Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gruba je neistina da otok Iž ostaje bez svećenika

27.07.2019. 13:11
Gruba je neistina da otok Iž ostaje bez svećenika


U tiskanom izdanju »Zadarskog lista« od 25. srpnja objavljen je članak o peticiji otočana iz Velog Iža kojom »traže da im se ne uzima svećenik«. Obzirom na neke pogrešne konotacije i neistine iznesene u članku Vaše novinarke, smatramo potrebnim radi čitatelja i javnosti dostaviti ovo pojašnjenje. U duhu Zakona o tisku, molimo objavite na stranicama Zadarskog lista.
Gruba je neistina koju Vaša novinarka donosi u svom izvješću citirajući i neke od svojih sugovornika, kako otok Iž ostaje bez svećenika zbog odlaska sadašnjeg župnika don Luke na novu pastoralnu dužnost. Nažalost, tu je neistinu prema novinskom izvješću izgovorio i službenik Križevačke eparhije, đakon Livio Marjan, pa će mu zbog toga biti uskraćeno sudjelovanje na liturgijskim i pastoralnim slavljima diljem Zadarske nadbiskupije. Naime, nitko i nikada u ime Nadbiskupije nije rekao da otok Iž nakon premještaja sadašnjeg župnika ostaje bez svećenika.
U spomenutoj reportaži navode se uz Livija Marijana kao sugovornici i načelnici Iža i Preka. Gruba je podvala citat iz anonimnog »dopisa iz Preka« kako su »otoci za zadarskog nadbiskupa kaznionica za neke svećenike«. U tom vidu odgovoreno je na upit novinarke da ne postoji u Nadbiskupiji »podijeljeni pastoral kopna i otoka«, kako novinarka i njezini sugovornici sugeriraju. Zadarska nadbiskupija je jedna cjelina. Postoji samo zajednička briga kako udovoljiti svim potrebama svakog njezinoga kraja, gdje žive njezini vjernici katolici.
Podsjećamo kako je u odgovoru nadbiskupije na pitanje Vaše novinarke navedeno kako se i prije dolaska nadbiskupa Puljića na čelo Zadarske nadbiskupije osjećalo pomanjkanje klera, pa se počelo spajati susjedne župe. Tako su brojne župne zajednice koje su godinama imale »svoga župnika«, ostale bez njega, kako na kopnu, tako i na otoku. Ali, vjernici nisu ostali bez dijeljenja sakramenata i svega što pripada pastoralnoj skrbi, o čemu vode brigu zaduženi svećenici.
Don Igor Ikić, vikar za pastoral