Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grand prix osvojile Štrumpfete prezimena Šimunić

27.07.2019. 13:27
Grand prix osvojile Štrumpfete prezimena Šimunić


 
Kulinarska ekipa Štrumpfete, Ljiljana i Valerija Šimunić, pobjednice su spektakularnog, devetog po redu »Bibinjskog koga«, gastromanifestacije u spremanju crne valjane manestre na sipi koja je u Staron selu i na šetnici Taline u četvrtak navečer okupila 11 natjecateljskih ekipa i preko tri tisuće posjetitelja.
Recepti bibinjskih baka
– Nema tu velike mudrosti. Treba pogoditi pravi omjer sastojaka i onda sve ide samo od sebe. Maneštrun sa sipom je tradicionalno bibinjsko jelo koje je i danas na jelovniku bibinjskih kužina, kaže Ljilja, a slaže se i Valerija Šimunić. Šampionke su osvojile Grand prix i dalmatinski pršut.
Pod vodstvom vrsnog voditelja i animatora Bože Rebića iz Novog radija, ocjenjivački sud (Renato Kraljev, dr. Radomir Crvelin, Ivka Kinda) bio je na mukama kako proglasiti najbolje. U ocjenjivanju okusa, kuhanja i izgleda odlučivale su tek nijanse.
Po receptu bibinjskih baka drugo mjesto osvojila je ekipa Tutina ulica, dok su treće mjesto podijelile ekipe Taline, Planinarsko društvo Babulj i Plave majice, tako nekako.
– Uz domaću spizu, zna se, najbolje ide dobra kapljica. Sigurno da je to sljubljeno već odavno i ovo samo treba dobro prezentirati, ponajprije na gastromanifestacijama, a potom u restoranima i konobama, poručio je megapopularni hrvatski bariton Tomislav Bralić, koji je s društvom sjedio pod Marinovom murvom u obližnjem Torkulu.
Bibinjski maneštrun sa sipama stoji uz bok autohtonim jelima poput lukoranske tabaškade, dragarskog maneštruna od sipe, tune na kaljski, biogradske ćućke, sukošanskog čufrita i sličnih.
– Manifestacija je zamišljena kao projekt koji Bibinje poklanjaju Bibinjcima, gostima i turistima, poručio je Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice.
Tisuću porcija Renata Kraljeva
Osim nadaleko poznatog brudeta Ribara Jere ovogodišnju manifestaciju na skalinu više podigla ekipa hrvatskog masterchefa RenataKraljeva, najpoznatijeg zadarskog kuhara iz Banja, koja je pripremila gotovo tisuću porcija neodoljivo slasnog bibinjskog maneštruna.
– Za oko 1.000 porcija bibinjskog maneštruna bilo je potrebno oko 120 kilograma sipa, 100 kilograma krumpira, 20 kilo biža, četiri kilograma kapule, dva kilograma luka, 10-ak kilograma mrkve, 10 litara maslinovog ulja, dvije litre vina, šalše te soli i papra po želji, temeljit je Kraljev.
Turisti su oduševljeni maneštrunom sa sipom, i nakon tisuću porcija tražila se porcija viiše. A da sve bude u ljetnom šušuru pobrinula se Folklorna skupina Veseli Bibinjci, klapa Mediteran i pjevački sastav Čevulje Ravni kotari-Škabrnja.
– Ima neka tajna veza između Bibinja i stranaca koji kad jednom posjete ovo mjesto više ne mogu otići. Osjećaju kao da su domaći pa se iznova vraćaju, poručuje Jure Fuzul.