S vr' sela se čuju klape

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Domaća klapa Cantus oduševila je nazočne slušatelje

U Sv.Filipu i Jakovu u utorak su se na susretu dalmatinskih klapa "Na vr' sela" okupile vrhunske hrvatske klape. Događaj kojem je nazočio veliki broj ljubitelja klapske pjesme organizirali su MO Sv.Filipa i Jakova i AKD Kuntrada, a pripomogla je i Općina Sv. Filip i Jakov. Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije je Zadarska županija.

Na susretu su sudjelovale muške klape Cantus iz Sv. Filipa i Jakova, Reful iz Splita i Cambi iz Kaštel Kambelovca, ženska klapa Armorin iz Zagreba i mješovita Versi iz Splita. Svaka od njih izvela je po tri pjesme prema vlastitom odabiru. Ženska klapa Armorin izvela je pjesme "Golubice bila", "Sokole moj" i "Jabuko rumena". "Divici Mariji", "Čuvaj je majko moja" i "Loza u škripu" izvela je muška klapa Reful. Splitska mješovita klapa Versi predstavila se s pjesmama "Uje, uje", "Kolo igra kod svetog Roka" i "Pismo moja". Domaćina filpjanska klapa Cantus, također izvela je pjesme "Jubavi ufanje veliko", "Lipo ime" i "Znaš neviro".

Prvi susret klapa održan je 26. srpnja 1983. godine, a cilj je bio očuvanje kulturne baštine Sv. Filipa i Jakova. Prvih godina ga je organizirala tadašnja Mjesna zajednica, a danas MO Sv. Filipa i Jakova i AKD "Kuntrada" u suorganizaciji s općinskom vlašću. Susret dalmatinskih klapa redovito se održavao uz dvije stanke, od 1991. do 1994., te od 2001. do 2005. godine.

- Iznimno smo zadovoljni što susret raste u kvaliteti sudionika, ne u kvanititeti. Ove su nam godine zbog bolesti otkazale svoj dolazak dvije klape, Biograd i Bibinje, rekao je predsjednik organizacijskog odbora Susreta Mirko Đinđić.

Zadarski glumac Zlatko Košta recitirao je pjesme "More i ja" Josipa Pupačića i "Mi ne domo ćaću" Stjepana Puliševića. Susretu klapa nazočio je i Dušan Šarac, umjetnički direktor Festivala dalmatinske šansone kojem je ovom prigodom uručeno umjetničko djelo koje prikazuje mušku dalmatinsku klapu.

U dvorištu najstarije građevine u mjestu, kaštelu iz 15. stoljeća, bili su postavljeni drveni stolovi za izvođače, a cijeli je ambijent odisao duhom dalmatinske konobe. Voditeljica susreta bila je Branka Pelicarić.

 NA VR' SELA

- Na ovom su se mjestu kroz povijest Sv. Filipa i Jakova ljudi susretali i uvijek se nešto događalo. Ovo je bila najfrekventnija arterija mjesta. Nekad davno ovo je doista bio sami vrh sela. Tako nam se dogodilo da su turisti pomislili da se Susret održava zaista na vrhu sela, negdje daleko na brdu, u šumi, a ne u centru mjesta, objašnjava naziv susreta Mirko Đinđić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno