Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dječak ozlijeđen u padu s “desetke” na beton, majka upozorava: Ovo se ne smije više nikome dogoditi!

28.07.2018. 05:46
Dječak ozlijeđen u padu s “desetke” na beton, majka upozorava: Ovo se ne smije više nikome dogoditi!


Igra i bezbrižno kupanje i skakanje u more na plaži na Kolovarama u četvrtak su skoro završili tragičnim ishodom. U popodnevnim satima, na skakaonici na bazenu Kolovare, dječak od 11.5 g, pao je s 10-metara visoke skakaonice na beton. Dječak je zadobio teške tjelesne ozljede, ali je van životne opasnosti te se trenutno oporavlja u zadarskoj Općoj bolnici.
O nemilom događaju izvijestila nas je njegova majka, još uvijek sva u šoku zbog cijelog događaja objasnivši nam kako je njezin sin pao jer skakaonica u jako lošem stanju te kako bi se trebalo zabraniti i djeci ali i odraslima njeno korištenje dok netko novi ne strada.
Ni sama ne zna kako je preživio. Dječak se, kada se popeo na 10- metarsku skakaonicu, na poskliznuo, nije se imao za što uhvatiti jer skakaonica nema rukohvat niti dodatnu zaštitu, i pao je dočekavši se na lopaticu i glavu. Samo ga je čudo spasilo, ispričala nam je.
-Ja ne znam kako je uspio preživjeti taj pad, mislila sam da je gotovo. Izbio je 4 zuba, ima 4 šava na glavi, i natučenu lopaticu. Nekako se uspio okrenuti u zraku jer je bio svjestan da pada. prije nego je počeo padati, uspio se odgurnuti o nešto i ublažiti pad lopaticom. Osim što je slomio zube zbog siline udarca, nema niti jednog drugog loma, ispričala je zahvalna što joj sin nije zadobio teže ozljede
U trenutku pada, majka nije bila na plaži. U 14: 43 nazvali su je sinovi prijatelji s kojima se kupao na bazenu i ispričali joj što se dogodilo. Sva u panici, na prijem Prve pomoći došla je prije vozila hitne pomoći.
Ispričala nam je kako to nije bilo prvi put da je sin skakao s 10 metara visoke skakaonice, tako da je znao što radi. Međutim, ovaj skok je bio koban a samo je čudo da djeca prije njega nisu proživjela isto.
-On se uspio popeti do vrha međutim, navodno je zadnja stepenica jako blizu betonskom dijelu i nije mogao uopće provući prste. I kada se popeo, prsti su mu proklizali, nije se imao za što uhvatiti i pao je, kazala je dodavši kako je sreća u nesreći što je i sam sportaš pa se nekako uspio „dočekati“ na tlu i ne zadobiti preteške ozljede.
-Nažalost, moj sin je morao stradati da se ljudi osvijeste koliko je ta skakaonica zapravo opasna i neprimjerena za djecu, pa ni za odrasle. Ovo se ne smije više nikome dogoditi. Moj sin je imao neku ludu sreću da je preživio pad na beton i siloviti udarac glavom. Htjela bih da ovo bude upozorenje i da se nešto poduzme oko osiguranja te skakaonica, kazala je majka dodavši da ona predstavlja veliku opasnost na dohvat ruke, a o njoj nitko ne brine.
-Tamo djeca svaki da skaču, i to djeca puno mlađa od mog sina. To nije normalno ako se naguravaju i ne paze. Uvijek smo mu govorili da ne ide gore jer nije sigurno. Ali kako ćete vi djeci s jednim plakatom na kojem piše „Skakanje na vlastitu odgovornost“ to objasniti?, pita se majka dodavši kako to za njih ne vrijedi jer to nitko od njih ne čita.
– Je li dovoljno staviti natpis, a nedovoljno osigurati skakaonicu? Moj sin kada se išao uhvatiti za zadnju stepenicu da ne padne, nije uspio zato što je neispravno napravljena, a nema niti rukohvata. On se jadan i u zraku pokušao za nešto uhvatiti, ali nije uspio, objasnila je zabrinuto.
Iz policije su nam potvrdili kako je 26. srpnja u 14.25 sati na plaži Kolovare, kod bazena Kolovare, prilikom penjanja uz mentalne skale na skakaonicu, dječak 2006. godište pao na etažu na visini od tri metra. Zadobio je teške tjelesne ozljede, van je životne opasnosti te se trenutno oporavlja u Općoj bolnici Zadar.
Kontaktirali smo Arna Longina, trenera i osnivač KSV "Arno" te predsjednika Hrvatskog saveza skokova u vodu i upitali ga što on misli o sigurnosti ove skakaonice.
-Ja se jako bojim za tu djecu. Ne za moje skakače i za sve koji se bave skokovima jer oni znaju kako se penjati i kako skočiti, već za sve ostale. Sva sreća da do sada nije bilo puno žrtava jer skakaonica nema adekvatnu opremu i zaštitu, stepenice su jako strme i nesigurne jer su od prokroma, i jako su klizave, kazao nam je Longin dodavši kako svatko tko se penje na skakaonicu, a pogotovo na najvišu razinu, mora biti siguran i upoznat sa svim mogućim opasnostima.
Longin kaže kako je sama sreća što se ovakav događaj nije dogodio ranije. Čisto čudo.
-Ovo je i s moje strane svakako apel da se skakaonica popravi i osigura. Uvijek sam bio za to da se skakaonica nadzire. Tamo su spasioci i oni bi možda mogli to malo bolje kontrolirati. Dođu stranci za koje se čudim kako se ne boje skočiti s 10 metara. To su već jaki udarci, opasni za život i dovoljan je jedan krivi pokret da se dogodi problem, kazao je dodavši kako misli da nitko od njih nije niti svjestan u što se upušta, niti itko shvaća koje posljedice im taj skok može ostaviti.
-Za taj skok treba biti fizički spreman i znati tehniku. Svakako sam za to da se, unatoč tome što je skakanje sa skakaonice na Kolovarama, navika plivača (pogotovo domaćih), zabrani korištenje skakaonice, pogotovo dok je u neispravnom stanju. Ne daj Bože ne dogodi novi incident!, kazao je Longin.
Pokušali smo dobiti Juricu Dilbera, ravnatelja Javne ustanove za upravljanjem sportskim objektima „Zadarski sport“, ali nažalost nismo uspjeli. Ali svakako ćemo naknadno objaviti i njihovo očitovanje o cijelom događaju .