Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Više potražnih, manje “stijenskih” akcija

26.07.2011. 22:00
Više potražnih, manje “stijenskih” akcija


Potraga za nestalom Antoniom Bilić, dvije akcije za ženom koja je nestala na Lukoranu, kao i potraga za sukošanskim ribarom te akcije u Bilišanima, pokazuju da je više potražnih akcija. Ove godine su u sjenu pale stijenske akcije, kaže Divković


Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Zadar u ovoj godini bili su jedni od zaposlenijih u Hrvatskoj, zaključeno je to na radnom sastanku predstavnika HGSS-a održanom prekjučer u Splitu, a na njemu su uz predstavnike stanica HGSS-a bili i pročelnik Vinko Prizmić te predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje s ravnateljem Damirom Trutom. Nakon izvješća o radu HGSS-a i prikazu akcija traganja i spašavanja za prvih šest mjeseci, došlo se do podataka da je najviše akcija bilo na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. O akcijama zadarske stanice HGSS-a tajnik Davor Divković kaže da je od početka godine bilo dosta posla, oko 23 akcije od čega deset potražnih.
– Potraga za nestalom Antoniom Bilić, dvije akcije za ženom koja je nestala na Lukoranu, kao i potrage za sukošanskim ribarom te akcije u Bilišanima, pokazuju da su ove godine u sjenu pale ‘stijenske’ akcije, iako smo imali i njih poput one na akademskom smjeru na Anića kuku, a više je potražnih akcija koje su dosta iscrpljujuće i često traju po nekoliko dana, govori Divković, dodajući da članovi HGSS-a djeluju volonterski te u akcije idu nakon radnog vremena.
Divković nam je rekao i da još traje akcija potrage za nestalom Antoniom Bilić na području Zadarske županije, a posljednjih dana pretraživali su još neke speleološke objekte. Uz to članovi zadarskog HGSS-a sve više sudjeluju i u osiguravanju raznih događaja koji se odvijaju ne samo na planinama.
– Prepoznati smo kao spasioci ne samo na planinama, što nam je primarni posao, već i na moru. Tako smo osiguravali na Svjetskom prvenstvu u jedrenju i na Adria air race Zadar, a najavljeno je i da ćemo osiguravati i plivački maraton Preko – Zadar. Stalno smo zaposleni, skoro kao i profesionalci, kazao je Divković.
Na sastanku HGSS-a održanom u Splitu istaknuto je da se u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj tragalo za 85 osoba, od čega 51 osoba spada u kategoriju domicilnog stanovništva (60 posto), 24 domaća turista (28 posto) i 10 stranih turista.
U akcijama traganja i spašavanja pronađeno je 66 živih osoba (78 posto), 12 mrtvih (14 posto) i 7 osoba nije pronađeno (8 posto). Najviše ovogodišnjih akcija traganja i spašavanja izvedeno je u Splitsko-dalmatinskoj – 13 i Zadarskoj županiji – 10. Kako je istaknuto na sastanku, pripadnici HGSS-a u akcijama spašavanja provedu 50.000 sati, a u pripremama i vježbama 200.000 sati na godinu, a oko 300 pripadnika HGSS-a dosad u traganju za nestalom Antoniom Bilić provelo je oko 10.000 sati. HGSS ima 200 vrhunski osposobljenih spasilaca koji su na razini svjetskih. Nakon održane prezentacije o spašavanju speleologa Tomislava Guščića iz jame Kita Gaćešina na Velebitu, Darko Bakšić je napomenuo da Hrvatska ima četiri liječnika koji se mogu spuštati u jame do tisuću metara dubine, a Italija dva. Podsjetio je da su naši spasioci akciju spašavanja speleologa Tomislava Guščića izveli za samo 16 sati s dubine od 300 metara. Najavljeno je da će se od 13. do 18. rujna 2011. u Paklenici održati Europski kongres speleospasilaca.