Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Raštane podsjetile na stare dane

27.07.2020. 12:00


Usprkos pandemiji koronavirusa finale malonogometnog turnira Gorica 2020. između Raštana i Debeljaka pratilo je preko 800 navijača, pojedinci tvrde i 1.000 gledatelja, sve je bilo puno k’o u košnici. U pravoj malonogometnoj poslastici, igri s puno prigoda šampionski pehar i 8.000 kuna osvojila je momčad Raštana voditelja Šime Colića Škuce. Mladi sastav Debeljaka voditelja Andrije Ročka za feštu na njihovom Šaraju dobila je 4.000 kuna, a trećeplasirani Sokoli iz Bibinja voditelja Zorana Žmire 2.000 kuna. Na turniru su sudjelovalo 22 momčadi s uplaćenih 600 kuna kotizacije. Najveća pegula je svakako sastav Dobra klopa voditelja Marina Mikulića, mladići iz Gorice, Sikova i Raštana, koji u polufinalu i u borbi za treće mjesto u ruletu sreće uopće nisu imali ni zrno sreće. U polufinalu na raspucavanju šesteraca u kolopletu sreće su bili Debeljačani, a u utakmici za treće mjesto Bibinjci. Malonogometni turnir je organizirao Mario Banić, mladi zaljubljenik u futsal iz Gorice. Uz brojne sponzore istaknimo Općinu Sukošan, Gospodarsku komoru Zadar, zaštitarsku tvrtku Mediteran Security iz Zadra te Cedar d.o.o., Punionica prirodne izvorske vode Santa.
Finale je bilo spektakularno, dobra atmosfera na tribinama, a na terenu niz poznatih i kvalitetnih malonogometaša. Odličan nogomet, prava poslastica za gledatelje. Od početka krenulo se u brzom tempu prema naprijed, obrane su na sto čuda. U sustavu 5+1 igrač nikako doći do zgoditka usprkos nekoliko filigranskih dodavanja. A onda se nakon nekoliko obostranih prigoda odčepilo Raštanima. Lukavi Mate Bugarija, legendarni Bibinjac, u 9. minuti izveo je snažan slobodan udarac s crte vratareva prostora, lopta je u šumi nogu udarila nekog u nogu i promijenila pravac – 1:0. U debeljačkoj ekipi oslabljenoj ozljedama dvojice važnih igrača razigrala se prva violina Karlo Torbarina kojem jednu od tri uzastopne prigode Martin Nonković, vratar sa sto ruku i nogu, na čudesan način brani. Igrala se 14. minuta i veliki pritisak Raštančana kad je brzi Matej Ročak u brzoj kontri u dva, tri dodira loptu sa šest metara zakucao pod gredu – 1:1.
U drugom poluvremenu preslika prvog poluvremena. Iskusni Bobo Marković u 26. minuti iz blizine rutinerski trese mrežu – 2:1. Dobru igru Bugarije i ekipe u 32. minuti finalizira vižljasti Marko Bačić – 3:1. Debeljačani kreću na sve ili ništa, najbolju prigodu za smanjenje rezultata propuštaju u 37. minuta kad lopta umjesto u mreži »pleše« po tankoj crti Nonkovićevih vrata. Igrala se posljednja minuta kad Karlo Torbarina smanjuje na 3:2, ali više nije bilo vremena za veliki preokret. Vješta voditeljica i glavna zapisničarka je bila skorašnja pravnica Ivana Mikulić. Pehare za najbolje ekipe i pojedince uručivali su Filip Dražić, donačelnik Općine Sukošana, organizator Mario Banić te Stipana Banić, općinska vijećnica iz Gorice.
– Hvala organizatoru, sponzorima, ekipama i vatrenim navijačima koji su pridonijeli da ovih dana nazočimo na istinskom spektakularnom događaju, športskom i kulturnom ovdje u mirnom i nadasve gostoljubivom zaobalju općinskog središta Sukošan. Raširenih ruku Gorica vas očekuje i u narednim godinama, pozvala je Banić.


22
momčadi su nastupile na turniru


Finale
RAŠTANE 3
DEBELJAK 2
Gledatelja 800. Suci: Tomislav Čulina (Pridraga), Marko Narančić (Novigrad) i Matej Čulina (Pridraga). Strijelci: 1:0 Bugarija (9’), 1:1 M. Ročak (16’), 2:1 Marković (26’), 3:1 M. Bačić (32’), 3:2 K. Torbarina (40’).
RAŠTANE: Martin Nonković, Josip Bašić, Ivan Tokić, Marko Bačić, Dome Stojanov, Stipe Horvat, Mate Bugarija, Josip Jurlina, Bubo Marković, Martin Bačkov. Voditelj: Šime Colić Škuca.
DEBELJAK: Filip Torbarina, Matej Ročak, Toni Vučković, Dino Škibola, Roko Gambiraža, Roko Rogoznica, Tome Torbarina, Karlo Torbarina, Mate Gambiraža. Voditelj: Andrija Ročak.




Najbolji
Igrač: Mate Bugarija (Raštane)
Vratar: Martin Nonković (Raštane)
Strijelac: Karlo Torbarina (Debeljak)


Martin Nonković liječnik futsal reprezentacije Finske
Najbolji vratar turnira u Gorici dr. Martin Nonković koji u Prvoj ŽMNL brani za Varoš, a na nacionalnoj razini za Jezera u Drugoj HMNL jug. Specijalizant je ortopedije i traumatologije u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru. Službeni je liječnik futsal reprezentacije Finske čiji je izbornik Mićo Matić, bivši hrvatski izbornik.