Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prevencija internetskog nasilja i medijska pismenost najmlađih

27.07.2020. 12:30


Iako je epidemiološka situacija utjecala i na smanjenje opsega volonterskih aktivnosti, osobito kad je riječ o pomaganju starijoj i najugroženijoj populaciji, u Volonterskom centru Zadar ne miruju već rade na novim projektima. Tako Volonterski centar Zadar, osim uobičajenih aktivnosti vezanih uz razvoj i podršku volonterstvu, trenutačno provodi dva nova projekta usmjerena ka prevenciji nasilja na internetu nad i među djecom i mladima. Riječ je o projektima "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II" i projektu "Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama" o kojima nam je više rekao voditelj Volonterskog centra Zadar Josip Vidov.


Nastavak istoimenog projekta
– Projekt "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II" je nastavak istoimenog projekta kojemu su ciljana skupina bili učenici petih razreda osnovne škole, a cilj je bio edukacija učenika, stručnih službi, učitelja i roditelja o opasnostima na internetu s naglaskom na cyberbulling, digitalni identitet, te mogućnosti prevencije nasilja i zaštite djece na internet, pojašnjava Josip Vidov i ističe kako su s obzirom da su tijekom provedbe projekta dobili veći broj upita od strane srednjih škola o održavanju predavanja i radionica na istu temu, odlučili ovoga puta aktivnosti prilagoditi srednjoškolskom uzrastu.
– Osim toga, u posljednje vrijeme, u Zadru je bilo više slučajeva elektroničkog nasilja, poglavito među srednjoškolcima, a stručna služba i nastavnici navode manjak preventivnih aktivnosti vezanih uz elektroničko nasilje u srednjim školama na području Grada Zadra i Zadarske županije. Organizirajući i održavajući predavanja za roditelje i stručnjake, te učenike, primijetili smo posebice u srednjim školama u prethodnom razdoblju veliku potrebu svih dionika za dodatnim edukacijama i veliku nepoznanicu kad je riječ o predstavljanju na društvenim mrežama (digitalni otisak), što jest elektroničko nasilje te na koji način ga zaustaviti, prijaviti i kako situaciju riješiti, kaže dalje voditelj Volonterskog centra Zadar, koji nadalje navodi da je ovaj projekt započeo 1. lipnja 2020. godine, a provodi se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar. Naglasak je na osvještavanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave cyberbullinga, jednako od strane mladih kao i od strane odraslih osoba (roditelja, nastavnika, stručne službe).


Edukacije Centra za sigurniji internet
Stručna služba i nastavnici, doznajemo dalje, bit će uključeni u edukacije Centra za sigurniji internet, kao i u edukacije koje provodi prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander. Roditelji će se priključiti predavanjima zaposlenika Centra za sigurniji internet kako bi se što bolje upoznali s ovom problematikom. CZSS Zadar će kao partner na projektu organizirati okrugli stol na kojem će se okupiti stručne službe škola, Zavod za javno zdravstvo i MUP (PU Zadarska – Služba za prevenciju), te drugi zainteresirani dionici. Cilj je ojačati mrežu dionika na području Grada Zadra i Zadarske županije sa svrhom razmjene pozitivnih iskustava, a shodno tome i jače prevencije nasilja među i nad mladima na internetu.
Drugi projekt koji pripremaju u zadarskom Volonterskom centru je "Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama", a započet će 1. rujna 2020. godine i trajati šest mjeseci.
– Cilj ovog projekta jest edukacija roditelja i odgojitelja na temu medijske pismenosti i zaštite na internetu djece vrtićke dobi, te učenika osnovnih škola s područja Grada Zadra i Zadarske županije, kaže Vidov i ističe da će u sklopu ovoga projekta biti organizirane edukacije za roditelje i odgojitelje u pet zainteresiranih vrtića na području Grada Zadra i Zadarske županije, zatim edukacije za učenike pet osnovnih škola i njihove roditelje, a uz to bit će objavljeni članci na stranici (www.pin-edukacija.org) povezani uz medijsku pismenost djece vrtićke i osnovnoškolske dobi, u koje će se uključiti volonteri studenti pomagačkih struka s interesom za ovo područje.




Izrada slikovnice za djecu
– U sklopu projekta planirana je izrada i tiskanje slikovnice za djecu koju ćemo dijeliti vrtićima i roditeljima na edukacijama. Slikovnica će biti edukativnog karaktera s ciljem poučavanja medijske pismenosti djece vrtićke dobi. Kad govorimo o medijima i kakav će poslije djeca imati odnos s njima i prema njima ovisi o njihovu ranom iskustvu u obitelji i s roditeljima kao prvim modelima. Stoga se sve veća pozornost pridaje osnaživanju djece i razvoju medijske pismenosti unutar obitelji, kao prvog i najvažnijeg modela ponašanja, kaže dalje Vidov i dodaje kako djeca, da bi mogla postati kompetentni korisnici medija, moraju ovladati tehnologijom, ali je mnogo važnije poučiti ih izgradnji kritičkog stava, i podržati ih u tome, u čemu im je potrebno iskustvo i mudrost odraslih.
– Stoga smatramo da je važno podučiti roditelje i njihove odgojitelje kako djeci prikazati medije, kako kritički razmišljati i kako ih koristiti savjesno i sa svrhom. Isto, tako učenicima osnovnih škola ćemo dodatno naglasiti dio prevencije elektroničkog nasilja, što ono jest, kako utječe na nas, kako ga prepoznati, kome prijaviti i kako pronaći podršku, zaključuje Josip Vidov.


Roditelji i elektronički uređaji
Roditelji se, pokazuju istraživanja često nalaze u dilemi što procjenjuju korisnim, a što štetnim kad je u pitanju služenje djece društvenim mrežama, te se postavlja pitanje kako postaviti granice ukoliko ni sami roditelji nisu sigurni što je u redu. Istraživanja (Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, 2017., Ching, Chang, 2018.) pokazuju da 50 posto roditelja ne zna procijeniti korisnost elektroničkih uređaja, 33 posto ih smatra štetnima, a 17 posto korisnima, dok čak 92 posto roditelja gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na društvenim mrežama.


"Važno je podučiti roditelje i odgojitelje kako djeci prikazati medije, kritički razmišljati i kako ih koristiti savjesno i sa svrhom. Učenicima osnovnih škola ćemo dodatno naglasiti dio prevencije elektroničkog nasilja.
Josip Vidov


Edukacija za djecu, roditelje i odgojitelje
U sklopu projekta bit će organizirane edukacije za roditelje i odgojitelje u pet zainteresiranih vrtića na području Zadra i Zadarske županije, zatim edukacije za učenike pet osnovnih škola i njihove roditelje.