Potpore za očuvanje radnih mjesta dobilo 98.535 poslodavaca

Slika korisnika isikiric
ANALIZA FININFA - Državni novac za plaće u travnju povučen za 560 tisuća radnika
Autor: 
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u Hrvatskoj je krajem svibnja bilo 1.527.694 zaposlenih, a nezaposlenih 159.234, iz čega proizlazi da su se potpore za očuvanje radnih mjesta koristile za 37 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj
Arhiva ZL
Subjekti koji posluju u djelatnosti trgovine na veliko primili su najveći iznos potpora u travnju

U travanjskom krugu isplata potpora za očuvanje radnih mjesta prijavilo se 98.535 poslovnih subjekata u kojima je zaposleno 558,7 tisuća radnika, a država je ukupno isplatila 2,2 milijarde kuna ili oko 650 milijuna kuna više u odnosu na ožujak, pokazuju podaci Fininfo analize.

Potpora po zaposlenom za ožujak iznosila je 3.250 kuna neto, uz pripadajuće poreze i doprinose, a za travanj i svibanj četiri tisuće kuna neto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u Hrvatskoj je krajem svibnja bilo 1.527.694 zaposlenih, a nezaposlenih 159.234, iz čega proizlazi da su se potpore za očuvanje radnih mjesta koristile za 37 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Potpore za 43 posto zaposlenih

Nakon što se iz ukupnog broja zaposlenih izuzmu zaposleni u javnom sektoru, kojih je prema podacima Ministarstva uprave na kraju prošle godine bilo 232.087, dolazi se do podatka da je potpore koristilo 43 posto radnika zaposlenih u realnom sektoru, navodi autor Fininfo analize Ivan Oreški.

Prema podacima portala Fininfo, u travnju je u odnosu na ožujak broj radnika za koje su isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta povećan za 73.732, a postotno povećanje broja radnika u realnom sektoru za koje se isplaćuju potpore za očuvanje radnih mjesta iznosi pet postotnih bodova.

Uzevši u obzir isplaćene potpore za travanj, 12 djelatnosti najpogođenijih posljedicama koronavirusa su trgovina, priprema i usluživanje hrane i pića, smještaj, specijalizirane građevinske djelatnosti, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, kopneni prijevoz i cjevovodni transport, proizvodnja prehrambenih proizvoda, gradnja zgrada, ostale osobne uslužne djelatnosti, trgovina motornim vozilima i prerada drva i proizvoda od drva i pluta.

Poslodavcima koji posluju u tim djelatnostima isplaćeno je ukupno 1,29 milijardi kuna, odnosno 59 posto svih isplaćenih potpora za travanj, a u preostalim djelatnostima 907,91 milijuna kuna, odnosno 41 posto isplaćenih potpora.

Najveći iznos potpora za trgovinu

Analiza je pokazala da su subjekti koji posluju u djelatnosti trgovine na veliko primili najveći iznos potpora u travnju, dok je u ožujku djelatnost s najvećim iznosom potpora bila priprema i usluživanje hrane i pića.

Iznos potpora koji je isplaćen subjektima u djelatnosti trgovine na veliko (osim vozila) porastao je u odnosu na ožujak za otprilike 47 posto i u travnju je isplaćeni iznos potpore bio otprilike 179 milijuna kuna.

Istovremeno, subjektima koji posluju u pripremi i usluživanju hrane i pića u travnju je isplaćeno 25 posto više potpore, ukupno 175 milijuna kuna.

Najveći postotni porast isplata potpora za očuvanje radnih mjesta od otprilike 68 posto ili za oko 37 milijuna kuna imala je djelatnost proizvodnje prehrambenih proizvoda. Ukupno je u travnju subjektima koji posluju u toj djelatnosti isplaćeno otprilike 91 milijun kuna potpora, navodi se u analizi.

Također se ističe kako se u travnju broj pravnih osoba koji su na listi neisplatitelja plaća a dobili su potporu za očuvanje radnih mjesta povećao sa 147 na 205 subjekata.

Ti su poslodavci primili potpore za očuvanje radnih mjesta za 646 radnika u iznosu od 2,4 milijuna kuna za travanj.

"Povećanje iznosa potpora za očuvanje radnih mjesta koje su dobili subjekti koji prema javno dostupnim informacijama Ministarstva financija ne isplaćuju plaće od otprilike 36 posto (sa 1,77 na 2,4 milijuna kuna) ukazuje na potrebu za efikasnijim ograničenjem isplata potpora za očuvanje radnih mjesta subjektima koji ne isplaćuju plaće", kaže se u analizi. (Hina)


»Povećanje iznosa potpora za očuvanje radnih mjesta koje su dobili subjekti koji prema javno dostupnim informacijama Ministarstva financija ne isplaćuju plaće od otprilike 36 posto ukazuje na potrebu za efikasnijim ograničenjem isplata potpora za očuvanje radnih mjesta subjektima koji ne isplaćuju plaće

Fininfo

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno