Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

S prvim danima jeseni kreće gradnja ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani

28.07.2018. 11:19
S prvim danima jeseni kreće gradnja ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani


KALI – S prvim danima jeseni trebala bi početi dugo najavljivana gradnja dviju ribarskih luka – u Gaženici i Veloj Lamjani.
Čulo se to danas na 16. znanstveno-stručnom skupu o ribarstvu, koji je u Općinskom domu u Kalima održan u sklopu jubilarnih „Kualjskih ribarskih noći – Tunuare 2018.“.
Prema riječima zadarskoga župana Božidara Longina, vrijednost radova iznosi više od 60 milijuna kuna, novac je osiguran kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, a stigla je i građevinska dozvola.
-Vrijednost cjelokupnih radova iznosi za luku Lamjana 37 milijuna kuna i 24 milijuna kuna za ribarsku luku Gaženica, dodao je župan Longin te napomenuo da se intenzivno radi i na projektu gradnje ribarske infrastrukture u luci Biograd, za koji je Županijska lučka uprava Zadar u ovoj godini pokrenula postupak izrade projektne dokumentacije.
U radu skupa sudjelovali su brojni stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Kalitune, Cromarisa te brojni ribari i vlasnici ribarskih brodova koji su raspravljali o nedovoljnom broju iskrcajnih luka, nedostatku kvalitetne radne snage, ulovnim kvotama i održivom ribarstvu.
Kako je naglasio pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, ulovi male plave ribe i dalje su stabilni, ide se prema održivom ribarstvu, povećava se i pecatura srdela, a upravo na srdeli hrvatski su ribari odradili jako dobar posao s mjerama.
-Mislim da smo dokazali Europskoj komisiji da su mjere za srdelu najprikladnije jer nismo imali nikakav socioekonomski loš efekt na flotu i preradu. Dobra je situacija i s inćunima, a u posljednje vrijeme intenzivno razgovaramo s Talijanima da ga oni zaštite jer ga love više nego mi, kazao je Mišura.
„Kualjske ribarske noći – Tunuare 2018.“ nastavljaju se brojnim gastronomskim događanjima koji promoviraju ribarstvo i ribu kao zdravu hranu.
Kao i svake godine, atrakcija manifestacije bit će trosatni defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom a ovogodišnja Tunuara bit će zanimljiva i po dosad neviđenoj astronomskoj pojavi: U noći najdulje pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću, u Kalima će ipak – svijetliti pun Mjesec. Riječ je o vizualnoj intervenciji u prostor pod nazivom Second Moon ili Drugi Mjesec hrvatskoga umjetnika Davora Sanvinčentija, koja je prvi put napravljena kao dio proširenog doživljaja za lokalnu zajednicu Malog Lošinja. Svjetlosna instalacija prikazuje 18 različitih Mjesečevih mijena, uhvaćenih teleskopom, koje se čitavu noć pretapaju jedna u drugu.