su imali ozbiljnih problema kad su s tek rođenim djetetom htjeli napustiti Ukrajinu.  Događali su se i drukčiji slučajevi, da se žena odluči na surogat majčinstvo da bi zaradila novac za kupnju stana, a na kraju ostane bez novca, s tuđim djetetom čiji su biološki  roditelji naprasno odustali od dogovora.
Stav hrvatskih zakona po pitanju surogat-majčinstva je jasan: ono nije dozvoljeno, a aktualne ga vlasti, koje su takav zakon i donijele, ne misle ozakoniti. Može li se promjenom vlasti očekivati promjena politike oko surogat majčinstva? Po riječima Rajka Ostojića, najizglednijeg SDP-ovog kandidata za ministra zdravstva, o tom se pitanju mora razmišljati, ali u strogo etičkih i profesionalnim okvirima.
– Hrvatska može razmišljati o legalizaciji surogat majčinstva sukladno tradiciji srednje i jugoistočne Europe. Tek kad zemlje okruženja naprave pomake u tom smislu, tada promjene možemo očekivati i kod nas – rezolutan je Ostojić. Ukoliko dođe na vlast, SDP će, obećaje Ostojić, definitivno liberalizirati medicinski potpomognutu oplodnju, omogućiti zamrzavanje embrija i jajnih stanica. Područje surogat-majčinstva, međutim, sklisko je i etički dvojbeno područje gdje se, kao što je to slučaj u Indiji i zemljama srednjeg Istoka lako može razviti crna burza, upozorava Ostojić.
Ilegalno tržište
– Kao što u Indiji i okolnim zemljama postoji ilegalno tržište na kojem možete kupiti bubreg ili neki drugi organ, tako se razvija i burza iznajmljivanja surogat-mama. Da bi se to izbjeglo, treba donijeti stroge propise u pogledu toga tko smije zatražiti usluge surogat-majke. U Velikoj Britaniji, primjerice, to mogu samo majke kojima je iz nekog razloga odstranjena maternica – navodi Ostojić. 
Za surogat-majčinstvo u Hrvatskoj je doista prerano, smatraju i u Udruzi roditelja s problemom neplodnosti BETA.
– Načelno jesmo da se surogat-majčinstvo ozakoni, ali to se kod nas neće dogoditi još barem stotinu godina – uvjerena je Tihana Lisjak iz udruge BETA. Kod nas su, kaže, parovi daleko skloniji varijanti doniranja jajnih stanica i sperme, a za surogat majčinstvo odlučili bi se možda jedino da im je to krajnja opcija. “Nema pretjeranog interesa za to. Osobno, ne znam nikoga tko je otišao izvan Hrvatske u potrazi za surogat majkom, ali jako puno parova ide u Prag po donirane jajne stanice”, kaže Lisjak, koja smatra da je glavni razlog psihološke prirode, jer svaka žena ipak želi sama u vlastitom trbuhu nositi svoje dijete. Prema procjenama liječnika, medicinsku indikaciju koja bi tražila primjenu surogat majčinstva, dakle potpunu nefunkcionalnost ili odstranjenje maternice, u Hrvatskoj ima stotinjak žena reproduktivne dobi.


 UVJETI ZA SUROGAT-MAJKU




U zemljama gdje je surogat majčinstvo dozvoljeno, postoje strogo  propisani uvjeti pod kojima netko može biti surogat majkom. Najčešće su to  žene u dobi od 18 do 35 godina, koje moraju imati barem jedno vlastito  dijete. Ako je surogat-majka udata, njen suprug mora dati službeno ovjerenu  izjavu da se slaže s postupkom.


 


 ZAKONODAVSTVA


Surogat majčinstvo zakonom je odobreno u Rusiji, većini država SAD-a,  Južnoafričkoj Republici, Ukrajini.
Samo na nekomercijalnoj osnovi, legalizirano je u Australiji, Velikoj  Britaniji, Danskoj, Izraelu, Španjolskoj, Kanadi, Nizozemskoj.
Zakonska zabrana na snazi je u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj,  Francuskoj, a Belgija, Grčka, Irska i Finska nisu to pitanje regulirale  zakonom.


 CJENIK


Na internetskim stranicama ukrajinske klinike “La Vita Felice”, jedne od  onih u koje odlaze parovi iz Europe i svijeta, nalazi se detaljni cjenik usluga  koje par plaća surogat majci, odnosno posrednicima.
2.850 eura – ugovor, pronalaženje i psiho-medicinska provjera surogat-majke
6.000 eura – naknada surogat majci za trudnoću (10 posto iznosa po  utvrđivanju trudnoće, ostatak 10 dana prije termina poroda)
1.000 eura – bonus surogat majci
250 eura u devet mjesečnih rata (ukupno 2.250 EUR) – troškovi prehrane  trudnice
1.000 eura – troškovi odjeće za trudnice
2.526 eura – jedan pokušaj IVF, stimulacija ovulacije plaća se odvojeno
4.939 eura – jedan pokušaj IVF, u slučaju doniranja jajne stanice
400 eura – osiguranje života surogat majke za vrijeme poroda
1.200 eura – ishodovanje dokumenata za dijete, putnih i drugih  dokumenata 
700 eura –  troškovi isplate donora
700 eura – troškovi centra vezani uz doniranje
450 eura – troškovi praćenja trudnoće, posjeti liječnika, kontrola prehrane  i sl.
150 eura – mjesečni troškovi smještaja


 DO DJETETA I PREKO AGENCIJE


U Rusiji se ugovaranjem surogat majčinstva bavi više specijaliziranih  agencija. Parovima koji doputuju u Rusiju u želji za djetetom, nude se paketi  usluga od samog početka, odnosno pronalaženja surogat-majke, potpisivanja ugovora do odlaska iz Rusije s djetetom i službenim rodnim listom  djeteta. Agencija za čitavo vrijeme trudnoće skrbi o surogat majci, njenoj  prehrani i uvjetima života, osigurava kvalitetnog opstetričara i medicinsko  osoblje, te nakon rođenja djeteta ishoduje rodni list i rješava sve zakonske  prepreke koje bi mogle ugroziti “program”.