Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GRADSKO VIJEĆE: Benkovac će sufinancirati školski pribor i opremu za 900 učenika

27.07.2018. 19:39
GRADSKO VIJEĆE: Benkovac će sufinancirati školski pribor i opremu za 900 učenika


Sjednicu Gradskog vijeća Grada Benkovca održanu u srijedu navečer, nakon tradicionalne minute šutnje za poginule hrvatske branitelje te upućivanja zahvale hrvatskim nogometnim viceprvacima svijeta i odavanju sućuti grčkom narodu za katastrofalne posljedice od požara biblijskih razmjera, obilježili su zahtjev oporbenog vijećnika Jure Prgometa za neopozivom ostavkom Vanje Čvrljka, direktora benkovačke Turističke zajednice, kao i donošenje odluke o sufinanciranju nabavke školskog pribora i opreme za 900 osmoškolaca u visini od čak 470.000 kuna.


Prgometov zahtjev
– Financijska pomoć roditeljima učenika iznosit će do 500 kuna za svako dijete. Pod školskom opremom se podrazumijevaju bilježnice, radne bilježnice, školske torbe i ostali potrebni školski pribor, kazao je Željko Katuša, gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnosti.
Usvojen je prijedlog vijećnice Marije Orlović (HDZ) da se subvencija za učenike prvog razredan zbog kupnje prve školske torbe povisi na 700 kuna, a da za učenike od drugog do osmog ostane iznos od 500 kuna.
Treba naglasiti, kaže Katuša, da se financijska pomoć do 500, odnosno do 700 kuna za prvašiće, odnosi na sve učenike s područja koje spada pod Grad Benkovac, bilo da su u školi na gradskom području ili u Polači, Zemuniku, Posedarju, Lišanima Ostrovičkim, Škabrnji.
Da bi se ostvarilo pravo na financiranje, do 31. kolovoza u Gradskoj upravi treba podnijeti zahtjev s preslikom rodnog lista učenika, roditelja ili skrbnika, OIB i tekući račun roditelja ili skrbnika, potvrda o pohađanju osnovne škole i preslik računa za nabavku školskog pribora i opreme, precizirao je Katuša.
Juru Prgometa je na prvoj točki o usvajanju zapisnika s prethodne sjednice zanimala sudbina murala na pročeljima zgrada i tko će platiti počinjenu štetu te je zatražio ostavku direktora Turističke zajednice. Odgovoreno mu je kako "zlouporabljuje poslovnik", jer je to pitanje za aktualni sat. Pitanje na aktualnom satu Prgomet nije ponovio.
Pod predsjedanjem Borisa Ercega na početku sjednice nazočilo je 15 od 17 vijećnika. Naknadno se priključio Nikola Šegota, dok je opravdano odsutan bio Josip Kamber (vijećnik s liste Frane Tokića).


Poslovna zona Šopot, slivne vode i Vatra
Na aktualnom satu vijećnička pitanja su postavljali vijećnici oporbe s Nezavisne liste Frane Tokića i dvoje vijećnika srpske nacionalne manjine. Tako je oporbeni vijećnik Branko Guzić upitao zašto još nisu dovršeni radovi na infrastrukturi u Poslovnoj zoni Šopot prema ugovoru s tvrtkom Biomass iako je već odavno prošao rok od 90 dana.
– Poštovani vijećniče, bili ste protiv odluke da Grad uštedi 10 milijuna kuna, a sad kritizirate. U interesu Grada i tvrtke Biomass je da ona počne raditi što prije, ali kako to oni plaćaju sa svojim sredstvima neka to naprave i za dvije godine, nas ne košta ništa, odgovorio je gradonačelnik Tomislav Bulić.
Borna Nimac je upitao zašto benkovačka naselja koja nemaju vodu plaćaju namet slivnih voda te je zamolio da se istima on i ukine.
– Mi u Vukšiću živimo i bez vodovoda i bez kanalizacije, a plaćamo slivne vode, za koga, zašto? Uplatnice i opomene nam se redovito šalju. Dajte mi pisani odgovor pa ću vama u Gradsku upravu slati račune, jer ovo zaista više nema smisla, potužio se Nimac.
Zoran Ledenko iskazao je nezadovoljstvo organizacijom koncerta održanog na Sv. Antu rekavši kako smatra da glazba nije zanimljiva široj publici i da koncerti nisu dovoljno posjećeni.
– Riječ je o poznatoj virovitičkoj grupi Vatra sa 20-godišnjim stažem koju naročito vole mladi, glazbeni ukusi nisi jedinstveni, odgovorio je dogradonačelnik Tomislav Klarica.




Razdor u selu
Juru Prgometa je zanimalo zašto još uvijek nije održana konstituirajuća sjednica niti izabrana radna tijela Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Benkovca iako je odluka o formiranju Vijeća donesena još krajem protekle godine.
– U pravu ste, čeka se dogovor s Policijskom postajom u Benkovcu čiji načelnik predlaže teme i podnosi podatke nakon čega će početkom idućeg mjeseca biti konstituirajuća i tematska sjednica, odgovorio je Katuša.
Djuka Katarina Vrcelj iz SDSS-a ponovno je upitala kada će se konačno riješiti problem rasvjete u Bukoviću. Odgovoreno joj je kako će to biti ubrzo, a čeka se suglasnost HEP-a.
Sanja Perica upitala je zašto se radi razlika između dovođenja asfalta do kuća Miletićima i Mijićima u Lepurima i da je zbog toga nastao razdor u selu. Odgovoreno joj je kako se nastoji udovoljiti svima bez obzira na ime i prezime.
Vijećnika Jovana Bojanića iz DSS-a, koji redovito pretiho govori, teško smo od buke klima uređaja mogli i razumjeti, ali smo naknadnim upitom predsjednika Vijeća doznali kako se radi o problemu javne rasvjete u Kuli Atlagić, tamponiranju vododerina na poljskim putevima te o prometnici koja povezuje Benkovac i Knin kod pravoslavnog groblja i kada će biti prohodna.
– Izvođač radova je nažalost bio odsutan, spomenute probleme uskoro ćemo otkloniti. A što se tiče malčiranja navedene prometnice, osobno sam je obišao i uskoro će biti prohodna u cijelosti, odgovorio je Bulić.
U nastavku sjednice prihvaćeni su prijedlozi zaključka o financijskim izvješćima za 2017. godinu, trgovačkih društva Benković d.o.o Benkovac, EKO d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije i Radio Benkovac d.o.o. Benkovac te Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac.
Prihvaćena je i Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja br. 1. Donji Karin u sklopu Intervencijskog plana.
 


Pročelnica i zamjenica na porodiljnom
Na sjednici Vijeća ne nazoči nitko iz pravne službe, pročelnica je na porodiljnom, a i njena zamjenica je također na porodiljnom. Zar Grad Benkovac može raditi bez pravne službe, ona uopće ne postoji, gdje to ima? Je li pravna služba uopće potrebna Gradskoj upravi, zapitao je Branko Guzić zvani Brus, oporbeni vijećnik.
Riječ je o pročelnici Kristini Sakić i njezinoj zamjenici Petri Dabo Zrilić koje koriste porodiljni dopust.
– Nesvakidašnji je to slučaj u ovom demografskom trenutku, dvije gradske pročelnice na porodiljnom, neka djece. Inače, raspisali smo natječaj za pročelnicu, zasad se, nažalost, nitko ne javlja. Daj Bože, da se već danas netko javi, poželio je dogradonačelnik Klarica.