Kulinarska ekipa Štrumpfete, Ljiljana i Valerija Šimunić, pobjednice su spektakularnog, devetog po redu »Bibinjskog koga«, gastromanifestacije u spremanju crne valjane manestre na sipi koja je u Staron selu i na šetnici Taline u četvrtak navečer okupila 11 natjecateljskih ekipa i preko tri tisuće posjetitelja.
Recepti bibinjskih baka
– Nema tu velike mudrosti. Treba pogoditi pravi omjer sastojaka i onda sve ide samo od sebe. Maneštrun sa sipom je tradicionalno bibinjsko jelo koje je i danas na jelovniku bibinjskih kužina, kaže Ljilja, a slaže se i Valerija Šimunić. Šampionke su osvojile Grand prix i dalmatinski pršut.
Pod vodstvom vrsnog voditelja i animatora Bože Rebića iz Novog radija, ocjenjivački sud (Renato Kraljev, dr. Radomir Crvelin, Ivka Kinda) bio je na mukama kako proglasiti najbolje. U ocjenjivanju okusa, kuhanja i izgleda odlučivale su tek nijanse.
Po receptu bibinjskih baka drugo mjesto osvojila je ekipa Tutina ulica, dok su treće mjesto podijelile ekipe Taline, Planinarsko društvo Babulj i Plave majice, tako nekako.
– Uz domaću spizu, zna se, najbolje ide dobra kapljica. Sigurno da je to sljubljeno već odavno i ovo samo treba dobro prezentirati, ponajprije na gastromanifestacijama, a potom u restoranima i konobama, poručio je megapopularni hrvatski bariton Tomislav Bralić, koji je s društvom sjedio pod Marinovom murvom u obližnjem Torkulu.
Bibinjski maneštrun sa sipama stoji uz bok autohtonim jelima poput lukoranske tabaškade, dragarskog maneštruna od sipe, tune na kaljski, biogradske ćućke, sukošanskog čufrita i sličnih.
– Manifestacija je zamišljena kao projekt koji Bibinje poklanjaju Bibinjcima, gostima i turistima, poručio je Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice.
Tisuću porcija Renata Kraljeva
Osim nadaleko poznatog brudeta Ribara Jere ovogodišnju manifestaciju na skalinu više podigla ekipa hrvatskog masterchefa RenataKraljeva, najpoznatijeg zadarskog kuhara iz Banja, koja je pripremila gotovo tisuću porcija neodoljivo slasnog bibinjskog maneštruna.
– Za oko 1.000 porcija bibinjskog maneštruna bilo je potrebno oko 120 kilograma sipa, 100 kilograma krumpira, 20 kilo biža, četiri kilograma kapule, dva kilograma luka, 10-ak kilograma mrkve, 10 litara maslinovog ulja, dvije litre vina, šalše te soli i papra po želji, temeljit je Kraljev.
Turisti su oduševljeni maneštrunom sa sipom, i nakon tisuću porcija tražila se porcija viiše. A da sve bude u ljetnom šušuru pobrinula se Folklorna skupina Veseli Bibinjci, klapa Mediteran i pjevački sastav Čevulje Ravni kotari-Škabrnja.
– Ima neka tajna veza između Bibinja i stranaca koji kad jednom posjete ovo mjesto više ne mogu otići. Osjećaju kao da su domaći pa se iznova vraćaju, poručuje Jure Fuzul.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
IVAN LOVRINOVIĆ
‘Još niste shvatili da ste pobjednici izbora?’: Kolakušićev suradnik poziva na ujedinjenje oporbe za rušenje HDZ-a
Zadar
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
SVE POPULARNIJE Zadranin na krov postavio solarne panele, evo koliko ga je to koštalo
Hrvatska
STANJE U PROMETU
HAK: Zbog prometne nesreće na A3 vozi se jednim trakom smanjenom brzinom
Ostali sportovi
Formula 1
Max Verstappen pobjednik “sprinta” u Šangaju, Lando Norris izletio sa staze
Županija
Obilježavanje Dana planeta Zemlje na Pagu
Akcija za čisto podmorje, bez plastike
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU