Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na mjestu gdje se kupaju mještani srpske nacionalnosti osvanuo grafit “Plaža za pse”!

27.07.2018. 15:05
Na mjestu gdje se kupaju mještani srpske nacionalnosti osvanuo grafit “Plaža za pse”!


U Karinu Gornjem na mjesnoj plaži osvanuo je grafit koji je šokirao i mještane i njihove goste. O grafitu skandaloznog sadržaja "Ovdje se kupaju psi" na plaži koju koristi uglavnom srpsko stanovništvo te njihovi gosti iz Srbije odmah je izvijestio i srpski portal Telegraf koji je ovaj incident iskoristio kako bi podsjetio na "masovna proterivanja Srba iz Hrvatske tokom rata".
Riječ je o grafitu sprejem ispisanom na napuštenoj kući kraj plaže, kojega tamošnji Srbi i turisti shvatili kao poruku poslanu njima, s obzirom da se psi ovdje ne kupaju te po njima i ne može biti riječ o uobičajenom upozorenju za vlasnike pasa.


Ne osjećaju se sigurno
Telegraf tako u članku pod naslovom "Osvanuo provokativni natpis na omiljenoj srpskoj plaži u Dalmaciji", piše da im je čitatelj iz Karina Gornjeg posalo alarmantnu fotografiju: "U ovom mestu nalazi se plaža na kojoj se kupaju pretežno Srbi. Sa ciljem da ih isprovociraju Hrvati su na samom ulazu napisali "Plaža za pse" i NDH", donosi srpski portal.
Uz primjedbu kako se "i nakon 23 godina od operacije Oluja, naš narod i dalje ne oseća sigurno u Hrvatskoj, čak i ako je samo turistički posete", Telegraf navodi kako je ova "poslednja provokacija, ispisana na napuštenoj kući, samo jedna u nizu uvreda koju Srbi svakodnevno doživljavaju u Hrvatskoj. One su 'najblaži' oblik terora kroz koji naš narod prolazi u zemlji iz koje je proterano na hiljade Srba", navodi srpski portal.
Objavom teksta i fotogafije stoga upozoravaju kako su "upravo ove stalne provokacije razlog zašto se u Hrvatsku ne vraćaju mnogi proterani Srbi znajući da bi ovde živeli u strahu". Provokacije, uvrede i neprijateljstvo Srbi doživljavaju širom Hrvatske, tvrdi Telegraf, nabrajajući skidanja registarskih tablica, ali i konobare "koji neće da usluže srpskog gosta jer je umesto kave naručio kafu, kao i prodavačice koje neće da daju hleb već kruh, sve to očekuje Srbe".


Mjesni odbor: Ovo je sramota
Istražili smo pozadinu ovog natpisa razgovarajući s prvim čovjekom Gornjeg Karina, Franjom Kraljevićem te provjeravajući i je li bilo i intervencija policije. Kraljević, predsjednik Mjesnog odbora Karin Gornji, član je HDZ-a, ali u razgovoru za naš list iskreno kaže kako "istinu ne treba skrivati, već treba reći ono kako je, a to je da se – grafit doista ne odnosi na pse, nego na mjesne Srbe".
– Mjesni odbor Karin Gornji vodim na način da me ne zanima tko je koje nacionalnosti i vjeroispovijesti, nego je li netko čovjek ili nije. Tako i u ovom slučaju treba biti pošten i reći dvije stvari: prva je da je ovaj grafit zaista poruka ovdašnjim Srbima i turistima iz Srbije, a druga da je ovo velika sramota i da se ja i kao predsjednik Mjesnog odbora i kao mještanin Karina sramim zbog onoga tko je ovo napisao. Odmah ću dati novac iz blagajne da se kupi sprej i prebriše, jer je ovo naša sramota, kaže Kraljević.
Dodaje kako je ovdje ipak zanemaren i jedan vrlo važan detalj kojega su srpski mediji namjerno izostavili, kao i uvijek kada o nekom događaju izvješćuju pristrano samo da bi Srbi ispali žrtve, napominje čelnik Mjesnog odbora.




Odgovor na provokaciju
– Grafit je zapravo odgovor na zastavu Crvene zvezde koju je netko prethodno izvjesio u Karinu Gornjem, a što je bila čista provokacija. Netko bi rekao – što su tražili, to su i dobili, iako je sve to žalosno. Nikako nisam za ovakvu vrstu provokacije, ali ako usred Hrvatske izvjesite "Zvezdinu" zastavu, logično je da možete očekivati reakciju neke budale. Tako je i ovaj grafit nastao kao odgovor na tu zastavu, ja ga nikako ne opravdavam, naprotiv, smatram ga sramotnim i oštro osuđujem. Bilo je i ranije nekih napisa, sve smo to uklonili jer naš Mjesni odbor nastoji da se naši mještani i gosti, otkud god oni došli, ovdje osjećaju sigurnima, ističe Kraljević.
Žao mu je što srpski mediji pišu o navodnim incidentima koji se događaju gostima iz Srbije jer ovdje njihovi građani godinama ljetuju i nemaju nikakvih problema.
– Evo, upravo sada ovdje imamo automobila s tablicama iz Beograda, Niša, Subotice, Novog Sada i drugih gradova, ali nitko im ne smeta, niti ih tko uzrujava. Ali, to je ujedno i zato što su oni kulturni ljudi koji su ovdje došli na odmor, a ne provocirati kao neki. Ne zanima ih politika i nikoga ne izazivaju, pa im nitko i ne uzvraća. Možete vi po nacionalnosti biti što hoćete, ali prije svega treba biti čovjek, sve ostalo je nevažno, poručuje predsjednik Mjesnog odbora dodajući kako mladima u Karinu Gornjem stalno govore da zadrže svoje dostojanstveno.
– A pogotovo da ne odgovaraju silom na silu, kao u slučaju "Zvezdine" zastave, zaključuje Kraljević.
 


Policija: Nismo dobili nikakvu dojavu
U Policijskoj upravi zadarskoj provjerili smo jesu li dobili dojavu o grafitu u Karinu Gornjem, no Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornika, kazala nam je kako vezano za grafit "Plaža za pse" nije bilo nikakvih poziva, pa ni izlaska policije na teren.
 


Redari: Izbrisat ćemo grafit
S obzirom da Karin Gornji spada pod Grad Obrovac, referenta-komunalnog redara u Odsjeku za komunalne djelatnosti i upravljanej prostorom, Žarka Milića, pitali smo jesu li upoznati s ovim događajem i hoće li što poduzeti?
– Dobili smo dojavu o grafitu i angažirat ćemo tvrtku koja će ga ukloniti. Ali, to je stara priča kada je u pitanju Karin Gornji, već dulje vrijeme tamo imamo probleme s grafitima. Svaki put iziđemo na teren i prefarbamo ih, ali za nekoliko dana opet osvanu novi. Po dolasku nikad ne zateknemo osobu ili osobe koje su to napravile i tako se stalno vrtimo u krug. Mi uklonimo grafit, oni ispišu novi, prijavimo policiji, ali se ne zna tko je krivac jer odmah pobjegnu, kaže Milić.
 


Kraljević: Žao mi je što nisu objavili i sliku "Zvezdine" zastave
Predsjednik Mjesnog odbora Karin Gornji, Franjo Kraljević, nakon našeg poziva odmah se uputio prema plaži sa spornim grafitom:
– Nije me bilo nekoliko dana, pa sam išao provjeriti i vidio da je grafit još tamo. Razgovarao sam s mještanima, svi su šokirani da je neka budala mogla napraviti ovako nešto. U sveme tome ipak mi je žao što Telegraf nije objavio i sliku zastave "Crvene zvezde", pa da se barem vidi kako i mi ovdje trpimo incidente i da se onda nađu oni koji na takve provokacije nasjednu i rade ovakve gluposti. U srpnju nismo imali incidenta i sada se dogodi ovakva sramota zbog koje sve nas ovdje stavljaju u isti koš, a mi se trudimo raditi časno i domaćima i gostima pružiti najbolji mogući boravak, poručuje čelnik Mjesnog odbora.