Gračac u suficitu, ulaže se 3,5 milijuna kuna i financira 470 učenika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DOBRE VIJESTI IZ MALE OPĆINE
Putem odobrenih projekata u Gračac će biti uloženo preko 3,5 milijuna kuna, a za neke projekte još čekamo odgovor i nadamo se da će biti pozitivno riješeni. Suficitom koji je ostvaren u proračunu sufinancirat ćemo kupnju udžbenika ili školskog pribora za 470 učenika, kaže načelnica Turbić
Boris KUPČAK
Općina Gračac posebnu pozornost posvećuje mladima

Do nedavno je područje općine Gračac slovilo kao jedno od najnerazvijenijih u Hrvatskoj, međutim situacija se promijenila i u tijeku su mnogi projekti koji će poboljšati život mještanima, a ostvaren je i suficit u proračunu. Trenutno se radi na 10 različitih projekata od finalnog uređenja kulturno-informativnog centra, dječjeg vrtića i dječjih igrališta, uređenja središta grada i sređivanja cesta, radi se strategija razvoja turizma i uređenje vodovoda te se grade seljačka tržnica i reciklažno dvorište.

Rezultat je to rada općinske vlasti predvođene mladom načelnicom Natašom Turbić koja je preuzela Općinu u jako teškom stanju.

Vrtiću Baltazar 300 tisuća kuna

- Krenuli smo s racionalizacijom troškova, sanirali smo dugove i krenuli s projektima 100 na sat. Trenutno radimo 10 projekata od kojih smo sedam pripremili sami, a za tri smo imali pomoć konzultanata. Putem odobrenih projekata u Gračac će biti uloženo preko 3,5 milijuna kuna, a za neke projekte još čekamo odgovor i nadamo se da će biti pozitivno riješeni. Suficitom koji je ostvaren u proračunu sufinancirat ćemo kupnju udžbenika ili školskog pribora svim učenicima, a rebalansom smo pripremili i novac za božićnice socijalno ugroženim starijim stanovnicima, kaže Turbić.

Posebna skrb u Općini Gračac vodi se o mladima, pa je i veliki dio projekata okrenut njima. Općina učenicima već godinama sufinancira prijevoz i daje stipendije redovnim studentima, a ove godine će roditelji 470 učenika dobiti po 500 kuna za kupnju udžbenika ili školskog pribora. U dječji vrtić Baltazar ulaže se 300 tisuća kuna, a novac je stigao u Gračac kroz projekt „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ulaganje u vrtić bio je jedan od prvih projekta načelnice Turbić, pa je putem EU fondova s nešto manje od milijun kuna obnovljeno 700 kvadrata vrtića te su uređene sve prostorije i uvedeno grijanje na palete.

- S ovim sredstvima koje smo sad dobili dodatno će se popraviti izgled vrtića, koji će izgledati poput školjke, uz to će se izgraditi amfiteatar za dječje predstave i priredbe te nadstrešnice kako bi djeca mogla provoditi kvalitetnije vrijeme na vani, kaže Turbić.

Ulaganjem u vrtić definitivno će se poboljšati standard za 56 djece koja u Gračacu idu u vrtić i predškolu. Uz to s dodatnih 60 tisuća kuna poboljšat će se infrastruktura novoizgrađenih dječjih igrališta u Gračacu i Srbu.

Ulaganje u Napredak, tržnicu, puteve, rasvjetu...

Mlade u Gračacu razveselit će i nova ulaganja u zgradu Kulturno-informativnog centra Napredak, a za finalizaciju radova stiglo je 830 tisuća kuna. Već prije je u zgradi napravljena multimedijalna dvorana i uvedeno centralno grijanje te su već održani razni programi kojima se razvija i kultura.

- Pokrenuta je II faza radova i do kraja godine će cijeli objekt biti opremljen te će potaknuti različite kulturne i društvene aktivnosti. Ulaže se u stolariju, fasadu, unutarnje uređenje sanitarnih čvorova, stubišta, ureda i fitnes centra, kaže načelnica Turbić.

Prošli su i projekti s kojima će se napraviti Seljačka tržnica i urediti središte grada. Neke od zgrada koje su već više od 20 godina u ruševnom stanju i već su u potpunosti propale bit će srušene. Putem projekta će se urediti nogostupi i pristupni putevi prema središtu, a dobiven je i novac s kojim će se uvesti LED rasvjeta. Novac će uložiti i u glavnu cestu u Srbu te četiri ceste u Gračacu.

Osim toga čekaju se i odgovori na neke projekte koji su već u tijeku, a jedan od njih je i „Zaželi“ putem kojega bi se trebalo zaposliti dvadesetak osoba.

 

 

Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)