Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OPREZ, PREVARANTI: Dok je starac sjedio na balkonu i nadao se masaži, ona mu iz sobe “maznula” novac

28.07.2018. 05:22
OPREZ, PREVARANTI: Dok je starac sjedio na balkonu i nadao se masaži, ona mu iz sobe “maznula” novac


Na meti lopova u ljetnim mjesecima često su starije osobe kojima, igrajući na povjerenje, prevaranti na različite načine kradu novac. Jedan od takvih slučajeva dogodio se i u ponedjeljak prijepodne u Ulici bana Josipa Jelačića kada je u stan 83-godišnjaka došla nepoznata ženska osoba i ponudila mu usluge masaže. Dok je on sjedio na balkonu i nadao se masaži, ona mu je iz spavaće sobe uzela novac u stranoj i domaćoj valuti i otišla. Od početka ove godine, saznajemo iz PU zadarske, dogodilo se šest kaznenih dijela u kojima su na različite načine prevarene starije osobe.


Srame se prijaviti
– Različiti su načini na koje se varaju osobe treće životne dobi. Najčešće su to prevare sa zlatnim lančićima, telefonski pozivi u kojima se osobe pretvaraju da su službenici banke te druga osoba dolazi provjeriti novac, osobe koje nude masažu ili prodaju masažere i kreme. Obično se događa da zajedno dođu dvije osobe i dok jedna nudi medicinske usluge i zabavlja stariju osobu, druga krade. Često se prevaranti predstavljaju i kao službene osobe, djelatnici javnih firmi ili policajci, kaže nam Sonja Šimurina, policijska službenica za odnose s javnošću.
Još 2013. godine zbog toga je pokrenut projekt „Sigurnost osoba treće životne dobi“ čiji su nositelji Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Zadarska županija, PU zadarska i Matica umirovljenika Zadarske županije, a cilj projekta je podizanje razine samozaštitnog ponašanja i informiranosti osoba treće životne dobi o sigurnosti.
Lopovi često za žrtve biraju starije osobe koje žive same ili veliki dio vremena provode same. Birajući razne modalitete rada kod prevarenih izazivaju suosjećanje ili glume empatiju prema tim osobama i tako ih dovode u zabludu i navode da postanu žrtve. Ne događa se rijetko da prijevare ostanu neprijavljene, jer se prevareni često srame reći da su prevareni.
Stoga policija savjetuje starijim osobama ili onima koji se o njima brinu da budu sumnjičavi i ne puštaju nepoznate u stan, ako su sami da pozovu susjeda i od osoba koje im se predstave kao službenici traže iskaznice. U slučaju da posumnjaju na nešto trebali bi odmah pozvati 192.


Službenici ne dolaze na kućnu adresu
– Osobe starije životne dobi (žrtve) savjetujemo da uvijek budu sumnjičave i nazovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih „službenih“ osoba. Napominjemo da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. Također apeliramo na osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. S obzirom da počinitelji ovih kaznenih djela iskorištavaju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, savjetujemo osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti da ne postanu žrtve, napominju iz olicije.