Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na zadarskom području nema teških slučajeva toplotnog udara

27.07.2019. 13:21
Na zadarskom području nema teških slučajeva toplotnog udara


Zadarska Hitna medicinska pomoć posljednjih par dana, uslijed visokih temperatura, ima nešto povećan broj interevenija, ali općenito gledajući ljetni mjeseci, kad je riječ o hitnim medicinskim intervencijama, protječu na razini lanjskih.
Uslijed vrućina, doznajemo od dr. Predraga Orlovića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, građani najčešće traže pomoć zbog slabosti, glavobolje, mučnine, vrtoglavice i sličnih tegoba povezanih s duljim boravkom na suncu ili u nerashlađenom zatvorenom prostoru.
Slučaj četverogodišnje djevojčice
– Broj intervencija, odnosno ambulantnih pregleda sličan je prošlogodišnjem u istom razdoblju, a nešto veći je kao i uvijek za vrijeme trajanja toplinskog vala, kaže ravnatelj Orlović i navodi da ovih dana timovi Hitne medicinske pomoći, u slučajevima vezanima uz vrućinu, najčešće interveniraju zbog osoba kojima je pozlilo u zatvorenim prostorima, gdje je premalo svježeg zraka, poput primjerice trgovina, ili javnih ustanova ukoliko tamo provode dulje vrijeme, čekaju da obave neki posao i sl.
– Iako je broj interevencija zadnja dva-tri dana nešto veći, to je uobičajeni porast kad su i temperature veće. No, ništa dramatično se ne događa, jer se još uvijek ne radi o iznimno visokim temperaturama i dugotrajnom toplinskom valu kakav je bio primjerice prošle godine, kaže dr. Predrag Orlović i dodaje da teških slučajeva toplotnog udara na zadarskom području, srećom nije bilo, no upozorava kako građani trebaju voditi računa da se ne izlažu velikim vrućinama i dugotrajnom suncu. Posebno to vrijedi za djecu koju se ne smije ostavljati u zatvorenim prostorijama bez klimatizacije i dotoka dovoljne količine svježeg zraka, kao što su automobili, kako se ne bi ponovila stravična tragedija poput one u Istri kada je četverogodišnju djevojčicu otac ostavio da spava u užarenom autu, nakon čega je zbog toplotnog udara preminula.
Može doći do oštećenja vitalnih organa mozga, srca i bubrega
Taj je slučaj upozorio na strašne posljedice toplotnog udara prilikom kojeg, kaže dr. Orlović, temperatura tijela prelazi 40 °C, pri čemu može doći do oštećenja vitalnih organa kao što su mozak, srce i bubrezi.
Toplotni udar je potencijalno vrlo opasan kada organizam zbog zakazivanja mehanizama termoregulacije gubi sposobnost prilagođavanja visokim vanjskim temperaturama. Budući da organizam više nije u stanju sniziti tjelesnu temperaturu na fiziološku razinu, tjelesna temperatura može prijeći 40 °C, pri čemu može doći do oštećenja vitalnih organa, i u konačnici do smrti. Uz temperaturu iznad 40 °C, simptomi toplotnog udara su jaka glavobolja, nesvjestica, smušenost, crvena i vruća koža bez pojave znojenja, mučnina i povraćanje, grčevi, ubrzan rad srca, ubrzano i plitko disanje i sl. U takvom je slučaju potrebna brza reakcija liječnika jer u protivnom može doći do smrti kao što se dogodilo u navedenom slučaju u Istri početkom srpnja.