Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Knežević: Proizvodnu halu sam kupio, imam ugovor i račun!

27.07.2019. 13:14
Knežević: Proizvodnu halu sam kupio, imam ugovor i račun!


Šokirao sam se kad sam na portalima vidio da je temeljem sudskog rješenja Financijska agencija (FINA) oglasila javnu dražbu za moju imovinu u sklopu prodaje stečajne mase tvrtke PS Dalmaco koja je vlasnik zemljišta, ali ne i objekata na njemu izgrađenih. Objekti su moji. Imam kupoprodajni ugovor sklopljen sa sudom u stečajnom postupku nad tvrtkom Inox iz 1995. godine, račune i sve ostalo. Godinama sam vodio sporove na sudovima i sada doživim ovo, kaže nam 86-godišnji zadarski poduzetnik Zvonko Knežević, vlasnik poznate tvrtke Busola koja je u trenutno postupku likvidacije dodajući kako je u tijeku još jedan postupak kojim od suda traži priznanje da je suvlasnik predmetne parcele u dijelu koji se odnosi na izgrađene objekte te da mu je to ujedno i šansa da spasi svoju imovinu. No nadu da će to uspjeti ugrožava činjenica da je FINA pokrenula javnu dražbu 24. srpnja kojom se za iznos od 3.372.813 kuna prodaju industrijska zgrada, pomoćni objekt i dvor na raskrižju ulica Franje Krežme i Nikole Jurišića upisani u k.o. Crno. Oglas koji traje do 7. kolovoza se odnosi na stečajnu masu iza tvrtke PS Dalmaco za proizvodnju, usluge, turizam, unutarnju i vanjsku trgovinu, a u njemu se navodi kako je nekretnina u zakupu te da na njoj razlučno pravo ima upisana tvrtka H-Abduco d.o.o. iz Zagreba. Oglašena cijena manja je od one koju je za tu nekretninu utvrdio sudski vještak, koji je procijenio kako površina od 4736 metara četvornih sa industrijskom zgradom i pomoćnim objektom vrijedi 4.497.085 kuna. No i taj iznos manji je po mišljenju Zvonka Kneževića od njegove prave vrijednosti. Stoga je angažirao drugog vještaka koji je izradio detaljni eleborat iz kojeg proizlazi kako industrijska zgrada i dvorište vrijede 1,2 milijuna eura, odnosno 8,9 milijuna kuna, a taj elaborat je posredstvom odvjetnika dostavio sudu.
Stečaj je započeo 2011. godine
Stečaj nad tvrtkom PS Dalmaco još od 2011. vodi stečajna upraviteljica Ivanka Bosotina.
– Kao stečajna upraviteljica preuzela sam postupak koji su ranije pokrenuti radi utvrđenja prava vlasništva nekretnine 1689/114 k.o. Crno na kojoj se nalazi sporna zgrada koju drži u posjedu tvrtka Busola u likvidaciji. Stečaj je započeo 2011. godine, a prodaji zgrade se nije pristupilo dok nisu dovršeni svi sporovi koji se odnose na utvrđivanje prava vlasništva za predmetnu nekretninu. Nakon što je donesena pravomoćna presuda Trgovačkog suda u Zadru kojom je odbijen tužitelj Busola d.o.o. sa zahtjevom da se utvrdi da je stekao pravni temelj za stjecanje prava vlasništva te nekretnine predloženo je da se odredi prodaja nekretnine, pojasnila je Bosotina navodeći da je spomenuta presuda postala pravomoćna 4. listopada 2017. godine. Istaknula je kako se pred Općinskim sudom u Zadru vodio postupak u pogledu iste nekretnine protiv Republike Hrvatske i Busole koji je kao tužitelj-protustranka vodio Nevenko Ležajić, osnivač nekadašnje tvrtke Inox, a PS Dalmaco se uključio u svojstvu umješača, no da je i u tom postupku pravomoćno utvrđeno da je PS Dalmaco vlasnik jedinstvene nekretnine zemljišta i svih objekata na njemu te da je temeljem te presude bilo naloženo da se nekretnina u cijelosti preda PS Dalmacu.
Tvrtka Dalmaco zemljište je kupila na javnom netječaju Grada Zadra nakon čega se temeljem tog kupoprodajnog ugovora uknjižila kao vlasnik iako je Knežević bio vlasnik objekata. On to potkrijepljuje i urudžbiranom izjavom od Grada Zadra koju potpisuje tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta, a u njoj stoji da on izjavljuje kako je Grad Zadar kao prodavatelj ugovorom od 13. travnja 2001. godine tvrtci PS Dalmaco d.o.o. kao kupcu prodao česticu 1698/114 k.o. Crno te da predmet prodaje nisu bili proizvodna hala, upravna zgrada, skladište i sve što je postavljeno na toj čestici zemlje jer je isključivi vlasnik tih montažnih objekata tvrtka Busola čije je vlasnik Zvonko Knežević.
Nadležnost Trgovačkog suda
I tu izjavu Knežević je posredstvom svog odvjetnika dostavio Trgovačkom sudu koji kao nadležan za zakonito i pravično provođenje stečaja ima mogućnost obustaviti prodaju dok se ne okonča postupak koji Knežević vodi s ciljem da dokaže kako se radi o njegovoj imovini.
Ukoliko se dražba nastavi i nekretnina proda, Knežević će se naći u poziciji da još jedino može tužiti RH za naknadu štete. Prije nekoliko godina ovaj 86-godišnjak je svoju tvrtku odlučio likvidirati i taj je postupak u tijeku, a ističe kako je podmirio sve svoje račune te da nikome nije ostao dužan. Imovina koja mu je na prodaji plod je njegova dugogodišnjeg rada i truda ulaganog od 13. godine života.
 
 


Sud: Busola d.o.o. u likvidaciji je u posjedu nekretnine bez pravne osnove


Glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru Katarina Zdunić očitovala se na naš upit o oviom slučaju navodeći kako se na tom sudu pred stečajnom sutkinjom Ardenom Bajlo vodi stečaj trgovačkog društva PS koji je sada zapravo Stečajna masa iza PS Dalmaco.
– Nekretnina koja predstavlja imovinu Stečajne mase iza PS Dalmaco je čest. zem. 1698/114 k.o. Crno koja u naravi čini dvor, neplodno, industrijsku zgradu i pomoćni objekt ukupne površine 4736 m2. Uvidom u ovosudni stečajni predmet utvrđeno je kako je u istome određena prodaja navedene nekretnine putem javne dražbe kod Financijske agencije. Budući da se nekretnina nalazi u posjedu Busola d.o.o. u likvidaciji (društva čiji je likvidator Zvonko Knežević) a bez pravnog temelja za posjedovanje te nekretnine određena je ovrha radi iseljenja i predaje u posjed navedene nekretnine od Busola d.o.o. u likvidaciji i provedba te ovrhe naložena je Općinskom sudu u Zadru, za slučaj da Busola ne preda dobrovoljno istu, navodi Zdunić očitujući se i na mogućnost odgode dražbe. Kaže kako za mogućnosti odgode dražbe, kao i odgode ovrhe za iseljenje i predaju u posjed stranka ima na raspolaganju zakonske mehanizme kao što su npr. prijedlog za odgodu ovrhe do okončanja parničnog postupka za utvrđenje vlasništva i sl., a sve to u slučaju da za istu odgodu ima zakonske osnove, o čemu odlučuje uređujući sudac.
– U odnosu na navode likvidatora Busola d.o.o. u likvidaciji vezane za samo vlasništvo predmetne nekretnine ističem kako se pred ovim sudom ne vode postupci s time u vezi i u odnosu na navedene činjenice se ne mogu očitovati.
Zaključno, u odnosu na upit nije li stečajni sud dužan voditi brigu o tome da se stečajni postupak odvija zakonito i pravično, napominjem kako se u ovom trenutku radi o nekretnini koja je dio imovine Stečajne mase iza PS Dalmaco, kako Busola d.o.o. u likvidaciji nema nikakve pravne osnove niti za posjed, niti za vlasništvo iste, pa se u ovom trenutku u tom postupku sve i odvija u skladu sa zakonom, stoji u odgovoru nadležnog suda.