Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski sudovi traže 60 sudaca porotnika, javilo se njih 19!

27.07.2019. 13:05
Zadarski sudovi traže 60 sudaca porotnika, javilo se njih 19!


Iako se mnogima čini kako je dužnost suca porotnika atraktivna, najnovija situacija na zadarskim sudovima kazuje sasvim suprotno – od 60 sudaca porotnika koliko ih u ovom trenutku traže zadarski sudovi, na natječaj se javilo samo njih 19!
Saznajemo to iz izvještaja Odbora za izbor i imenovanja Grada Zadra koji je upravo podnio izvješće sa sjednice na kojima su se razmatrale molbe kandidata. Naime, navodeći imena kandidata sa važećom dokumentacijom, kao i onih čije su molbe molbe odbijene, u izvješću Odbora stoji:
– Slijedom dana 9. svibnja do 1. lipnja 2019. godine Grad Zadar je objavio Javni poziv za kandidate za suce porotnike Općinskog suda u Zadru i kandidate za suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Zbog nedovoljnog broja zaprimljenih kandidatura javni poziv je ponovljen od 28. lipnja do 12. srpnja. Potpuna prijava kandidata sastojala se od potpisane Izjave, preslike osobne iskaznice i životopisa. Javnim pozivom traženo je 20 sudaca za svaki porotnički sud, što je ukupno 60 sudaca porotnika, a većina kandidata podnijela je prijave za sva tri porotnička mjesta. Tijekom oba poziva zaprimljeno je ukupno 19 prijava, navode u Odboru za izbor i imenovanja.
Dvije nevažeće prijave
Za suca porotnika Općinskog suda u Zadru tako se prijavilo četvero kandidata, za suca porotnika za mladež Županijskog suda samo jedan, za oba porotnička suda za mladež četiri kandidata, a na sva tri porotnička mjesta prijavu je podnijelo sedmero kandidata.
– Za suca porotnika Općinskog suda jedna kandidatkinja je uz traženu dokumentaciju dostavila Izjavu da je u fazi preseljenja te da će potvrdu o prebivalištu dostaviti najkasnije do 25. srpnja ove godine. Dvije prijave odbačene su kao nevažeće jer kandidati nemaju prebivalište ne području grada Zadra, o čemu su kandidati obavješteni te su upućeni na nadležna općinska/gradska vijeća, navodi se u izvješću Odbora.
O tome kakva je najnovija situacija stoga najbolje kazuje zaključak u kojemu ističu kako »predsjednici Općinskog i Županijskog suda, zbog odgovornog obavljanja porotničkih dužnosti, predlažu ponovno imenovanje na porotničku dužnost ukupno 12 sudaca porotnika imenovanih u prijašnjim sazivima«.
To praktično znači da će se sudovi morati »krpati« s ranije imenovanim porotnicima, naravno, ukoliko ovi budu htjeli nastaviti dužnost koja građanima očito više nije privlačna, unatoč činjenici da za nju dobivaju naknadu, odnosno imaju pravo na naknadu troškova i nagradu sukladno Pravilniku o naknadama i nagradi sudaca porotnika. Kako vidimo, najgora je situacija na Županijskom sudu gdje se za porotnika za mladež javio samo jedan kandidat.
Prvi natječaj još u svibnju
Naime, Grad Zadar još je 9. svibnja objavio Javni poziv za kandidate za suce porotnike Općinskog suda u Zadru i kandidate za suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Međutim, zbog nedovoljnog broja zaprimljenih kandidatura javni poziv je ponovljen od 28. lipnja do 12. srpnja,navodi se u izvještaju Odbora. U ovom trenutku treba imenovati porotnike za čak tri zadarska suda: za Općinski, porotnike za mladež Općinskog suda te za mladež Županijskog suda. Riječ je o natječaju kakav se redovito objavjuje za popunu mjesta porotnika na zadarskim sudovima, temeljem Zakona o sudovima. Naime, praksa je da suce porotnike općinskih i županijskih sudova u državi imenuje županijska skupština, te taj posao uskoro očekuje i Županijsku skupštinu u Zadru na čelu sa Željkom Lončarom. Oni će to učiniti, kao i u ostalim gradovima, na prijedlog Općinskog, odnosno Gradskog vijeća, sindikata, Udruženja poslodavaca i Gospodarske komore.
 


Isti kriteriji kao i za izbor sudaca


Prilikom imenovanja sudaca porotnika moraju se poštivati odredbe jednake onima kakve se primjenjuju i prilikom odabira sudaca, zbog čega se na natječaj za porotnike mogu javiti osobe koje ispunjavaju uvjete strogo propisane Zakonom o sudovima. Kandidat stoga može biti samo onaj tko je: punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika, osoba koja nije član političke stranke niti se bavi političkom djelatnošću te osoba koja dužnost porotnika može neometano obavljati. No, za suca porotnika za mladež, uz navedene uvjete, kandidati moraju ispunjavati i posebne, što znači da je osoba iz reda profesora, učitelja, odgajatelja ili osoba koja ima iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama.