Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Naplatiti tri milijarde kuna starih dugova do kraja godine

Autor: Jagoda Marić

26.07.2013. 22:00
Naplatiti tri milijarde kuna starih dugova do kraja godine


Do kraja godine država će pokušati ubrati dodatne tri milijarde kuna mimo onog što je planirala u proračunu za ovu godinu. To povećanje prihoda, otkrivaju u Ministarstvu financija, ne planiraju postići uvođenjem nekih novih nameta ili poreza, nego žestokom naplatom poreznih dugova.
Proračunski prihodi planirani su u iznosu od 113 milijardi kuna, a ako uspije plan Ministarstva financija o jačoj naplati neplaćenih poreza država bi na kraju godine mogla imati prihod veći od 116 milijarda kuna. No, to neće smanjiti minus u državnoj blagajni jer je kroz sanaciju zdravstva država morala odvojiti dodatne tri milijarde kuna za plaćanje obveza. Zapravo, ako ne uspije naplata poreznih dugova deficit državnog proračuna mogao bi biti i veći od planiranih 10,2 milijarde kuna.
Provjera imovine
Žestoka naplata poreznih dugova u drugom dijelu godine uslijedit će, objašnjavaju iz Ministarstva financija, nakon što su i građani i tvrtke imali godinu i pol da prihvate neki od modela za podmirenje obveze, bilo reprogram, bilo jednokratnu otplatu uz otpis kamata.
Ukupni dugovi poduzeća i građana su oko 46 milijardi kuna, od čega 22,5 milijarde kuna otpada na aktivne obveznike, dok neaktivni porezni obveznici duguju, uključujući i kamate, 23,6 milijarda kuna. Ta će potraživanja Porezna uprava teško naplatiti, a dužnici će najvjerojatnije u likvidaciju ili brisanje, ako je riječ o tvrtkama. No, poreznici neće tako lako progledati kroz prste dužnicima.
– Onima koji su propali jer su bili neuspješni čak ćemo pomoći u otpisu dugova i brisanju iz evidencije, jer onaj tko pokreće neki posao može i ne uspjeti i za to nije kriv, niti ga treba dodatno teretiti. Ali oni koji su se okoristili zatvaranjem djelatnosti i izvukli imovinu dobit će porezno rješenje. Provjeravat ćemo njihovu imovinu, to moraju znati, objašnjavaju u Ministarstvu financija.
Protiv onih za koje se posumnja da su ostali dužni državi, tvrtke su im negativne, a novac su prelili u privatnu imovinu država će pokrenuti postupke u kojima će se nastojati naplatiti iz te imovine. Ukoliko u takvim slučajevima bude bilo kakve sumnje u kazneno djelo svi ti ljudi će biti prijavljeni Državnom odvjetništvu.
– Svi su imali godinu i pol da dogovore otplatu svoga duga. Sada ćemo se prvo pozabaviti krupnim ribama, a tek onda ćemo se spustiti na niže razine, najavljuju iz Ministarstva.
Dobre trošarine
Poručuju i to da se nadzor u fiskalizaciji neće smanjiti, te procjenjuju da bi prijavljeni promet u ugostiteljskim objektima u ovoj turističkoj sezoni mogao biti i do 80 posto veći nego lani. U prvih pet mjeseci ove godine kafići i restorani prijavili su 60 posto veći promet nego u prošloj godini, dok još nije bilo fiskalnih blagajni. U Ministarstvu financija uvjereni su da će to povećanje prijavljenog prometa dobrim dijelom nadoknaditi činjenicu da se u ugostiteljstvu od 1. siječnja PDV plaća po sniženoj stopi od deset posto.
Sve te mjere trebale bi do studenoga pokazati je li Vlada sposobna održati deficit u zacrtanim okvirima od 10,2 milijarde kuna, odnosno tri posto BDP-a. Na polovici godine manjak je bio 11,4 milijarde kuna, ali u Ministarstvu financija objašnjavaju da je to zbog plaćanja obveza u zdravstvu te zbog isplate svih subvencija u poljoprivredi.
Ipak proračunski su prihodi manji nego lani i to za 1,4 posto (oko 800 milijuna kuna) i iznose 52,3 milijarde kuna. Prihodi od PDV-a rasli su za 7,5 posto, dobrim dijelom zbog ukidanja nulte stope i činjenice da se lani u prva dva mjeseca taj porez naplaćivao po stopi od 23 posto. Za oko jedan posto rasli su i prihodi od trošarina i to zahvaljujući energentima, a porez na dobit manji je za 34 posto, jer se ne naplaćuje na reinvestiranu dobit. Iako je pao broj zaposlenih, prihodi od poreza na dohodak veći su za 3,4 posto, dok su prihodi od doprinosa pali i to uglavnom zbog smanjenja stope zdravstvenog doprinosa.
Svoj optimizam osim na pojačanom ubiranju prihoda u Ministarstvu financija temelje i na tome da će do kraja godine dobiti i neke jednokratne prihode od dobiti poduzeća u svome vlasništvu te ponovnom preuzimanju dionica Janafa.